Your Pet, Our Passion.
Koirat istuvat selkä vastakkain

Koiran ruumiinkielen ymmärtäminen

3 minuutin luku

Kaikki koiran seurassa aikaa viettäneet tietävät, että ihmisten tavoin jokaisella koiralla on oma luonteensa, ja niillä on monia tunteita, aivan kuten ihmisillä ja muillakin nisäkkäillä.

Koirat eivät koe kaikkein monimutkaisempia tunteita, kuten häpeää, pahansuopuutta tai halveksuntaa, mutta niillä on samat perustunteet kuin ihmisellä: ilo, suru, helpotus, ahdistus ja pelko. Nämä tunteet ovat olennaisia, kun autetaan koiraa tutustumaan maailmaan ja yritetään saada sitä toimimaan tietyllä tavalla, jotka suojelevat ja auttavat koiraa. Jos koira esimerkiksi tuntee pelkoa, se pyrkii luultavasti turvaan uhalta ja kokee helpotuksen tunnetta tämän onnistuessa. Silittelyn ja turkinhoidon nostamat positiiviset tunteet taas vahvistavat suhdetta läheisiin.

Koira ei tietenkään osaa kertoa, miltä siitä tuntuu. Sen tunteita voi kuitenkin ymmärtää paremmin, kun tarkkailee koiran ruumiinkieltä ja opettelee koiran viestinnän perusteet. Opas auttaa tunnistamaan koiran tunteita, mikä syventää suhdettanne.

Iloinen

Ilo on yksi helpommin havaittavista koiran tunteista, ja se näkyy yleensä koirakaverin ilmeessä. Koiran silmät ovat lempeät ja pehmeät, otsa rento ja korvat alhaalla sen juostessa tai liikkuvat edestakaisin leppoisasti.

Koirat eivät osaa varsinaisesti hymyillä, mutta joskus näyttää, kuin ne virnistäisivät, kuten tämä kultainennoutaja tässä. Koiran huulet ovat rentona, suu hieman raollaan ja kieli pilkistää hieman ulos, ja se hengittää tasaisesti ja rauhallisesti.

Koiran häntä kertoo paljon sen mielialasta: heiluva häntä kertoo yleensä, että koira on iloinen. Jos koira heiluttaa häntää niin vauhdilla, että koko takajalat heiluvat, se on erittäin iloinen!

Iloinen koira liikkuu rennosti ja vaivattomasti ja se haluaa saada sinut mukaan leikkiin ja jakamaan ilonsa.

Levoton

Levottoman koiran silmät voivat olla suuret ja tuijottavat, ja joskus se saattaa siristää niitä ja estää katsekontaktia. Saatat nähdä, kuinka sen rypistää tai jännittää kulmiaan ja otsaansa, ja pystykorvaisen koiran korvat ovat hieman vinossa taakse ja koira liikuttelee niitä yrittäessään aistia mahdollisia vaaran merkkejä. Jos koiralla on pitkät, riippuvat korvat, se voi pitää niitä lähempänä päätään kuin normaalisti.

Koiran suu on yleensä kiinni, mutta avoimessa suussa huulet ovat jännittyneet ja se saattaa nuoleskella niitä tai haukotella hermostuneena, vaikka tiedät, ettei se ole nälkäinen tai väsynyt.

Koiran vartalo ja häntä eivät liiku, ja ne ovat hieman normaalia alempana. Hermostunut koira heiluttaa joskus häntäänsä arkaillen, mutta tämä tarkoittaa rauhoittumista, ei iloa. Tämän vuoksi levottomuutta voi olla vaikea tunnistaa, joten pidä koiraasi aina tarkasti silmällä, jos se on uudessa tai haastavassa tilanteessa.

Pelokas

Jos koira on pelokas, se käy yleensä helposti ilmi sen kehonkielestä. Koira ilmaisee pelkoa usein hyvin vahvasti. Eri koirat reagoivat kuitenkin pelkoon eri tavoin: jotkut kyyristyvät mahdollisimman pieniksi, toiset pyörivät selällään osoittaakseen sosiaalista alistumista, jotkut taas seisovat aivan hiljaa ja toiset haukkuvat kovaa tai murisevat puolustavasti.

Silmät voivat olla täysin auki ja liikkua edestakaisin, joko tuijottaen tai koira voi siristellä ja vilkuilla uhkaa syrjäsilmällä. Koiran korvat ovat luimussa päätä vasten ja huulet kireinä. Koira saattaa nuoleskella huuliaan tai haukotella, ja sen häntä voi olla liikkumaton, alhaalla tai jalkojen välissä. Ne keskittyvät yleensä uhkaan niin täysin, että kieltäytyvät jopa suosikkiherkuistaan.

Pelokkaan koiran tärkein tavoite on selviytyä havaitsemastaan uhasta, joten koiran kehonkieli, ilmeet ja ruokahalu palautuvat normaaliksi vasta, kun se tuntee olonsa taas turvatuksi.

Turhautunut

Koira voi olla ahdistunut eri tavoin: pidempikestoista alakuloa (kuten kuvan koira) ja aktiivisempaa, välitöntä ahdistusta, joka liittyy yleensä tiettyyn tilanteeseen (koira ei esimerkiksi saa jotain haluamaansa). Koira voi olla ahdistunut myös, jos ei pääse pois epämiellyttävästä tilanteesta.

Ahdistuneen koiran kehonkieli on yleensä jännittynyt, ja sen jalat ovat jäykät. Koira saattaa haukkua tai syöksähdellä kohti ahdistuksen aiheuttajaa tai yrittää juosta siitä poispäin. Kaikki koiran aistit kohdistuvat siihen, eikä koira kuuntele, tai vastaa yrityksiin kiinnittää sen huomiota muualle.

Koiran silmät ovat suuret, eikä se räpyttele niitä. Sen korvat ovat höröllään, ja jos se ei hauku, sen huulet ovat jäykät ja suupielet ovat painettuina eteenpäin.

Koira ei kykene olemaan näin jännittyneessä tilassa loputtomiin, joten se saattaa lopulta vetäytyä tilanteesta, vaikka toisinaan tämä tekee koirasta alakuloisen. Tämä voidaan tulkita myös väärin rauhallisena hyväksyntänä, joten koira tarvitse runsaasti hellää huomiota, jotta se pystyy rentoutumaan ahdistuksen aiheuttaneen tilanteen jälkeen ennen kuin sen käytös palautuu normaaliksi.


Helpottunut

Helpotuksen tunne on selkeä, sillä se seuraa usein jännittynyttä ja negatiivisesti latautunutta tilannetta. On tärkeää tietää, milloin koirasi on ahdistunut, levoton tai pelokas, mutta aivan yhtä tärkeää on tietää, milloin sen on helpottunut ja pystyy jälleen rentoutumaan.

Koirat, aivan niin kuin ihmisetkin, kokevat helpotusta ratkaistessaan ongelmia tai vaikeuksia. Helpotuksen näkee sen koko olemuksessa kirsusta hännänpäähän. Koiran ilme pehmenee, pää painuu, vartalon ja kuonon lihakset rentoutuvat ja koira rauhoittuu silmin nähden.

Jotkut koirat haukottelevat, kun taas varautuneemmat saattavat painaa päänsää alas, välttävät katsekontaktia ja näyttävät huokaisevan sisäisesti. Enemmän ulospäin suuntautuneet hahmot saattavat ravistella itseään, venytellä syvään tai sännätä ympäriinsä euforisena – kaikki toimintoja, jotka auttavat vapauttamaan niiden jännitystä.

Keskittynyt

Keskittynyt koira on valpas ja keskittyy johonkin tärkeään, kuten palloon, herkkuun tai ehkäpä sinuun. Tässä kuvassa näkyy, miltä koiran tulisi näyttää sitä koulutettaessa: se katselee ja kuuntelee sinua ja on valmiina työskentelemään kanssasi ja ansaitsemaan palkkionsa.

Kun koirasi on valpas, sen silmät ovat avoinna, kirkkaat, eikä se räpyttele, ja ilme on hieman intensiivinen keskittyessään huomionsa kohteeseen. Sen korvat ovat joko pystyssä tai suunnattuina eteen, ja sen suu saattaa olla suljettu tai auki, jolloin kieli on paikallaan, keskellä suuta. Sen pää on yleensä pystyssä, ellei se ole juuri ryntäämässä jonkin perään, jolloin se saattaa painua alemmas ja koiran kurottuessa eteenpäin.

Kun koira on keskittynyt johonkin miellyttävään, koko sen ruumis venyy päin kohdetta odotuksesta täristen.

Vihainen

Toimi varovaisesti, jos epäilet koirasi olevan vihainen, ainakin kunnes uhka on poistunut.

Vihainen koira yrittää saada itsensä näyttämään mahdollisimman suurelta ja uhkaavalta, sen keho on jäykkä ja pystyasennossa, silmät auki ja katse kova ja korvat luimussa. Usein koiralla on karvat pystyssä.

Sen suu on auki, huulet jäykät ja taakse vetäytyneet, sen kuono on mutrussa, kun se paljastaa hampaansa. Koira seisoo paino etujalkojen päällä valmiina syöksymään tai hyökkäämään, ja se on joko hiljaa tai murisee matalasti – todella vihainen koira ei yleensä hauku!

Vihaista koiraa ei kannata ärsyttää. Älä tuijota tai huuda sille tai tee äkkinäisiä liikkeitä, vaan anna sille aikaa ja tilaa rauhoittua.


Neutraali

Koirasi on toivottavasti tällainen suurimman osan päivästä: se on rento, saanut tarpeeksi liikuntaa ja syönyt hyvin ja tuntee olonsa rauhalliseksi tutussa ympäristössä. Makuulla koira on rento ja paikallaan, mutta se on aina valmis ponkaisemaan ylös ja innostumaan siitä, mitä olet tekemässä.

Koiran katse pehmeä ja rento ja seuraa ympäristöä tasaisesti, eivätkä silmänvalkuaiset näy koiran tarkastellessa ympäristöään lepopaikastaan. Korvat ovat rennot ja se kuuntelee ympäristön ääniä rauhallisesti. Koiran otsa ja kulmat ovat sileät ja rentoutuneet. Sen suu saattaa olla suljettu tai hieman avoinna, ja vaikka "valmiina hauskanpitoon”-virnistys ei olekaan näkyvissä, sen huulet ja kuono ovat rennot. Koira on täysin tyytyväinen!