Burmilla

Burmilla

Burmilla on keskikokoinen kissarotu, joka muistuttaa burmankissaa. Sillä on vankkarakenteinen, lihaksikas vartalo ja vahva, suora selkä. Naaras on huomattavasti urosta pienempi ja sirompi. Päälaki on muodoltaan hieman kaartuva, kuono kiilamainen ja korvat ovat kaukana toisistaan. Ilmeikkäät silmät voivat olla väriltään mitä vain kultaisesta vihreään. Turkki on lyhyt ja vartalonmyötäinen, ja aluskarva on vaalea, ja turkin karvojen päät ovat tummemmat tasaisesti kaikkialla vartalossa. Otsassa on selkeä M-kuvio.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Äänekäs

Alkuperä

Burmilla on lyhytkarvainen aasialaiskissa. Rotu syntyi vuonna 1981 hopeanharmaan persialaisuroksen ja liilan burmanaaraan vahinkopentueen seurauksena. Pentujen ulkonäkö ja käytös oli kuin burmalla, mutta niillä oli hopeanharmaan persialaisen upea vaalea väritys, jossa karvan pää oli kuitenkin tummempi. Pennut herättivät niin paljon kiinnostusta, että parin annettiin paritella uudelleen, ja niin uuden rodun kehitystyö oli alkanut.

Alkuperäismaa

Iso-Britannia

Luonne

Burmilla ei ole yhtä riehakas kuin burma, mutta ei aivan yhtä rauhallinen kuin persialainen. Burmillat rakastavat huomiota ja perheen touhuissa mukana olemista, mutta rotu saattaa olla luonteeltaan melko vaativa ja seurata omistajaa kaikkialle. Kuten useimmat aasialaisrodut, myös burmillat ovat erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti esimerkiksi avaamaan ovet.

Terveys

Eläinlääketiede ei tunne erityisesti aasialaiskissoja koskettavia sairauksia, mutta rodulla voi olla taipumusta sairauksiin, jotka ovat tyypillisiä burmankissalle. Joillain rotulinjoilla vaikuttaa olevan muita rotuja enemmän diabetesta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Burmillan lyhytkarvainen, vartalonmyötäinen turkki ei kaipaa juurikaan hoitoa, mutta kissa nauttii hoitoon liittyvästä huomiosta. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.