Sealyhaminterrieri

Sealyhaminterrieri

Sealyhaminterrieri on pieni, kulmikas terrieri, jolla on pitkä, karkeakarvainen valkoinen turkki, mahdollisesti värillisin merkein (tarkemmat tiedot rotumääritelmästä). Koiran säkäkorkeus täysikasvuisena on korkeintaan 31 cm, ja uros painaa noin 9 kg, narttu noin 8,2 kg.

Ulkonäkö
  • Kokoluokka: Pieni
  • Turkinhoito: Päivittäin
Fisiikka
  • Karvanlähtö: Ei lainkaan
  • Sopii allergikoille: Kyllä
  • Haukkuherkkyy: Äänekäs
  • Kennelliiton roturyhmä: Terrierit
Käyttäytyminen
  • Alone
  • Sietää muita lemmikkejä: Kohtuullisen hyvin
  • Soveltuvuus vahtikoiraksi: Hyvä

Yleistä

Sealyhaminterrieri on pieni, kulmikas terrieri, jolla on pitkä, karkeakarvainen valkoinen turkki, mahdollisesti värillisin merkein (tarkemmat tiedot rotumääritelmästä). Koiran säkäkorkeus täysikasvuisena on korkeintaan 31 cm, ja uros painaa noin 9 kg, narttu noin 8,2 kg.

Historia

Sealyhaminterrieri on melko nuori rotu, alun perin 1800-luvun puolivälistä, jolloin kapteeni John Owen Tucker-Edwardes eläkkeelle jäätyään ehti omistautua metsästykselle ja päätti kehittää täydellisen terrierin Sealyhamin kartanossa Permborekshiressa, Walesin lounaisosassa. Hänen uskotaan käyttäneen risteytyksessä corgia, valkoista länsiylämaanterrieriä, karkeakarvaista kettuterrieriä, bullterrieriä, dandiedinmontinterrieriä ja cheshirenterrieriä. Sealyhaminterrieriä käytetiin saukkokoiran rinnalla saukon-, ketun- ja mäyränmetsästyksessä.

Luonne

Sealyhaminterrierillä on monia tyypillisiä terrierin piirteitä: se on innokas ja peloton, mutta suhtautuu ihmisiin ystävällisesti. Aina tarkkaavainen koira haukkuu kaikkea tavallisesta poikkeavaa ja ärähtää kyllä, jos toinen koira haastaa sille riitaa. Varhainen totuttaminen kissoihin ja toisiin koiriin on välttämätöntä. Luonteikas koira on hauska ja leikkisä lemmikki.

Terveys

Sealyhaminterrieri on yleisesti terve ja elinvoimainen rotu. Monien rotujen tavoin sillä esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät tulee testata ennen jalostuskäyttöä..

Liikunta

Sealyhaminterrieri tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä, mutta pystyy toki pidempiinkin lenkkeihin. Matalarakenteinen koira on märällä säällä varsinainen mutamagneetti, joten se täytyy totuttaa kuivaamiseen jo hyvin nuoresta, jotta koira alkaa pitää sitä miellyttävänä ja palkitsevana kokemuksena.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Koiralta ei lähde karvaa, mutta päivittäinen harjaus pitää turkin takuttomana. Ilman harjausta turkkiin syntyy takkuja, kun pitkä ja jäykkä päällyskarva ja paksu aluskarva tarttuvat toisiinsa. Näyttelykehään turkki täytyy trimmata ammattimaisesti, sillä tehtävä on työläs ja vaatii taitoa sekä runsaasti harjoittelua. Pennun kasvattaja neuvoo asiassa. Monien lemmikkikoirien turkki leikataan kokonaan.