Your Pet, Our Passion.
Miksi koira on hyvä lemmikki?
Allergiaystävälliset koirat

Allergiaystävälliset koirat

2 minuutin luku

Oletko allerginen, mutta et pärjää ilman nelijalkaista ystävää? Jotkin koirarodut sopivat allergikoille paremmin kuin toiset. Lue, mitä kannattaa ottaa huomioon koiraa valitessa.

On tärkeää tietää ero hypoallergeenisen ja allergiaystävällisen välillä, sillä hypoallergeeninen on usein molempiin tarkoituksiin käytetty sana. Mikäli etsit koiraa, joka ei ikinä aiheuta minkäänlaisia reaktioita allergikoissa, tulet todennäköisesti pettymään. Monet suosittelevatkin, ettet hanki koiraa, jos sinulla on diagnosoitu allergia. Ennen kuin teet päätöksen koiran hankkimisesta, on tärkeää miettiä, voitko antaa koiralle vakaan, turvallisen ja rakastavan kodin. Mikäli olet tullut siihen tulokseen, ettet voi koirarakkaana olla ilman nelijalkaista ystävää, on olemassa rotuja, joiden uskotaan olevan allergiaystävällisempiä kuin toiset. Ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu, onko tällä tekemistä koirarodun vaiko yksittäisen allergikon tai koiran kanssa. Huomaa, että allergiset reaktiot vaihtelevat yksilöittäin, joten se, mikä sopii toiselle allergikolle, ei välttämättä toimi samalla tavalla sinulle.

Seuraavaksi luettelemme joitakin koirarotuja, jotka esiintyvät allergia-asiantuntijoiden listoilla:

 • Bichon Frisé
 • Bichon Havanais
 • Coton de Tulear
 • Kiharakarvainen noutaja
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Villakoira
 • Shih Tzu
 • Valkoinen länsiylämaanterrieri
 • Yorkshirenterrieri

Onko muita tekijöitä, jotka voivat auttaa?

Koirat tuottavat useita erilaisia allergeeneja, ja ne vapautuvat yleensä karvan irtoamisella ja kuolaamalla. Tämän vuoksi monet allergiaystävälliset koirat edustavat rotuja, joista irtoaa vähiten turkkia. Koirat, jotka kykenevät karvanlähtöön ilman aluskarvaa, irrottavat turkkia vähemmän ja tuottavat vähemmän hilseilyä, mikä myös vähentää allergeenien leviämistä.

Monet ihmiset ajattelevat, että kodin perusteellinen puhdistaminen riittää ratkaisemaan ongelman. Perusteellinen ja usein toistuva siivous poistaa todennäköisesti monet päivittäistä ärsytystä ja yliherkkyyttä aiheuttavat allergeenit, mutta allergisten reaktioiden häviäminen kokonaan voi viedä vuosia. Tämän vuoksi myös muutto kotiin, jossa on aiemmin asunut tai oleskellut koira, voi olla ongelma allergikoille.

Mitkä koirat ovat pahimpia allergikoille?

Kuten ihmisten, myös koirarotujen välillä on suuria eroja. Allergeeniset proteiinit vaihtelevat siis eriasteisesti koirien välillä. Joitakin yhteisiä ominaisuuksia on kuitenkin havaittavissa:

 • On myytti, että pitkäkarvaiset koirat ovat pahimpia allergiarintamalla. Tarkkaile sen sijaan aluskarvan määrää, sillä karvan pituudella ei ole merkitystä.
 • Käyttäytymisellä ja aktiivisuudella on jonkin verran merkitystä allergeenien vapautumiseen. Aktiivinen koira, joka asuu kodissa, jossa on mattoja ja pehmustettuja huonekaluja, vapauttaa enemmän allergeeneja kuin rauhallisempi koira, joka asuu helposti puhdistettavassa kodissa (esimerkiksi puulattiat ja vähemmän huonekaluja).

Ihmiset voivat myös kehittää ajan myötä uusia allergioita - erityisesti ne, jotka ovat päivittäin tekemisissä koirien kanssa. Jos olet valmiiksi allerginen muille aineille, kuten siitepölylle, pölylle tai ruoholle, sinulle voi kehittyä valitettavasti todennäköisemmin myös koira-allergia.