Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Koiran tuominen uuteen kotiin

Koiran tuominen uuteen kotiin

3 minuuttia lukuaikaa

Vain muutama päivä, ja uusi koirakaveri saapuu kotiin! Uuden perheenjäsenen saapumisen odottelu on jännittävää aikaa.

Oli kotiin sitten muuttamassa pikkuruinen pentu tai aikuinen kodinvaihtaja, tämä on jännittävää aikaa kaikille. Suurta päivää odotellessa on hyvä olla jotain ajankulua, ja onneksi muutamasta asiasta pitääkin huolehtia ennen uuden perheenjäsenen saapumista.

Ennen kuin uusi koira tulee kotiin

Sillä hetkellä, kun uusi koira sinkoaa ovesta sisään, järjestelyt unohtuvat, joten kannattaa varautua etukäteen. Jotta koiraan voi keskittyä täysin sen ensimmäisinä päivinä, täytyy ensin huolehtia muutamasta asiasta.

 • Kun hankit koiran, on hyvä idea kysellä vinkkejä parhaan eläinlääkärin löytämiseksi. Eläinlääkäri kannattaa etsiä heti, jotta hän tuntee koiran, kun tarve tulee.
 • Kannattaa selvittää myös mahdollisen vakuutuksen ottamiseen liittyvät asiat.
 • On tärkeää, että koirat tottuvat niin muihin koiriin kuin ihmisiinkin. Ota selvää tarjolla olevista penturyhmistä. Ne tarjoavat hauskaa tekemistä, ja sekä pennut että omistajat voivat saada uusia ystäviä. Kannattaa varmistaa etukäteen, että opetusmenetelmät perustuvat kehuun ja palkitsemiseen. Jos uusi koirasi on aikuinen kodinvaihtaja, voi olla, että eläinsuojeluyhdistys osaa tarvittaessa suositella kouluttajaa.
Koiran tuominen uuteen kotiin

Ruoka- ja vesikupit. Kupit voivat olla keramiikka tai ruostumatonta terästä. Tärkein ominaisuus on, että ne saa helposti puhtaaksi.

Kun nämä asiat on hoidettu, on aika koota ostoslista uuden koiran tai pennun omistajalle ja suunnata shoppailemaan. Se voi olla hauskaa, mutta vaatii myös itsekuria, jotta et vahingossa tyhjennä koko kauppaa! Vaikka houkutus ostaa uudelle koirallesi paljon kaikkea kivaa voi olla suuri, kannattaa ensin kuitenkin varmistaa seuraavat hankinnat:

 • Ruoka- ja vesikupit. Kupit voivat olla keramiikka tai ruostumatonta terästä. Tärkein ominaisuus on, että ne saa helposti puhtaaksi.
 • Nylon- tai nahkapanta ja hihna.
 • Turkinhoitovälineitä.
 • Muutama turvallinen, virikkeitä tarjoava lelu.
 • Sänky. Sänkyjä on tarjolla laaja valikoima, joten yritä löytää koirasi koolle ja luonteelle sopiva. Jotkut sängyt on helpompi tuhota kuin toiset! Sijoita valitsemasi sänky lämpimään, rauhalliseen paikkaan, jossa ei vedä.
 • Metalli- tai kangasverkkohäkki sisäkäyttöön. Erityisesti pennut nauttivat usein omasta, suojaisesta tilasta, jonka häkki tarjoaa. Jos häkin päälle levittää peiton ja sijoittaa koiran sängyn häkkiin, siitä tulee koiralle turvapaikka, joka tarjoaa suojaa ja rauhoittumispaikan. Häkki voi myös nopeuttaa sisäsiistiksi oppimista, sillä pentu ei halua liata omaa tilaansa.
 • Ruokaa. Tarkista, millaista ravintoa koira on saanut kasvattajan tai eläinsuojeluyhdistyksen luona, ja jatka saman ravinnon tarjoamista ainakin viikon ajan. Voit myöhemmin vaihtaa ravintoa vähitellen. Joskus ravintoa on vaihdettava terveydellisistä syistä.
Koiran tuominen uuteen kotiin

Kun koira on kotona

Vihdoinkin on suuri päivä! Kaikki ovat innoissaan, eivätkä malta odottaa uuden perheenjäsenen saapumista ja mahdollisuutta leikkiä sen kanssa. Karvaiselle kaverille kannattaa kuitenkin antaa hetki aikaa totutella uuteen tilanteeseen, niin se sopeutuu pian.

Kun koira on saapunut kotiin, täytyy vielä huolehtia muutamasta asiasta:

 • Varmista, että sinulla on aikaa uudelle tulokkaalle, jotta se sopeutuu uuteen ympäristöönsä ja saatte luotua rutiinit. Jos mahdollista, pidä muutama loma- tai etäpäivä niin saat viettää arvokasta aikaa perheen uuden lemmikin kanssa.
 • Valitse nimi. Yksi koiranhankinnan hauskoista puolista on nimen keksiminen uudelle perheenjäsenelle. Kun sopiva nimi löytyy, sitä kannattaa alkaa käyttää mahdollisimman pian ja kaikissa tilanteissa. Koira oppii tunnistamaan nimensä pian ja tulemaan luokse kutsuttaessa.
 • Sopikaa yhteisistä säännöistä. On tärkeää, että kaikki perheenjäsenet toimivat johdonmukaisesti: koira hämmentyy, jos yksi perheenjäsen sallii sen olla sohvalla, mutta toinen ei. Jos pennulle antaa liikaa periksi, siitä tulee helposti kuriton. Jos sen antaa kerran kerjätä pöydästä, saa varautua häirintään joka aterialla! Myös perheen ihmisjäsenille täytyy määritellä sääntöjä. Jos pentu on kova pureskelemaan, ei kannata jättää kalliita tennareita tai kännykkää niiden ulottuville.
 • Pysy rauhallisena. Erityisesti perheen pienimmät hukuttavat koiran helposti huomioon. Valvo aina lapsia, kun pentu tutustuu uuteen ympäristöönsä ja varmista, että koira saa välillä olla myös rauhassa.
 • Vietä uuden pennun kanssa myös laatuaikaa. Jos otat töistä vapaata auttaaksesi koiraa sopeutumaan, varmista, että se jää kotiin yksin ensin pieniksi hetkiksi. Yksin vietettyä aikaa kannattaa pidentää vähitellen ensimmäisen viikon kuluessa. Et halua, että paluusi töihin tulee sokkina, etkä varmastikaan kaipaa ahdistuneen ja säikähtäneen lemmikin kaluamia huonekaluja.
 • Jos kotiin on tulossa löytökoira, henkilökunnan kanssa kannattaa käydä tarkkaan läpi, millainen uusi lemmikkisi on. Voi olla, että voit tehdä jotain helpottaaksesi koiran sopeutumista.
 • Uusi eläinystäväsi saattaa olla hieman hämillään kaikesta kokemastaan jännityksestä ja muutoksista, joten se saattaa aluksi vaikuttaa hieman etäiseltä. Sen pitäisi kuitenkin sopeutua perheeseen pian. Jos havaitset, että sen käytös on vetäytyvää, ota yhteys eläinlääkäriin.