Borderterrieri

Border Terrier

Borderterrierit ovat pieniä tai keskikokoisia koiria, joille tyypillinen piirre on niiden saukkomainen pää. Ne ovat ensisijaisesti työkoiria ja myös näyttävät siltä. Turkki on tiivis ja karkea, ja siitä on useita värimuunnoksia: punainen, vehnä, harmaankirjava-parkinruskea tai sininen-parkinruskea. Täysikasvuisen uroksen säkämitta on alle 40 cm, ja se painaa noin 6–7 kg. Narttu on hieman pienempi.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotu on tunnettu 1700-luvulta asti, eikä se ole noista päivistä juuri muuttunut. Koiria käytettiin työkoirina Skotlannin rajaseuduilla, jossa ne metsästivät hyötyeläimiä vaanivia kettuja. Ne on tunnettu nimillä reedwaterinterrieri ja coquetdalenterrieri, mutta nykyinen niitä kutsutaan borderterriereiksi (englannin rajaa tarkoittavasta sanasta). Niitä käytetään maaseudulla edelleen työkoirina, mutta kaupungeissa ne ovat ensisijaisesti seurakoiria.

Luonne

Borderterrieri on hyväluonteinen, iloinen koira. Se on rohkea, sopeutuvainen ja tulee hyvin toimeen ihmisten, erityisesti lasten, kanssa. Se on yleensä mukava, luonteeltaan itsenäinen koira, joka seuraa omaa päätään. Borderterrieri jahtaa mielellään jäniksiä ja oravia, mutta elää sovussa muiden lemmikkien kanssa, jos sen sosiaalistaminen ja totuttaminen hoidetaan huolella. Koira on kotonaan yhtä lailla maalla kuin kaupungissa.

Terveys

Borderterrieri on pääasiassa erittäin terve rotu. Joitain rodulle tyypillisiä sairauksia tunnetaan (esimerkiksi silmäsairauksia, epilepsiaa), mutta niitä esiintyy yleensä harvoin.

Liikunta

Borderterrieri on erittäin aktiivinen, metsästämään jalostettu rotu, jolla on valpas metsästysvietti. Se tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä ja liikkuu mielellään enemmänkin. Koira saattaa innostuessaan lähteä pienen olennon perään tilanteesta riippumatta. Tästä saattaa aiheutua ongelmia. Kun omistaja tiedostaa taipumuksen ja aloittaa harjoittelun varhaisessa vaiheessa, koirasta voi kouluttaa erittäin tottelevaisen.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Borderterrierin lyhyt, tiivis turkki tarkoittaa, että turkinhoito on helppoa. Harjaamalla turkista saa poistettua roskat, joita koira kerää möyriessään aluskasvillisuuden joukossa. Nyppiminen silloin tällöin voi myös tehdä hyvää koiran turkille.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.