Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Pentu johdossa poistumassa talosta omistajan kanssa

Koiranpennun sosiaalistaminen

2 minuuttia lukuaikaa
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Koiranpennun saapuminen uuteen kotiin on jännittävä tilanne, sekä pennulle että sen perheelle.

Pennulla on edessään aivan uusi maailma: sen täytyy tutustua uuteen ympäristöönsä, perheenjäseniinsä ja muihin lemmikkeihin.

Kun pentu tulee kotiin, sille kannattaa ensimmäiseksi esitellä sen oma koppa tai peti, lelut ja ruoka- ja vesikupit. Kun pentu tuntee on tutustunut omaan tilaansa, on aika aloittaa sen sosiaalistaminen.

Mitä koiranpennun sosiaalistaminen tarkoittaa?

Koiranpennun sosiaalistaminen tarkoittaa niiden sosiaalisten kykyjen kehittämistä niin, että niistä tulee ystävällisiä, rauhallisia ja ne suhtautuvat muihin ihmisiin, lemmikkeihin ja ympäristöönsä pelottomasti. Pennun sosiaalistamista kannattaa harjoitella ensin turvallisessa ja stressittömässä ympäristössä, jossa se tuntee olonsa mukavaksi ennen kuin sitä viedään kovin vilkkaaseen tai aivan vieraaseen paikkaan.

Koiranpennun ja perheenjäsenten ja vierailijoiden tutustuttaminen on sosiaalistamisen kannalta erittäin tärkeää. Kun koiranpennulle opetetaan jo varhain, ettei vieraita tarvitse pelätä, koira on täysikasvuisena ystävällisempi. Kun koiranpennun esittelee uusille ihmisille, se kannattaa pitää hihnassa hyppimisen estämiseksi. Käske koira istumaan ja auta sitä pysymään istuma-asennossa. Näin koira pysyy rauhallisempana.

Kun koiranpennun sosiaalistaminen on aloitettu kotona ja sitä on jatkettu jonkin aikaa, sitä kannattaa alkaa ottaa mukaan mahdollisimman erilaisiin paikkoihin, kuten ostoskeskuksiin, puistoihin ja kahviloihin, joihin koirat ovat tervetulleita. Näin pentu oppii kulkemaan erilaisilla alustoilla ja käymään erilaisissa, kiinnostavissa paikoissa. Ja mikä tärkeintä, koiranpentu oppii, ettei uusista asioista kannata hätääntyä.

Koiranpentu ja muut lemmikit kohtaavat

Koiranpennun sosiaalistamiseen kuuluu myös niiden totuttaminen muihin eläimiin. Tässä kannattaa kuitenkin edetä varovasti. Kun koiranpentu ja vanhempi koira tapaavat, molemmat kannattaa pitää hihnassa. Se estää niitä hyppimästä ja saat pidettyä koirasi paremmin hallinnassa, jos jompikumpi koirista tekee jotain yllättävää. Älä jätä koiria heti keskenään.

Jos esittelet koiranpennun kissalle, kannattaa laittaa ovensuuhun verkkoportti tai lanka, jotta kissa pääsee halutessaan pakoon. Koiranpennulla ja kissalla saattaa kestää hetki ennen kuin ne tutustuvat toisiinsa. Ne voivat kuitenkin tottua toistensa seuraan pian, jos tutustuttamiseen vain käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos koiranpentu tottuu kissoihin jo varhaisessa vaiheessa, se ei yleensä tule yli-innostuneeksi vieraistakaan kissoista.

Koiranpennun sosiaalistamiseen saattaa vaatia paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta oikeanlaisen hoidon avulla siitä kasvaa itsevarma, hyvin käyttäytyvä ja muihin ihmisiin ja lemmikkeihin positiivisesti suhtautuvat koira.

Uusi pentu? Lue nämä seuraavaksi:

Purina One®