Onko kissallani ruoka-aineallergia?

ONKO KISSALLANI RUOKA-AINEALLERGIA?

Onko kissallani ruoka-aineallergia?

ONKO KISSALLANI RUOKA-AINEALLERGIA?

Onko kissallani ruoka-aineallergia?

ONKO KISSALLANI RUOKA-AINEALLERGIA?
09/13/2018

Onko kissallani ruoka-aineallergia?

Kissojen ruoka-aineallergiat ovat harvinaisia. Ne tarkoittavat yleensä reagointia yhteen ravinnon proteiininlähteistä, joka laukaisee allergisen reaktion. Sitä ei tule sekoittaa tietyn ruoka-aineen huonoon sietokykyyn, joka on yleisempi ja lievempi reaktio ja tyypiltään aivan toisenlainen.

Ruoka-aineallergioiden tyypillisiä oireita ovat:

  •  iho-oireet, kuten kutina ja punoitus, kaljut alueet ja hankaumat ihossa
  •  toistuvat korvatulehdukset
  •  karvapallojen lisääntyminen
  •  suolisto-ongelmat, kuten oksentelu ja ripuli
  •  harvinaisissa tapauksissa myös hengitysteiden ongelmat.

Jos epäilet, että kissasi saattaa kärsiä ruoka-aineallergiasta, ota aina yhteys eläinlääkäriin. Ravintokokeilussa tarvitaan ammattilaisen neuvoja, sillä muuten seurauksena saattaa olla ravitsemuksellisia ongelmia tai puutostiloja. Kissasi oireiden takana saattaa myös olla tosiasiallisesti jokin aivan muu syy, joka vaatii toisenlaista hoitoa.

Ruoka-aineallergian diagnosointi

Ruoka-aineallergian diagnosointi


Tehokkain hoito kissan ruoka-aineallergian tunnistamiseen on välttämisruokavalio. Kissa laitetaan erityiselle, hydrolysoiduista proteiineista valmistetulle ruokavaliolle (esimeriksi PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic -ravinto), jonka sisältämä proteiinit on pilkottu niin pieniksi, etteivät ne aiheuta allergisia reaktioita. Toinen vaihtoehto sopimattoman ruoka-aineen löytämiseen on aloittaa ruokavalio, joka sisältää kissalle ennestään vieraita proteiineja ja hiilihydraatteja.

Ruoka-aineallergiasta voidaan varmistua, jos oireet katoavat tai paranevat dramaattisesti uudella ruokavaliolla.

Välttämisruokavalion kesto riippuu ongelman laadusta. Iho-ongelmien kohdalla esimerkiksi erikoisruokavaliota käytetään yleensä noin 4-12 viikkoa. Kokeilujakson aikana kissa ei saa syödä mitään muuta, joten esimerkiksi herkut on kielletty. Ruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa, jos kissoja on useampi kuin yksi. Vahingoista kannattaa kertoa rehellisesti ja eläinlääkäriin kannattaa pyytää neuvoa myös, jos kissa ei suostu syömään uutta ruokaansa.

Kokeilujakson jälkeen


Kokeilujakson päättyessä eläinlääkäri haluaa arvioida kissan tilanteen uudelleen. Jos tilassa ei näy edistystä, täytyy harkita muita mahdollisia sairauksia. Jos kissan tila on kohentunut, eläinlääkäri saattaa suositella proteiinien ottamista takaisin ruokavalioon yksi kerrallaan samalla mahdollisia reaktioita seuraten.
Jos oireet palaavat, kun ruoka-aine otetaan takaisin ruokavalioon, oireilun syy on saattanut löytyä. Aina on kuitenkin mahdollista, että syy on useammassa kuin yhdessä ruoka-aineessa.


Oikean ravinnon valitseminen kissallesi


Kun ongelmia aiheuttavat raaka-aineet on tunnistettu, voit keskustella eläinlääkärin kanssa, millainen ruokavalio olisi kissalle paras jatkossa. Jos kissallasi on ollut vakavia oireita, joita ruokavalio on helpottanut, voitte eläinlääkärin kanssa tehdä päätöksen hydrolysoidulla erikoisruokavaliolla jatkamisesta toistaiseksi.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB