Liikuntaa läpi elämän, joka säässä!
Liikuntaa läpi elämän, joka säässä!
Liikuntaa läpi elämän, joka säässä!

Liikuntaa läpi elämän, joka säässä!

 

Koira on ihmisen paras lenkkikumppani, joka kaipaa liikuntaa joka päivä.

Vaikka eri rotujen ja koirayksilöiden liikunnantarpeissa on suuriakin eroja, kaikkien koirien tulisi ulkoilla vähintään kolme kertaa päivässä. Lenkkien aikana koira pääsee tekemään tarpeensa ja toteuttamaan koirille luontaista käytöstä – tutkimaan ympäristöä, leikkimään ja haistelemaan erilaisia hajuja. Paljon liikkuvat koirat pysyvät terveinä, niiden paino on tasainen läpi elämän ja niille kehittyy hyvä vastustuskyky.

Liikuntaa pennun ehdoilla

Koiranpennut tulevat uuteen kotiinsa yleensä noin 8 viikon ikäisinä. Koska lihasten ja nivelten kehitys on kasvuikäisillä pennuilla vielä kesken, niiden liikkeet ovat usein kömpelöitä. Pieni pentu nukkuu paljon ja jaksaa liikkua vain lyhyitä jaksoja kerrallaan. Parhaiten pennulle sopiikin omaehtoinen liikunta, jonka aikana se saa pitää myös lepotaukoja. Pennun on hyvä liikkua pehmeällä alustalla, kuten ruohikolla tai metsäpoluilla.

Liikuntaa läpi elämän, joka säässä!

Pienikin koira tarvitsee liikuntaa

Riittävä liikunta on tärkeää kaikenkokoisille koirille – myös pienimmille! Kiireessä on joskus houkuttelevaa napata pieni koira syliin ja kantaa sitä, mutta on tärkeää, että koirasi pysyy aktiivisena kaikissa ikävaiheissaan. Säännöllinen liikunta pitää koiran painon vakaana ja tukee sydämen terveyttä sekä vahvaa vastustuskykyä.

Nauti kesästä turvallisesti

Kesä on mahtavaa aikaa nauttia elämästä ja ulkoilusta yhdessä koiran kanssa. Varo kuitenkin, että koirasi ei kuumene liikaa. Toisin kuin ihmiset, koirat eivät pysty säätelemään kehonsa lämpötilaa hikoilemalla. Koira hikoilee ainoastaan polkuanturoistaan, ja kun sen ruumiinlämpö nousee, ylikuumeneminen saattaa aiheuttaa epämiellyttävän olon. Ääritapauksissa koira voi jopa kuolla lämpöhalvauksen vuoksi.

Mitä tehdä, jos koira saa lämpöhalvauksen?

Koiran lämpöhalvauksen merkkejä ovat nopea hengitys, varjoon hakeutuminen, haluttomuus leikkiä sekä huojuva käynti. Ylikuumentunut koira pitää siirtää varjoisaan paikkaan, ja sitä voi viilentää kastelemalla haalealla vedellä etenkin sen vatsaa, kaulaa ja jalkojen sisäpintaa. Mikäli koira haluaa, anna sen juoda viileää vettä – mutta älä kuitenkaan juota sitä väkisin, sillä kylmä vesi saattaa supistaa verisuonia. Ota tarvittaessa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Ulkoilu pakkassäällä

Koirat ulkoilevat mielellään myös kylmällä säällä, kunhan lenkit mitoitetaan oikein. Suuret koirat kestävät yleensä kylmyyttä pieniä koiria paremmin. Myös koiran turkilla on suuri vaikutus sen kylmänsietokykyyn. Paksuturkkiset rodut pärjäävät kylmällä useimmiten hyvin, mutta pienet ja karvattomat rodut sekä pennut ja ikääntyneet koirat voivat kärsiä kylmästä. Tällöin lämmittävä talvipuku ja tavallista lyhyemmät lenkit voivat olla tarpeen.

small dog

Valitse pienten koirien tarpeisiin kehitettyä ravintoa.

Pieni koirasi on ainutlaatuinen: täynnä energiaa, iloa ja uteliaisuutta. Suuresta persoonastaan huolimatta se on kooltaan pieni, ja siksi sillä on ravinnon suhteen omat, erityiset tarpeensa.


Tutustu valikoimaan