Chesapeakelahdennoutaja

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeakelahdennoutaja on kookas, lihaksikas ja voimakas koira, jonka vedenkestävä turkki on lyhyt ja tuuhea ja siinä on karkea, rasvainen päällyskarva ja hieno alusvilla. Turkkia kuvaillaan joskus kuolleen ruohon väriseksi, ja väriskaala on oljenvärisestä saniaisenruskeaan, punertavaan/kultaiseen ja ruskeaan. Uros on täysikasvuisena noin 58-66 cm korkea ja painaa 29–36 kg. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 53–61 cm ja se painaa noin 25–32 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Chesapeakelahdennoutaja on yhdysvaltalainen koirarotu, joka on kehitetty englantilaisten rotujen pohjalta. Uudisasukkaat kehittivät sen vesikoiraksi noutamaan sorsia ja muita saalislintuja. Tarinan mukaan Marylandin rannikolla haaksirikkoutui vuonna 1807 laiva, jossa oli kaksi newfoundlandinkoiran pentua. Pennut lahjoitettiin pelastusmiehistölle kiitokseksi. Nämä koirat risteytettiin paikallisten koirien kanssa ja syntyneet pennut risteytettiin edelleen sileä- ja kiharakarvaisennoutajien, irlanninvesispanielin ja pesukarhukoiran kanssa, ja lopputuloksena oli nykyinen chesapeakelahdennoutaja.

Luonne

Chesapeakelahdennoutaja on luonteeltaan samanaikaisesti itsenäinen ja hellyydenkipeä. Se rakastaa lapsia, mutta voi toisinaan olla hieman raju leikeissään. ”Chessie” on luonnostaan suojeleva ja sen elämänasenne on älykäs, iloinen ja valpas, ja se nauttii muiden koirien ja ihmisten seurasta. Rotu ei ole paras mahdollinen ensimmäiseksi koiraksi.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin chesapeakelahdennoutaja esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Chesapeakelahdennoutaja tarvitsee runsaasti liikuntaa, ja ilman riittäviä virikkeitä se saattaa alkaa oireilla käytöksellään. Koirat rakastavat vettä, uimista ja noutamista ja tarvitsevat yli kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Ne eivät ole paras vaihtoehto kaupunkiin tai saamattomille omistajille.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Chesapeakelahdennoutajilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Chessien turkki on paksu ja lyhyt ja siinä on tiivis alusvilla. Turkki voi olla laineikas, mutta ei kihara, ja se tuntuu öljyiseltä. Koiraa ei kannata pestä, sillä sen vesitiivis turkki saattaa kärsiä. Myös harjatessa kannattaa olla varovainen, ja harjaamista suositellaan oikeastaan vain karvanlähtöaikaan. Harjaaminen poistaa irtokarvat. Turkin rakenne saattaa vaurioitua, jos sitä pesee tai harjaa liikaa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.