Koiran ymmärtäminen | Koirani | PURINA® Friskies®

Koiran ymmärtäminen

Peter Neville on koirien käyttäytymisen asiantuntija. Tässä osiossa hän vastaa joihinkin yleisiin lemmikkisi käyttäytymistä koskeviin kysymyksiin auttaakseen sinua ymärtämään paremmin koiraasi.

Peter Neville on koirien käyttäytymisen asiantuntija. Tässä osiossa hän vastaa joihinkin yleisiin lemmikkisi käyttäytymistä koskeviin kysymyksiin auttaakseen sinua ymärtämään paremmin koiraasi.

KOIRAN HOITAMINEN

Harjaaminen on paljon enemmän kuin vain turkin pitämistä puhtaana ja takuttomana. Se on erittäin tärkeä sosiaalisen sitouttamisen kokemus, joka auttaa ylläpitämään ja vahvistamaan suhdettanne. Totuta pentusi käsiteltäväksi heti alusta alkaen hellästi silittelemällä sitä kun se on käpertynyt syliisi. Voit antaa satunnaisesti pennulle herkun silloin kun se on rentoutunut. Aloita varsinaiset harjaukset hitaasti, ensin käsilläsi ja aluksi n. 30 sekuntia kerrallaan. Etene sitten silittämällä sitä pidemmän aikaa molemmilla käsilläsi, ja sitten pehmeällä harjalla. Sen pitäisi rakastaa tätä ja sinun pitäisi pian pystyä harjaamaan sen herkempiä alueita kuten mahaa. Päivittäinen läpikäynti harjalla, vaikka koirallasi olisi lyhyt turkki, auttaa sinua huomaamaan nopeasti mikäli sillä on muutoksia turkissa tai ihossa ja varmistaa että ongelma voidaan hoitaa ajoissa. Kysy asiantuntevaa apua eläinlääkäriltäsi tai paikalliselta koiran trimmaajalta.
Ruoan käyttäminen mielikuvituksellisesti voi rikastuttaa suhdetta koiraasi ja auttaa lisäämään vaihtelua sen päivään, esimerkiksi tarjoamalla osan koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta palkintoina harjoittelun aikana. Osan voi myös laittaa aktiointileluihin, josta ruoan saa ulos työntämällä, tökkimällä tai nostamalla lelua ilmaan, tai älyllisesti haastaviin leluihin, joissa pitää ratkaista pieni ongelma saadakseen ruokaa. Jos lelu on vain osittain täytetty, pitää koirasi tuoda se sinulle uudelleen täytettäväksi, jotta se pystyy jatkamaan hauskanpitoaan. Tämä ei vain rohkaise sitä käyttämään älyään ja kehoaan ja tyydytä sen luontaista tarvetta tehdä töitä ruoan eteen, mutta myös vahvistaa sinun rooliasi ”ruokaa tarjoavana vanhempana”.
Koirat eivät aina halua nukkua ja levätä yksin – yleensä ne ovat mieluummin perheensä kanssa niin paljon kuin mahdollista. Jos haluat jakaa sohvasi, se on täysin sallittua – edellyttäen että olet kouluttanut koiran hyppäämään pois kun pyydät sitä. Vaihtoehtoisesti, tarjoa sille miellyttävä koiranpeti lähellä sohvaa tai sänkyäsi, jos sinua ei haittaa että koirasi on makuuhuoneessa. Näin se voi rentoutua ja nukkua perheensä seurassa. Muista kuitenkin, että kun koira kerran pääsee nukkumaan makuuhuoneeseesi, sen jälkeen voi olla paljon vaikeampaa saada se nukkumaan muualla!
Useimmat koiratyypit ovat alunperin valikoitu ja jalostettu suorittamaan erittäin fyysisiä tehtäviä – juoksemaan saaliin perässä, seuraamaan hajujälkeä pitkiä matkoja, paimentamaan ja siirtämään tai suojelemaan karjaamme, vetämään rekeä tai kärryjä ja suojelemaan ja vartioimaan omaisuuttamme. Tämän vuoksi koirat yleensä nauttivat suorituksista, jotka täyttävät niiden alkuperäisten tehtävien fyysiset ja henkiset vaatimukset. Labradorit ovat luonnostaan noutajia, joten kokeile nouda-leikkejä sekä jälkileikkejä kuten Piilosta ja Etsi. Labradorit ovat usein vesieläimiä, joten mikset kokeilisi leikkejä vedessä (vältä kuitenkin kylmää vettä vanhemman koiran kanssa) kuten kelluvan lelun noutamista? Ruoan käyttäminen mielikuvituksen kanssa voi myös lisätä vaihtelua sen päivään: kokeile piilottaa osa päivittäisestä annosmäärästä aktivointileluihin joista vapautuu ruokaa kun sitä työntää, vierittää tai nostaa ilmaan, tai älyllisesti haastaviin leluihin joissa sen tulee ratkaista pieni ongelma saadakseen ruokansa. Jos lelu on vain puolilleen täytetty, pitää koiran tuoda se takaisin sinulle täyttöä varten jotta se voi taas jatkaa hupiaan.

KOIRASI KOULUTTAMINEN

Pennut eivät itse asiassa pysty virtsaamaan petiinsä aivan nuorina, vaan ne vaativat ensin emonsa nuolemista; tämä varmistaa sen, että emo pystyy vahtimaan että pennut sekä pesä pysyvät puhtaina ja kuivina. Pennullasi saattaa olla vaikeaa sopeutua uuteen ”perheen pesään”. Harjoitteleminen talossa tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että pentu ymmärtää koko talon olevan sen pesä ja siksi virtsaaminen tapahtuu aina muualla kuin siellä ja lopulta pennun pitäisi ymmärtää käydä ulkona. Vie pentu ulos säännöllisesti (alkuun noin tunnin tai kahden välein, myös yöllä, sekä välittömästi syömisen, leikkimisen ja nukkumisen jälkeen) ja rauhallisesti kehu sitä kun se tekee tarpeensa. Sen jälkeen leiki hetki pennun kanssa ennen sisälle menoa. Tämä rohkaisee sitä tekemään tarpeensa ulkona- parhaassa tapauksessa sinun valitsemaasi paikkaan.
Pentu vaatii aikaa kehittääkseen pidätyskyvyn jonka avulla se kestää yön yli, joten saatat joutua muutaman viikon heräämään 2-3 tunnin ja sitten 3-4 tunnin välein auttamaa sitä. Älä hämmennä sitä käyttämällä harjoittelualustoja tai sanomalehtiä lattialla, sillä ne vain rohkaisevat sitä tekemään tarpeensa sisälle. Paljon kauaskantoisempaa ja nopeampaa on varmistaa, että pentusi on aina ulkona pihalla kun sen täytyy tehdä tarpeensa.
Kaikki koirat hyötyvät harjoittelusta, riippumatta niiden iästä tai rodusta ja vaikka nuoret pennut ovat hieman helpompia opettaa, voi myös vanhemmille koirille opettaa uusia temppuja!Parasta kaikessa, harjoitteleminen on todella hauska tapa viettää aikaa yhdessä! Jos käyttäytyminen palkitaan, sitä myös todennäköisesti toistetaan, joten jos koirasi istuu kun pyydät sitä istumaan ja palkitset sen herkulla ja kehuilla, se todennäköisesti istuu ensi kerralla uudestaan ja jopa nopeammin. Kaikkia koiria ei voi palkita ruoalla, jotkut motivoituvat paremmin tilaisuudesta leikkiä leluilla tai vain rapsutuksilla ja kehuilla sinulta, joten kokeile mikä motivoi sinun koiraasi.
Kaiken harjoittelun tulisi olla positiivista ja perustua palkitsemiseen. Koirat oppivat parhaiten kun ne haluavat ansaita palkinnon, ei silloin kun ne ovat huolissaan että joutuvat rangaistuiksi tehdessään virheitä. Perus periaate kouluttamisessa on erittäin yksinkertainen: jos käytös palkitaan, se todennäköisesti myös uusiutuu. Käytä erityisiä herkkuja joita koirasi todella rakastaa kun opetat sille jotakin uutta. Kun se hallitsee harjoituksen, tarjoa vähempiarvoisia herkkuja ja sitten satunnaisia palkintoja, tämä parantaa koirasi mielenkiintoa reagoida käskyihin. Pidä koulutushetket lyhyinä, mutta toista niitä pitkin päivää, jotta koirasi pitää kouluttamistilanteita hauskoina ja kiinnostavina. Ilmoittautuminen paikalliselle pentukurssille (ehkä paikallisella eläinlääkärilläsi) on todella suositeltavaa. Sieltä saat runsaasti vinkkejä ja opastusta tekniikkaan ja siellä näytetään käytännössä kuinka koiraa tulisi käsitellä ja reagoida siihen, ja saatte molemmat uusia ystäviä ja teillä on hauskaa harjoitellessa.
Useimmat villit koirat ja sudet kasvattavat pentunsa luolasarjassa, mikä tarjoaa enemmän turvaa. Siitä johtuen jopa nykyajan lemmikkikoirat tuntevat olonsa turvalliseksi suljetuissa pesän kaltaisissa paikoissa. Koirasi pääpeti tulisi olla paikassa jonka se valitsisi - mieluummin kuin paikassa joka on miellyttävä sinulle - kuten pöydän alla tai turvallisessa, hiljaisessa nurkkauksessa. Jos tila sallii sille on parempi tarjota koirankoppi tai koiran kori, täytettynä pehmeillä vuodevaatteilla tai huovalla joka pimentää sisustan. Tämä antaa sille turvallisen piilopaikan ja paikan jossa rentoutua ja nukkua sikeästi häiritsemätöntä unta silloin kun se haluaa.
Olisi epäreilua olettaa ettei koirasi pureskelisi – sitä voisi verrata siihen, että pyytäisi sitä olemaan heiluttamatta häntäänsä! Pureskelu on voimakas, luonnollinen vaisto koirallesi, erityisesti nuorena. Kuten ihmisvauvat, pennut tutkivat paljon maailmaansa suun kautta ja tutustuvat uusiin esineihin ottamalla ne suuhunsa. Koirat pureskelevat myös kun ne saavat hampaita, kun maitohammas putoaa ja uusi aikuisen hammas puhkeaa. Tämä alkaa niinkin aikaisin kuin 3 kuukauden iässä ja jatkuu aina seitsemän kuukauden ikään saakka. Turvallisen lelun nakertaminen tai pureminen voi olla tärkeä stressinhelpottaja esimerkiksi kun koira on jätetty yksin lyhyeksi aikaa. Varmista aina, että koirallasi on pääsy sen omiin puruleluihin, kuten naruleluihin, nylonisiin koiran pureskeluleluihin ja turvallisiin luihin (valvonnan alla)- silloin on pienempi riski, että se käyttää vaistojaan kenkiisi ja huonekaluihin! Jos saat sen kiinni ”itse teosta”, pyydä sitä rauhallisesti pudottamaan tavara ja rohkaise sitä tulemaan luoksesi jotta voit antaa sille yhden sen omista puruleluista tai leluista vastalahjaksi.
Muista, että vaikka koirasi suurin pureskeluvaihe sijoittuu sen elämän ensimmäiseen vuoteen, sen tarve pureskella jatkuu koko aikuisiän aina vanhuuteen saakka, koiran iloksi ja rentoutumiseen ja edistämään hampaiden terveyttä. Jos löydät koirasi pureskelemasta jotakin mitä se ei saisi, älä ole sille vihainen. Sen sijaan, ota esine rauhallisesti pois koiralta ja anna sille tilalta sen oma puruherkku nautittavaksi. On hyödyllistä opettaa koirasi luovuttamaan minkä tahansa esineen ja tuomaan sinulle pyynnöstä ja vastalahjaksi se saa kehuja ja sen omia puruleluja, sillä tämän avulla vältät tarpeettomia koflikteja. Ilmoittautuminen paikalliselle pentukurssille on erittäin suositeltavaa, ja auttaa teitä perusteiden oppimisessa.

KOIRASI SOSIAALISTAMINEN

Jotkut koirat ovat varautuneempia kuin toiset kohdatessaan tuntemattomia ihmisiä. Esimerkiksi rodut, jotka alun perin valikoituivat vartoimaan tai suojelemaan karjaa, ihmisiä tai omaisuutta, ovat usein luonnollisesti varautuneempia kuin taas rodut, jotka on jalostettu seurakoiriksi- kuten kääpiökoirat. Minkätahansa rodun pennut voidaan opettaa luottavaisiksi ja ystävällisiksi ihmisiä kohtaan huolellisella sosiaalistamisella, mikä on helppoa jonkun vapaaehtoisen avustuksella jolla on taskut pullollaan herkkuja ja leluja! Etsi apua motivointiin paikalliselta koiran kouluttajalta. Kysy eläinlääkäriltäsi tai ilmoittaudu pennulle tai nuorelle koiralle tarkoitetulle kurssille oppiaksesi tekniikat, joilla voit kehittää koirasi sosiaalisia taitoja ja rakentaa sen luottavaisuutta.
Rotutyyppi saattaa vaikuttaa koiran ystävällisyyteen muita eläimiä kohtaan. Joidenkin rotujen koirat voivat olla erittäin sosiaalisia ja leikkisiä perheen muita koiria ja kissoja kohtaan. Toiset, esimerkiksi vinttikoirat kuten Englanninvinttikoirat, vaativat huolellisemman totuttelun ja enemmän kärsivällisyyttä ja tarkkuutta jotta ne oppivat pitämään kissoista, joiden kanssa tulevat jakamaan kodin. Kokeile varovaisesti lyhyitä valvottuja tutustumisia useasti päivässä, varmistamalla kissasi turvallisuus pitämällä koira hihnassa ja palkitsemalla koira kun se katsoo sinuun kun sitä pyydät, ja lopettaa kissan tuijottamisen. Tämä kasvattaa sen sietokykyä hiljalleen ja lopulta johtaa niiden ystävystymiseen. Sillä välin, käytä porras-tai lapsiporttia varmistaaksesi, että kissasi pääsee pakenemaan huoneeseen tai yläkertaan, turvallisesti eroon koirasta kun niitä ei valvota. Pidä huolta, että siellä kissallasi on ruokaa, leluja, vettä, raapimispuu ja hiekkalaatikko.
Moderni elämä ihmisten parissa on huomattavasti vähemmän aktiivista kuin mihin koiran esi-isät olivat tottuneet. Joten jos koirasi on pitkästynyt ja täynnä energiaa, se löytää liiankin helposti omaa viihdykettä, ja silloin saattaa esiintyä käyttäytymisongelmia. On erittäin tärkeää, että koiralla on sopiva paikka fyysiseen harjoitteluun ja älyllisiä haasteita. Pelatkaa pelejä yhdessä, harjoitelkaa viiden minuutin tuokioina läpi päivän ja anna koirallesi pelejä ja turvallisia puruleluja joita löytää ja joilla se voi leikkiä kun olet kiireinen, niin että myös sillä on tekemistä. Myös lenkeillänne vaihtelevuus on tärkeää- koiran vieminen samaan puistoon samoihin aikoihin päivä toisensa jälkeen voi käydä pitkästyttäväksi sille ja sinulle. Joten tutkikaa uusia alueita yhdessä - koirasi tulee rakastamaan uusia näköaloja, uusien äänien kuulemista ja uusien hajujen haistelua. Ilmoittautukaa paikalliseen pennun tai nuoren koiran koulutuskurssille perusteiden oppimiseksi.