Kissanpennun tuominen kotiin

Hyviä uutisia – vihdoin on koittanut aika, jolloin voit toivottaa uuden kissanpentusi tervetulleeksi kotiisi!
Kissanpennun tuominen kotiin | Varmista viihtyvyys
Kissanpennun tuominen kotiin | Varmista viihtyvyys
Kissanpennun tuominen kotiin | Varmista viihtyvyys

Ennen kissanpennun tuomista kotiin

Ennen kuin uusi kissanpentusi astuu kotiisi tassullakaan, käytä hieman aikaa valmistellaksesi pennulle turvallisen, hiljaisen ja rauhallisen paikan, josta pentu voi hitaasti aloittaa talon tutkimisen. Paikan tulisi olla erillään kodin päivittäisestä hälinästä.

Kissanpennun asettuminen kodiksi

Tyynyllä nukkuva kissa

Kun olet laskenut kantokopan lattialle, avaa kantokopan luukku ja odota, että pentu tulee ulos omasta tahdostaan. Pentu haluaa varmasti nuuskia paikat kunnolla läpi ennen petinsä etsimistä. Kun pentu on tutkinut talon jokaisen nurkan ja kolon, anna pennulle hieman hellyyttä ja katso, kaipaako se lepoa.

Kissanpennut rakastavat nukkumista, ja ne tarvitsevatkin paljon unta. Jännittävän automatkan ja uuden kodin tutkimisen jälkeen pentu on varmasti nokosten tarpeessa. Vastusta kiusausta alkaa heti leikkiä pennun kanssa. Anna pennulle mahdollisuus tutkia paikkoja ja levätä rauhassa.

Kun ruoka-aika koittaa, tarjoa pennulle ruokaa, mutta älä hämmästy, jos se ei syö heti. Stressaantuneina kissat menettävät usein ruokahalunsa, joten anna pennulle aikaa asettua kodiksi.

Kissanpennut rakastavat nukkumista, ja ne tarvitsevatkin paljon unta. Jännittävän automatkan ja uuden kodin tutkimisen jälkeen pentu on varmasti nokosten tarpeessa.

Perheen tapaaminen

Kun pentu on levännyt ja tuntee huoneensa kotoisaksi, sen on aika tavata uusi ihmisperheensä. Tämä on luonnollisesti jännittävä hetki, mutta yritä pitää kaikki rauhallisina. Ennen kuin esittelet pennun perheelle, pyydä kaikkia istumaan lattialle ja noudattamaan yhtä sääntöä: pentuun kosketaan vain, jos pentu tulee vapaaehtoisesti luo.

Lapset eivät saa tarttua pentuun tai riidellä, sillä tämä säikäyttää pennun. Jos pentu menee piiloon, houkuttele se esiin lelun tai herkun avulla rohkaistaksesi pentua sosiaalisuuteen. Älä koskaan tarraa pentuun tai pakota sitä.

Synteettisten feromonisuihkeiden ja pistorasiaan laitettavien feromonihaihduttimien käyttö voi olla hyvä ajatus, sillä ne kertovat pennullesi, että alue on turvallinen, ja auttavat pitämään pennun rentona ja rauhallisena. Jos käytät haihduttimia, yhden tai kahden pitäisi riittää koko taloon.

Kissanpennun tuominen kotiin | Varmista viihtyvyys
Kissanpennun tuominen kotiin | Varmista viihtyvyys

Lasten tapaaminen

Jos olet itse innoissasi uuden kissanpentusi tapaamisesta, mieti, miltä lapsista tuntuu! Jotta lasten ja pennun ystävyys alkaisi oikealla tassulla, opeta pieniä lapsia nostamaan ja tukemaan pentua oikein ja silittämään kissaa hellävaroen.

Pikkulapset usein taputtelevat eläimiä silittämisen sijaan, mikä voi tuntua pienestä kissanpennusta epämukavalta tai jopa kivuliaalta. Opeta lapsille myös, mistä kohdasta pentua saa silittää – pään päältä ja selästä. Vaikka lattialla pyörivän ja leikkivän kissanpennun pieni masu onkin vastustamattoman suloinen, useimmat kissat kokevat alueen herkäksi ja voivat raapaista. Muistuta lapsia myös siitä, että pennun häntä tulee jättää rauhaan – ja ettei hännästä koskaan vedetä.

Vaikka kauniin, nukkuvan kissanpennun katseleminen voikin olla houkutteleva ajatus, pentukin kaipaa omaa rauhaa. Varmista, että pentu saa olla rauhassa syödessään, hiekkalaatikolla käydessään ja nukkuessaan – ja pidä hiekkalaatikko kaukana pikkulapsista. Et todellakaan halua, että lapsesi leikkivät sillä!

Pese kädet kissanpennun käsittelyn jälkeen ja etenkin hiekkalaatikon puhdistamisen jälkeen. Kannusta lapsia tekemään samoin.

Muiden lemmikkien tapaaminen

Muiden lemmikkien tapaaminen

Kun uusi kissanpentu esitellään talon muille lemmikeille, avainsana on ’kärsivällisyys’. Älä koskaan aseta pentua tilanteeseen, jossa se voi joutua tappeluun muiden lemmikkiesi kanssa.

Kissat ja koirat oppivat usein pitämään toisistaan, tai ainakin elämään yhdessä ongelmitta, mutta samaa ei voi sanoa kaikista lemmikeistä. Pidä kanit, marsut, hiiret, linnut ja matelijat aina erillään kissanpennustasi, sillä se voi nähdä nämä eläimet saaliina.

Eläimet tunnistavat toisensa osittain hajun avulla. Kun siis esittelet kissanpentusi koiralle tai kissalle, pyri sekoittamaan niiden hajut keskenään. Silitä ensin yhtä ja sitten toista lemmikkiä, jotta hajut siirtyvät lemmikistä toiseen. Vaihtele myös niiden petivaatteita. Näin lemmikkisi alkavat yhdistää mukavat asiat (nukkumisen mukavassa paikassa ja silitysten saamisen) toisen eläimen hajuun.

Lue lisää vinkkejä siihen, kuinka esittelet kissasi muille lemmikeille. Jos olet noudattanut ohjeita, mutta kissanpentusi ei vieläkään sopeudu kotiisi, puhu asiasta eläinlääkärisi kanssa. Eläinlääkäri voi suositella kissojen käyttäytymisen asiantuntijaa.

Kun kissanpentu on asettunut kodiksi

Suurisilmäinen kissa kyyryssä sohvan vieressä

Kun kissanpentusi on löytänyt itseluottamuksensa, se alkaa pian syöksyillä ympäri taloa. Varo siis askeliasi – pentu voi ilmestyä yhtäkkiä tyhjästä!

Pentu on lähes aina valmis leikkimään, mutta se tarvitsee silti nokosensa. Järjestä sille siis mukavan rauhallinen paikka, jossa se voi käpertyä kerälle ilman häiriöitä.

Rutiinit, erityisesti ruokailuun, leikkiin ja silittämiseen liittyen, auttavat pentua asettumaan nopeammin taloksi.