Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Koira, jolla on kohotetut tassut

Koiran kynsien leikkaus ja hoito

7 minuuttia lukuaikaa

Kynsienleikkuun tarve vaihtelee koiran rodusta ja aktiivisuudesta riippuen. Yleensä hyvä peukalosääntö on kuitenkin kerran viikossa. Lue täältä lisää ohjeita ja mitä huomioida kynsienleikkuussa.

Lenkeillä kovat alustat, kuten asfaltti, kuluttavat kynsiä luonnostaan, joten leikattavaa ei jää paljon. Jos koiran kynnet eivät kuitenkaan kulu luonnostaan, leikkaamaton kynsi saattaa katketa, vuotaa verta tai kasvaa sisään anturaan ja aiheuttaa kipua. Seniorikoirilla ylikasvaneet kynnet saattavat aiheuttaa kipua nivelrikkoisissa jaloissa.

Mitä sitten pitäisi pitää silmällä? Rapina koiran kävellessä kovalla lattialla on selvin merkki siitä, että koiran kynnet kaipaavat leikkausta. Koiran kynsien leikkaaminen on suhteellisen helppoa. Täytyy kuitenkin tietää, kuinka se tehdään oikein, jottei koiralle aiheudu vahingossa vaurioita tai kipua. Jotta kynsien leikkaus olisi sinulle ja koiralle mahdollisimman stressitöntä, kannattaa pyytää eläinlääkärin tai -hoitajan neuvoa ennen kynsien leikkaamista kotona.

Koiran kynsien leikkaaminen

Jos koiran kynsiä ei ole aiemmin leikattu tai et ole tehnyt sitä itse, kokemus saattaa olla outo molemmille osapuolille. Jos kutienkin valmistaudut hyvin, pidät koiran rauhallisena ja noudatat näitä helppoja ohjeita, homma on hoidettu hetkessä.

Jos tunnet olosi epävarmaksi, eläinlääkärin vastaanotolla autetaan varmasti mielellään.

Ennen aloitusta

 • Jos kynsien leikkaus aiheuttaa koiralle hermostuneisuutta, stressiä tai levottomuutta, älä yritä hoitaa sitä yksin. Eläinlääkäriasemalta voi aina pyytää apua.
 • Useimmilla eläinlääkäriasemilla on palvelu, jossa kynnet leikataan helposti ja nopeasti. Sinun ei tarvitse stressata ja tiedät, että koira on asiantuntevissa käsissä.
 • Vaihtoehtoa kannattaa harkita erityisesti, jos koiran kynnet ovat pahasti ylikasvaneet, sisäänkasvaneet tai sinulla ei ole ketään auttamassa. Kynsien leikkaaminen yksin ensimmäisen kerran on hankalaa kenelle tahansa.

Koiran kynsien leikkaaminen

 • Onko eläinlääkäri/-hoitaja näyttänyt sinulle, kuinka kynnet leikataan? Olet valmis! Ensin täytyy ostaa oikeanlaiset kynsisakset eläinlääkäriltä, trimmaajalta tai eläintarvikeliikkeestä.
 • Käytä ainoastaan eläimille suunniteltuja kynsileikkureita ja varmista, että ne ovat terävät ja hyväkuntoiset, jotta tehtävä sujuu mahdollisimman helposti.
 • Koiran koosta riippuen kannattaa asettua istumaan niin, että koira on leikkaajan sylissä tai istua lattialle koiran viereen. Läheisyys rauhoittaa koiraa ja asento on kaikkein käytännöllisin.
 • Pyydä ystävää tai perheenjäsentä auttamaan pitämällä kiinni koiran päästä ja rauhoittelemalla sitä. Vaikka koira ei pitäisi kynsien leikkaamisesta, niin huomiota se yleensä rakastaa!
 • Ota koiran tassusta tukeva ote ja työnnä anturoita hieman niin, että kynsi tulee esiin.
 • Leikkaaminen aloitetaan aivan kynnen kärjestä ja leikataan 45 asteen kulmassa niin, että leikkurin terä osoittaa kohti kynttä.

Tummat kynnet

 • Jos koiran kynnet ovat väriltään tummat, leikkaa aivan kapea pala kynnen päästä, sillä koiran kynnen pehmeä ydin vahingoittuu helposti. Jos näet kynnen keskellä mustan pisteen, kynnen ydin on tullut näkyviin ja leikkaaminen tulee lopettaa heti.
 • Tässäkin asiassa eläinlääkäri tai -hoitaja osaa auttaa.

Vaaleat kynnet

 • Vaaleassa kynnessä ydin näkyy vaaleanpunaisena (toisin kuin tummissa kynsissä). Varo, ettet vahingoita sitä! Kynnen ytimessä on hermoja ja verisuonia, jotka vuotavat helposti, jos niitä leikataan.

Kuinka usein koiran kynnet tulisi leikata?

 • Jos koiran kynsien leikkaaminen on tarpeen, ne kannattaa yleensä leikata kerran viikossa tai vähintään kahdesti kuussa koiran tarpeista ja lenkkeilymaastoista riippuen.
 • On parempi leikata usein pieniä paloja kuin suurempia paloja harvemmin.
lähikuva koiran tassut puun päällä

Vinkit ja kikat

 • Muista myös koiran kannuskynsi, joka sijaitsee jalan syrjässä. Jos sitä ei leikata, se kasvaa sisään pehmeään kudokseen, vähän niin kuin ihmisen sisäänkasvanut kynsi.
 • Älä välitä, vaikka olo olisi hieman epävarma. Mitä enemmän kynsiä leikkaa, sitä helpommaksi se muuttuu.
 • Koira kannattaa totuttaa kynsien leikkaamiseen ja tassujen käsittelyyn jo pienestä ja tee siitä molemmille mukavaa puuhaa. Koiran kanssa voi leikkiä kynsien leikkaamista koskettelemalla koiran anturoita ja palkitsemalla koira sen lempipalkkiolla.
 • Muista aina palkita koira kynsien leikkaamisen jälkeen, jotta siitä jää hyvä mieli.
 • Kaipaatko toisenlaista menetelmää ikääntyvälle tai nuorelle koiralle? Käytä tavallista kynsiviilaa pennun pehmeiden kynsien viilaamiseen tai ikääntyvän koiran hauraisiin kynsiin. Se ei luultavasti ole yhtä kivuliasta tai aiheuta verenvuotoa.
 • Kun tarkastat koiran kynsiä, muista myös tarkastaa, ettei anturoissa ole haavoja tai anturoiden välissä roskia. (Heinän siemenet jäävät helposti anturoiden väliin ja ovat joillekin koirille kesäaikaan epämiellyttävä.)
 • Muista myös tarkastaa, etteivät anturat vaikuta aroilta, ja ota yhteys eläinlääkäriin, jos havaitset jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Koiran kynsien leikkaaminen ei ole helppoa, joten ei kannata tuntea syyllisyyttä, jos ei osaa tehdä sitä itse. Jos tunnet olosi epävarmaksi tai tarvitset lisävahvistusta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin tai -hoitajaan: he auttavat mielellään.