Kuinka rescuekoira adoptoidaan?

Uuden mahdollisuuden ja rakastavan kodin tarjoaminen eläimelle on mainio juttu, mutta aikuisen kodinvaihtajan toivottaminen osaksi perhettä voi tuoda mukanaan suuria etuja.
Rescue koiran adoptio | Näin se tehdään
Rescue koiran adoptio | Näin se tehdään
Rescue koiran adoptio | Näin se tehdään

Moni aikuinen koira etsii uutta kotia, ja aikuinen kodinvaihtaja voi sopia elämäntyyliisi jopa paremmin kuin koiranpentu. Vinkkejä mahtavan koirakaverin löytämiseen!

Miksi koira-adoptio?

Small dog waiting by the door.
 • Koiranpentu tarvitsee suurta omistautumista kouluttamisen (ja jälkien siivoamisen!) merkeissä, kuria ja loputtomasti huomiota.
 • Kun adoptoit aikuisen koiran, saat kumppanin, joka on jo hieman vanhempi ja vastuullisempi ja yleensä myös valmiiksi sisäsiisti. Koira saattaa hyvin ymmärtää peruskäskyt.
 • Adoptiokoiralla on jo aivan oma luonteensa ja vakiintuneet toimintatapansa.
 • Pääset hyppäämään pennun kalliiden ensivuosien yli: tulehdukset, steriloinnit, mikrosirun asennukset ja eläinlääkärilaskut.
 • Saat koiran, joka soveltuu hyvin omaan elämäntyyliisi, kotiisi ja perheeseesi. Löytöeläinkodit tekevät paljon työtä löytääkseen ihmisistä ja koirista toisilleen sopivia pareja.
 • Jos perheesi on aina menossa, koira-adoptio antaa kiireiselle perheelle mahdollisuuden nauttia lemmikistä ilman ympärivuorokautista valvontaa vaativaa pentuaikaa.
 • Nuoren koiran pohjaton energia voi olla rasittavaa. Vanhemman koiran adoptointi voikin sopia paremmin esimerkiksi vanhemmille ihmisille.
 • Johtavat hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavat elämänmittaista tukea. Jos olosuhteet muuttuvat, useimmat löytöeläinkodit ottavat koiran takaisin.

Päätös koira-adoptiosta on aina jännittävä, mutta siinä täytyy myös ottaa huomioon monia asioita.

Calendar icon

 • Joskus koirat päätyvät löytöeläintaloon, koska niitä on laiminlyöty tai kohdeltu huonosti. Joillain koirilla voi olla aiempia huonoja kokemuksia, mutta henkilökunta kertoo koiran tarpeista aina rehellisesti. Jos adoptoi kovia kokeneen koiran, täytyy olla varma, että pystyy sitoutumaan siihen riittävällä tavalla.
 • Jos perheessä on ennestään koiria, rescue-eläimen tutustuttaminen pitää hoitaa huolella.
 • Jos koiraa on käytetty jalostukseen tai näyttelyissä, se on saattanut oppia joitain tapoja, joista haluat opettaa ne eroon.
 • Rescuekoiran sopeutuminen uuteen kotiin ja siteen luominen saattaa kestää hetken, mutta ei kannata muistella vanhaa sananlaskua, sillä vanha koira oppii kyllä uusia temppuja.
 • Koira tarvitsee riittävästi tilaa sisällä ja ulkona. Varmista, että kotona on riittävästi tilaa ennen koiran ottamista.
 • Myös omaan kalenteriin pitää järjestää tilaa. Koira tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja huomiota: varmista, että sinulla on riittävästi aikaa auttaa koiran käyttäytymisen liittyvissä, sosiaalisissa ja fyysisissä tarpeissa.
 • Koira-adoptiolla on taloudellisia seurauksia. Adoptiomaksun lisäksi täytyy myös muistaa pitkän aikavälin kustannukset.
 • Lemmikkivakuutus, mahdolliset eläinlääkärilaskut ja perushoidot, ruoka, turkinhoito, välineet, lelut ja hoitolamaksut oman loman ajalta.
Calendar icon

Jos perheessä on allergikkoja, vähäisestä karvanlähdöstä tunnetut rodut, kuten snautseri tai villakoira, saattaa olla hyvä vaihtoehto. Jos harrastat juoksua tai muuten runsaasti liikuntaa, dalmatiankoira tai muu kärrykoira voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas etsit kaveri sohvalle makoiluun, sylikoira kuten shih tzu saattaa olla paras vaihtoehto.

Koiria on montaa eri tyyppiä, ja rodunvalinnassa kannattaa olla tarkkana. Rotukirjastomme tarjoaa runsaasti lisätietoa.

Adoptioprosessi

Etsi luotettavalta vaikuttava löytöeläinjärjestö. Mahdollisia vaihtoehtoja on lukuisia, ja niihin voi tutustua verkossa tai etsiä itseään lähimmän. Tutustu yhteistyökumppaneihimme

Juttele keskuksen kanssa siitä, millainen koira saattaisi sopia perheeseenne. Sinulla pitäisi olla mahdollisuus vierailla koirien luona ja tutustua niihin ennen kuin teet lopullisen päätöksen. Joistain keskuksista tehdään kotikäynti ennen kuin voit adoptoida koiran. Näin voidaan varmistaa, että ympäristö on sopiva. Jos sinulla on ennestään lemmikkejä, kannattaa varmistaa, että koira tulee niiden kanssa toimeen.

Calendar icon

Valmistele koti ennakkoon ostamalla tarvikkeet, joita uusi ystäväsi tarvitsee:

 • kaulapanta ja hihna
 • vesi- ja ruokakupit
 • matkahäkki
 • sänky ja peitto
 • leluja ja puruleluja
 • ruokaa (samaa ruokaa kuin löytöeläintalossa).

Ensimmäinen päivä

Anna koiran tehdä tarpeensa ulkona ennen kuin tulette sisään. Vie koira kerran tunnissa samalle alueelle, niin se oppii, missä ”vessa” on. Vaikka kaikki ovat varmasti innoissaan, neuvo ihmisiä pysymään rauhallisena ja anna koiran tutustua ympäristöönsä ennen kuin se pääse tutustumaan ihmisiin.

Ensimmäisenä yönä koira saattaa vinkua, mutta kannattaa yrittää vastustaa kiusausta mennä sen luokse lohduttamaan.

Toinen päivä

Aloittakaa säännöllisen ruokailu- ja lenkkirutiinin noudattaminen mahdollisimman pian. Yritä olla antamatta huomiota koiralle, kun on hiljaisuuden aika: koira oppii kyllä pian, milloin on leikkiaika.

Kolmas päivä

Palkitse koira hyvästä käytöksestä. Varhaisen vaiheen positiivinen vahvistus on tärkeää, kun koiraa sopeutetaan perheeseen.

Koiralla voi olla aiempia ahdistavia kokemuksia, joten kannattaa olla kärsivällinen. Löytöeläinjärjestö auttaa aina, jos tarvitset koiraa koskevia neuvoja.

Neljäs päivä

Pidä kiinni laatimastanne päiväohjelmasta, sillä rutiinit ovat rauhoittavia ja auttavat koiraa sopeutumaan. Älä kuitenkaan unohda leikkihetkiä! Koira on laumaeläin ja runsas leikki auttaa vahvistamaan sidettä välillänne.

Jatkossa

Ole kärsivällinen koiran kanssa, sillä saattaa kestää muutama kuukausi ennen kuin se kotiutuu ja tottuu uusiin rutiineihin. Koiran persoonallisuus alkaa pian tulla esiin.

Dog and owner looking at each other.

Maksaako koira-adoptio?

Useimmat järjestöt perivät adoptiomaksun, joka vaihtelee järjestöjen välillä.

Kuinka rescuekoira adoptoidaan?

Löytöeläinkoti on varmistanut, että koira on varmasti koditon. Jos adoptoit koiran yksityiseltä, varmista että hänellä on oikeus myydä koira.

Kun olet varma, että koiran voi adoptoida, vie se eläinlääkärin vastaanotolle ja laita koiralle mikrosiru, niin se voi muuttaa teille asumaan.

Kuinka kauan koiran adoptioprosessi kestää?

Yleensä adoptioprosessissa menee noin viikko, mutta se voi olla myös lyhyempi tai pidempi eri tekijöistä riippuen.