Siamilainen

Siamese

Siamilaiskissa on keskikokoinen kissarotu, jonka pitkä ja hoikka vartalo on elegantti ja aistikas, mutta vaikutelma on kuitenkin lihaksikas. Kissalla on tasapainoinen ja urheilullinen rakenne, hoikat raajat ja pienet, soikeat tassut. Kuonon puolelta katsottuna pää muistuttaa kolmiota, jonka suorat linjat päättyvät hienoon kuonoon. Suuret, pystyssä olevat korvat seuraavat kolmion linjoja. Silmät ovat muodoltaan itämaiset ja osoittavat kohti nenää. Häntä on pitkä ja kapea ja suora. Turkki on lyhyt, hieno ja vartalonmyötäinen, ja sen pääväri on vaalea tummemmilla merkeillä. Värilliset kohdat kattavat ainoastaan naamion kasvoissa, korvat, jalat ja hännän, eli vartalon viileämmät osat. Värityksiä on useita. Silmät ovat kaiken värisillä kissoilla kirkkaan siniset.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Isossa-Britanniassa siamilainen on yksi suosituimmista rotukissoista ja jää kakkoseksi vain brittiläiselle lyhytkarvalle. Rotu on yksi helpoimmin tunnistettavista roduista. Siamilaisen juuret ovat nykyisen Thaimaan alueella ja rotu on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Tarinan mukaan siamilaiskissat olivat pyhiä ja niiden tehtävänä oli vartioida buddhalaistemppeleitä. Siamilainen tuotiin Britanniaan 1880-luvulla. Rodun alkuperäinen väritys oli klassinen ruskeanaamio, jossa on lämmin kermanvaalea vartalo ja tummat merkit, mutta lännessä jalostajat kehittivät muita väriyhdistelmiä risteyttämällä siamilaista muiden rotujen kanssa. Alun perin siamilaisilla oli karsastavat silmät ja häntäknikit, mutta niitä molempia pidetään nykyään vakavina virheinä.

Alkuperäismaa

Thaimaa (entinen Siam)

Luonne

Siamilaiskissa on luultavasti yhtä tunnettu äänekkäästä luonteestaan kuin klassisesta tyylikkyydestään. Rotu on yleensä ulospäinsuuntautunut, seurallinen ja erittäin äänekäs. Siamilaiset vaativat paljon huomiota ja haluavat olla perheenjäseniä. Rotu ei ole paras mahdollinen pitkiä työpäiviä tekevälle, sillä siamilaiset eivät mielellään ole pitkiä aikoja yksin. Asian voi kuitenkin ratkaista ottamalla saman tien kaksi siamilaisen pentua. Siamilaiset ovat erittäin älykkäitä ja kaipaavat virikkeitä. Niillä tulee olla leluja ja raapimispuu virikkeenä ja ne voi myös opettaa noutamaan heitetyn lelun.

Terveys

Siamilaiskissa on pitkäikäinen rotu, jonka yksilöt voivat elää jopa yli 20-vuotiaiksi. Rotuun yhdistetään kuitenkin myös useita sairauksia. Jotkut sukulinjat ovat alttiita tietyille syöpätyypeille, esimerkiksi lymfoomalle ja sisäelinten kasvaimille. Siamilaiskissat vaikuttavat kärsivän tavallista enemmän myös kroonisesta yskästä (keuhkoputken sairaus) ja oksentelevan muita rotuja enemmän. Jotkut siamilaisten sukulinjat ovat taipuvaisia syömään tavaroita, joita ei ole tarkoitettu ravinnoksi (ilmiö tunnetaan nimellä pica), esimerkiksi villavaatteita, muovia ja muita materiaaleja. Ilmiön syytä ei tunneta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Siamilaisen lyhyt, kiiltävä turkki ei kaipaa erityisen paljon hoitoa, mutta kissa nauttii huomiosta myös turkinhoidon muodossa. Kuten useimmat lyhytkarvaiset kissat, myös siamilaiset hoitavat oman turkkinsa erittäin hyvin. Muiden kissarotujen tavoin myös siamilainen tarvitsee säännölliset rokotukset, joilla ehkäistään sairauksia, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.