Pieni koira – terveenä pennusta senioriksi
Pieni koira – terveenä pennusta senioriksi
Pieni koira – terveenä pennusta senioriksi

Pieni koira – terveenä pennusta senioriksi

Hampaiden ja turkin hoito sekä säännölliset rokotukset ja eläinlääkärikäynnit luovat perustan pienen koiran hyvinvoinnille.

Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeä osa koiran hyvinvointia pennusta lähtien. Tarkastukset voivat ennaltaehkäistä sairauksia, ja samalla koira tottuu eläinlääkärin käsittelyyn. Rokotukset suojaavat koiraa viruksilta ja muilta vakavilta sairauksilta, säännöllinen turkin hoito ja matokuurit taas pitävät loiset poissa.

Rokota koirasi säännöllisesti

Koirasi tarvitsee vuosittaiset rokotuksensa hengenvaarallisia sairauksia vastaan, iästä riippumatta. Pidä pienen koirasi rokotuskortti hyvässä tallessa ja kysy eläinlääkäriltäsi, tarjoaako klinikka muistutuspalvelua. Jos tehosterokotusten välillä on yli 15 kuukautta, koiran rokotusohjelma saatetaan joutua aloittamaan alusta. Rokotuksen jälkeen koirasi saattaa vaikuttaa kuumeiselta, mutta se toipuu kyllä nopeasti. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee ongelmia, käänny aina eläinlääkärin puoleen.

Pieni koira – terveenä pennusta senioriksi

Tarkkaile koiraasi sairauksien varalta

Jossain elämänvaiheessa koirasi saattaa kärsiä vatsakivuista tai kuivasta, hilseilevästä ihosta. Nämä ovat tavallisia terveysongelmia koirilla, ja käynti eläinlääkärillä voi olla paikallaan. Joskus asteittainen ruokavalion muutos voi vaikuttaa positiivisesti koirasi terveyteen. Pienillä koirilla on pienempi riski sairastua ikääntyessään niveltulehdukseen kuin suuremmilla koiraroduilla. Ota kuitenkin aina yhteys eläinlääkäriin, jos huomaat koirallasi ontumista tai vaikeuksia nousta ylös.

Tapaturmien ehkäiseminen

Lenkkeile koirasi kanssa avoimilla teillä ja poluilla, niin vältyt punkeilta, jotka viihtyvät pitkässä ruohikossa. Punkit voi tarvittaessa helposti poistaa apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Metsässä vaarana ovat myös varpujen ja matalien oksien aiheuttamat silmävauriot. Tukehtumisvaaran voi välttää tarjoamalla pienen koirasi ruoan riittävän pieninä palasina, jotka on helppo pureskella ja niellä. Noutamista on usein turvallisempaa harjoitella pallon kuin kepin avulla.

Helppoa hampaiden hoitoa

Koiran hammasongelmat voivat olla todella kivuliaita ja aiheuttaa tulehduksia suussa, joten koiran hampaiden säännöllinen harjaus on tärkeää. Harjaa pienen koirasi hampaat pehmeällä harjalla ja lemmikeille soveltuvalla hammastahnalla. Paras aika hampaiden pesulle on yleensä ruoan jälkeen. Aloita sivuhampaista ja siirry kohti etuhampaita harjaten hampaiden ulkopintaa pyörivällä, hellävaraisella liikkeellä. Yritä pitää hammasharjaa 45 asteen kulmassa ienrajaan nähden. Jos pienen koirasi ikenet ovat turvonneet, hengitys haisee tai koira kuolaa poikkeuksellisen paljon, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Pienen koiran trimmaaminen

Trimmaus on usein syytä jättää ammattilaiselle. Kokonaisvaltaiseen trimmaukseen kuuluu turkin leikkaus sekä koiran silmien ja korvien tarkistus, hampaiden harjaus ja kynsien leikkaus. Samalla on hyvä hetki tehdä koiralle punkki- ja täitarkastus sekä tarkistaa, onko ihossa kuivia tai hilseileviä kohtia. Trimmausta vaativien koirarotujen suositellut trimmausvälit vaihtelevat. Usein trimmausta suositellaan kuuden tai kahdeksan viikon välein. Kylvetä ja harjaa pieni koirasi edellisenä iltana, jotta turkki on siisti.

Harjaa turkkia säännöllisesti

Koiran turkin säännölliset harjaustuokiot ovat mukavia yhteisiä hetkiä, joista koirat yleensä nauttivat. Pitkäkarvaisten rotujen turkki on hyvä harjata tai kammata päivittäin, ja puolipitkäkarvaisilla roduilla harjausväliksi sopii viikko. Lyhytkarvaisten koirien turkki on hyvä huoltaa noin kerran kuukaudessa kumisukaa käyttäen. Voit myös kylvettää koiraasi kuukauden tai kahden välein sopivan lämpimässä vedessä. Käytä koirille tarkoitettua hellävaraista shampoota ja hoitoainetta, jotta koirasi turkki pysyy sileänä. Voit tarvittaessa käyttää harjauksen apuna myös selvityssuihketta.

small dog

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi

Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan