Your Pet, Our Passion.
Juoksut - Koirien kiima-aika
Koira rentoutuu sängyllä

Koiran synnytys

2 minuutin luku

Synnytyksen suhteen koirat ovat luonnostaan paremmin varusteltuja kuin ihmiset.

Varmista, että koiralla on mukava olla, seuraa sitä sopivan etäisyyden päästä ja puutu asioiden kulkuun vain, jos jokin menee todella pieleen - mikä on hyvin epätodennäköistä.

Jos sinulla on huolenaiheita, kysy neuvoa eläinlääkäriltä mahdollisimman pian. Jos olet kasvattajana kokematon, lue etukäteen, mitä synnytyksen aikana on odotettavissa, ja keskustele eläinlääkärin tai kasvattajan kanssa, jotta olet hyvin valmistautunut. Saat tietoja myös Suomen Kennelliitosta (www. kennelliitto.fi)

Ole valmiina

Paikka, jossa narttu synnyttää, tulisi valmistella vähintään kaksi viikkoa ennen odotettua synnytystä. Pentulaatikon tulisi olla sellainen, että se on helppo puhdistaa, eikä siihen kohdistu vetoa tai kosteutta. On tärkeää, että pennut eivät päädy pentulaatikon ulkopuolelle, ja narttu pääsee sieltä helposti pois ja takaisin. Voit esimerkiksi laittaa pohjalle sanomalehteä, peittää se öljykankaalla, laittaa tämän päälle viltti ja lopuksi vielä pyyhe tai lakana. Kehystä pesä puukehyksellä, jossa on painoa niin paljon, etteivät pennut pysty ryömimään tai putoamaan ulos. Paikka tulisi erottaa muusta asunnosta ja muista lemmikeistä niin, että nartulla on oma rauhallinen paikkansa. Pentulaatikon ei tulisi olla niin suuri, että pennut voivat joutua kauas emosta, mutta ei myöskään niin pieni, että narttu ei voi maata kunnolla ilman että vahingossa saattaa maata pentujen päällä.

Pentulaatikon ihannelämpötila on 25-30°C ensimmäisen kahden viikon ajan, mutta lämpöä voi laskea asteittain normaaliin huonelämpötilaan, jos siihen ei kohdistu vetoa. Hyvä vinkki on hankkia terraarioissa käytettävä lämpömittari lämpötilan kontrolloimiseksi. Vastasyntyneet pennut eivät pysty säätelemään niiden ruumiinlämpöä, ja ne ovat äärimmäisen haavoittuvaisia, jos niiden ruumiinlämpö laskee. Jos mahdollista, pidä osa pentulaatikosta 25-30°C asteisena ja toinen osa hieman viileämpänä, jotta narttu voi jäähdytellä. On hyvä ajatus tarkastaa nartun ruumiinlämpö muutamaa viikkoa ennen odotettua synnytystä. Näin tiedät, mikä sen normaalilämpö on. Sen tietäminen on tärkeää silloin, kun synnytys on käynnistymässä.
Tässä on muistilista siitä, mitä on hyvä pitää käsillä.

  • Paljon sanomalehtiä
  • Petivaatteita, joita narttu voi purra ja repiä (luonnollista synnytyksessä)
  • Keittiövaaka, kynä ja paperia, jotta voit kirjoittaa pentujen syntymäpainot ylös.
  • Tylsät, steriloidut sakset napanuorien leikkaamista varten
  • Imupipetti
  • Lämpömittari
  • Puuvillakäsineet, jos narttu tarvitsee apua synnytyksen aikana (märästä pennusta kiinni saaminen voi olla vaikeaa)
  • Runsaasti puhtaita pyyhkeitä pentujen kuivaamiseen
  • Kello, eläinlääkärin puhelinnumero ja juotavaa nartulle

Eläinlääkärin päivystysnumero kannattaa aina pitää käsillä, koska synnytys tapahtuu usein öisin. On myös hyvä ilmoittaa eläinlääkärille, milloin synnytys on odotettavissa, jotta hän tietää olla valmiina, jos ongelmia ilmenee. Varmista, että saatavilla on kuljetus, jotta voit viedä nartun ja pennut lääkäriin tarvittaessa.

Mistä tietää, että pennut ovat tuloillaan?

Tiineyden viimeisellä viikolla kannattaa alkaa mitata nartun lämpötilaa peräsuolesta kahdesti päivässä. (Pyydä lääkäriä näyttämään, miten tämä tehdään, jos et ole tehnyt sitä aiemmin). Ensimmäinen merkki lähestyvästä synnytyksestä on se, että nartun lämpötila laskee alle 37º C:n (vaikka normaali ruumiinlämpö voi vaihdella hieman nartusta riippuen). Ruumiinlämmön laskeminen riippuu hieman rodusta. Pienimmillä nartuilla lämpötila laskee eniten. Tämä ilmenee yleensä 12-24 tuntia ennen synnytystä. Jos 24 tunnin jälkeenkään ei tapahdu vielä mitään, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. Kun lämpö nousee takaisin 37°C:een, tiedät, että pennut voivat syntyä millä hetkellä hyvänsä.

Useita päiviä ennen synnytystä narttu voi vaikuttaa hieman levottomalta ja se hakeutuu omiin oloihinsa. 12-24 tuntia ennen synnytystä narttu lopettaa syömisen, ja todennäköisesti petaa paikkaansa tehdäkseen pesää tuleville pennuille.