Your Pet, Our Passion.
Nuori pentu vanhemman koiran vieressä

Koira ja muut lemmikit kohtaavat

4 minuutin luku

Koirat saavat usein uusia ystäviä helposti ja onkin erittäin todennäköistä, että pentu nauttii muiden koirien seurasta.

Luultavasti pentu on innoissaan ja haluaa leikkikaverin, oli toinen eläin sitten iso tai pieni. On tärkeää, että koiranpentu tutustuu aluksin toisiin lemmikkeihin varovaisesti, aivan kuten kaikkia muitakin asioita kokeillaan. Näin niiden ystävyys saa mahdollisimman hyvän alun.

 

"Usein kissat ja koirat tulevat erinomaisesti toimeen keskenään, mutta kaikkia lemmikkejä ei kannata päästää koiran seuraan. Esimerkiksi kanit, marsut, hamsterit ja matelijat täytyy aina pitää turvassa."

 

Koiranpennun esitteleminen aikuiselle koiralle

Koirasi on luultavasti tottunut siihen, että koti on sen valtakunta, joten sille saattaa tulla järkytyksenä, kun sen täytyykin jakaa tilansa jonkun kanssa! Seuraavia vinkkejä kannattaa kokeilla, jotta koiranpennun ja aikuisen koiran ensikohtaaminen sujuisi mahdollisimman mukavissa merkeissä.

 • Ennen kuin uusi koiranpentu saapuu kotiin, täytyy varmista, että koirasi rokotukset ovat ajan tasalla, jottei kenenkään terveys ja hyvinvointi vaarannu.
 • Esittele koirat toisilleen neutraalissa paikassa, jota vanha koira ei koe reviiriään uhatuksi. Tutustuminen kannattaa suorittaa ulkona. Jos koiranpentu ei ole vielä saanut kaikkia rokotuksiaan, paras vaihtoehto on kuitenkin pysyä omalla kotipihalla.
 • Kun pentu on saanut (ainakin) ensimmäiset rokotuksensa ja eläinlääkäri on antanut luvan, pennun voi viedä pihalle ja antaa sen tutustua uuteen ympäristöönsä ja sen kiehtoviin hajuihin ja näkyihin.
 • Laita koiralle sitten hihna ja tuo se aikuisen koiran luo, joka on myös turvallisesti hihnassa. Koirat ovat luultavasti erittäin uteliaita tutustumaan toisiinsa, joten niiden kannattaa antaa lähestyä toisiaan hihnat löysällä. Rauhoittele koiria puhumalla rauhallisella äänellä ja kehu niitä. Vinkunat ja haukkumiset kannattaa jättää huomiotta.
 • Palkitse rauhallinen, kaunis käytös rauhallisilla silityksillä ja sanoilla, ehkä jopa herkuilla. Jos toinen koirista innostuu liikaa, tärkeintä on pysyä itse rauhallisena. Odota, että koira rauhoittuu ja erota koirat hetkeksi ennen uutta yritystä.
 • Pidä kohtaamiset lyhyinä, mutta toista niitä usein. Pian koirat ovatkin jo parhaat ystävät.
 • Anna aikuisen koiran ”kutsua” pentu sisälle. Pidä molemmat koirat kytkettyinä, kunnes pentu on ehtinyt katsella rauhassa ympärilleen ja vanha koira on alkanut hyväksyä sen. Jatka rauhallista kehumista, kun koirat osoittavat hyväksynnän merkkejä ja silittele molempia koiria rauhallisin liikkein.

Jos koiranpennun esitteleminen vanhemmalle koiralle aiheuttaa huolta ennakkoon, kannattaa pyytää apua etukäteen. Paikallinen koirankouluttaja tai eläinlääkäri neuvoo varmasti mielellään.

Toisen aikuisen koiran ja vanhan lemmikkisi esittely toisilleen

Jos aiot esitellä aikuisen koiran ja perheen lemmikkikoiran, ei kannata hämmästyä, vaikka ne eivät heti olisi ylimmät ystävät. Älä kuitenkaan lannistu. Anna niiden tutustua toisiinsa vähitellen melko puolueettomassa ympäristössä, jossain muualla kuin kotona (mielellään molemmille uudessa paikassa). Yleensä ei ole mitään syytä, miksi koirat eivät tulisi toimeen ja ystävystyisi keskenään.

 • Kun kaksi koiraa tapaa ensi kerran, ne kannattaa molemmat pitää hihnassa. Anna koirien tutkia toisiaan.
 • Jos koirat alkavat ulvoa tai haukkua toisilleen, erota ne heti ja odota, kunnes ne ovat täysin rauhalliset ennen uutta yritystä.
 • Jos ne eivät tule toimeen useidenkaan yritysten jälkeen, kannattaa harkita yhteydenottoa koirankouluttajaan.

Uuden koiran ja kissan tai kissapennun tutustuttaminen toisiinsa

Turvallisuus on tärkein huomioitava asia, kun koiranpennun ja kissan esittelee toisilleen. Koirat saattavat riehaantua täysin kissojen läsnäolosta, joten niiden tutustuttamiseen kannattaa varata aikaa. Jos koirasi käyttäytyy edelleen riehakkaasti tai aggressiivisesti kissan seurassa useiden tutustuttamisyritysten jälkeen, kannattaa pyytää apua eläinlääkäriltä. Kysy, osaisiko ammattimainen koirankouluttaja auttaa niiden totuttamisessa yhteiseloon.

Kun uusi koiranpentu tai koira on alkanut tottua uuteen kotiinsa ja tuntee olonsa rennoksi, on aika esitellä se perheen kissalle. Ole kärsivällinen ja anna kissalle aikaa, jotta se sopeutuu uuteen asuintoveriinsa, erityisesti jos kissa ei ole koskaan ennen asunut koiran kanssa. Ei ole poikkeuksellista, että kissa sähisee tai lyö koiraa tassullaan, pakenee tai piiloutuu.

 • Koiranpennun ja kissan totuttaminen toisiinsa voi tuntua hurjalta, ja sinun tehtäväsi onkin auttaa molempia rentoutumaan toistensa seurassa. Varmista, että kissa tai kissanpentu on turvallisessa paikassa, jonne koira ei pääse, ja pidä uusi koira kytkettynä.
 • Palkitse koiraa, kun se käyttäytyy rauhallisesti ja pysy itse rauhallisena myös koiran haukkuessa innostuneena.
 • Vie koira pois noin viiden minuutin kuluttua ja anna kissan poistua huoneesta hetkeksi.
 • Jatka eläinten totuttamista toisiinsa lyhyillä tapaamisilla, muutama minuutti kerrallaan, eri huoneissa ja useita kertoja päivässä. Näin ne tottuvat näkemään ja haistamaan toisensa kaikkialla talossa. Pidä koira hihnassa.
 • Kun eläimet ovat rauhallisia ja rentoutuneita, anna kissan poistua turvapaikastaan, mutta pidä koira edelleen kytkettynä. Anna eläinten tutkia toisiaan ja varmista, että molemmat saavat paljon huomiota ja kehuja, jos ne sietävät toisen läsnäoloa. Muista pysyä myös itse rauhallisena, jos toinen eläimistä vaikuttaa levottomalta. Toista usein ja mahdollisimman monessa huoneessa.
 • Pidä eläimiä silmällä kunnes olet varma, että ne tulevat toimeen keskenään. Päästä koira hihnasta vasta, kun olet varma, ettei se hermostu tai yritä jahdata kissaa. Varmista, että kissa pääse pois koiran ulottuvilta ja turvaan, jos se tuntee olonsa epämukavaksi.
 • Pidä kissa ja koira erillään ateria-aikoina, jotta molemmat saavat syödä rauhassa, eikä kummankaan tarvitse pelätä ruokansa varastamista.
 • Laita kissan hiekka-astia paikkaan, jossa kissan on helppo käyttää sitä, mutta jonne koira ei pääse. Saattaa kuulostaa vastenmieliseltä, mutta koira saattaa innostua kaivelemaan hiekka-astiaa.
 • Varmista, että kissalla on runsaasti mahdollisuuksia jahdata ja vaania liikkuvia leluja, jotta koiran ei tarvitse kauhulla odotella, milloin vaaniva kissa kynsineen hyökkää sen kimppuun.

Älä huoli, jos koirasta ja kissa ei tule parhaita ystäviä. Kissat ovat luonnostaan itsenäisiä ja saattavat vain jättää koiran kokonaan vaille huomiota, vaikka olisivatkin hyväksyneet sen. Ajan myötä useimmat yhdessä asuvat kissat ja koirat alkavat suhtautua toisiinsa ystävällisesti, vaikka usein pitkälti kissan ehdoilla! Niin kauan kuin molemmilla on oma tilansa ja kissalla on paikkoja, joihin koira ei pääse, kaiken pitäisi sujua hyvin.

Uusi pentu? Lue nämä seuraavaksi:

2 minuutin luku

Koiranpennun sosiaalistaminen