Kääpiöbullterrieri

Bull Terrier Miniature

Kääpiöbullterrieri on pienempi kopio bullterrieristä. Täysikasvuisen yksilön säkäkorkeus on alle 35,5 cm ja paino noin 11–15 kg. Yleisvaikutelma on lihaksikas ja voimakas, ja koiralla on munanmuotoinen pää. Lyhyestä turkista on useita väriyhdistelmiä, muun muassa valkoinen, musta, juovikas, punainen, kellertävä ja kolmivärinen. Lisätietoja saat rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kääpiöbullterrieri syntyi määrätietoisen jalostuksen tuloksena 1800-luvun alussa pienikokoisia bullterrieriyksilöitä risteyttämällä. Rotu toimi rotta- ja seurakoirana. Suurempi bulli nousi kuitenkin suosion ja 1900-luvulla kiinnostus kääpiökokoista rotua kohtaan oli hiipunut, ja Britanniassa se jopa poistettiin paikallisen kennelliiton rekisteristä vuonna 1918. Onneksi rodun ystävät jatkoivat sen ylläpitotyötä, ja rotuyhdistys perustettiin vuonna 1939.

Luonne

Kääpiöbullterrieri tunnetaan ihmisrakkaana, ja se on iloinen, hyväluonteinen koira, joka voi tosin olla itsepäinen, jos sitä ei motivoida riittävästi. Kääpiöbullterrieri on luonteeltaan rohkea ja energinen, eikä se omasta mielestään ole hitustakaan pienempi kuin rotunsa isompi muunnos. Se on suuri koira pienessä pakkauksessa, eikä se pelkää isojakaan koiria, jos ne haastavat sen. Siksi varhainen ja huolellinen sosiaalistaminen on erityisen tärkeää, samoin kuin hihnakoulutus, sillä kääpiöbullterrierit ovat taipuvaisia vetämään hihnassa.

Terveys

Rodun yleisin terveysongelma on kuurous, jota esiintyy erityisesti valkoisilla bullterriereillä. Koiran kuuroutta voidaan testata jo nuorena. Myös perinnöllisiä munuais- ja sydänsairauksia esiintyy ja iho-ongelmat ovat suhteellisen yleisiä.

Liikunta

Kääpiöbullterrieri tarvitsee noin tunnin liikuntaa joka päivä, mutta jaksaa paljon enemmänkin, jos sitä on tarjolla.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Sen lyhyt karva on karkea ja kiiltävä. Turkkiin voi kasvaa pehmeä alusvilla talvisin. Turkkia ei tarvitse juuri hoitaa, nopea viikoittainen harjaus riittää. Karvanlähtöaikaan harjaa kannattaa käyttää pari-kolme kertaa viikossa. Näin irtokarvat saa poistettu, eivätkä ne päädy matollesi, vaatteisiisi ja huonekaluillesi.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.