Belgianpaimenkoira, groenendael

Belgian Shepherd Dog Groenendael

Belgianpaimenkoira groenendael on keskikokoinen, pitkäkarvainen koirarotu, jonka yleisilme on neliömäinen. Rotu saatetaan toisinaan sekoittaa pitkäkarvaiseen saksanpaimenkoiraan, mutta se on profiililtaan kulmikkaampi, kevytrakenteisempi ja päänmuodoltaan hienostuneempi. Rotu liikkuu kevyesti ja nopeasti. Groenendael on väriltään musta ja täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 60–66 cm, nartun 56–62 cm. Niiden paino noin 27,5–28,5 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Belgianpaimenkoirasta on neljä erilaista muunnosta: groenendael, tervureren, malinois ja laekenois. Rodut ovat saaneet nimensä niiden Belgian alueiden mukaan, joilta ovat kotoisin. Belgialaiset lammaskoirat tunnettiin jo keskiajalla kestävinä työkoirina. 1890-luvulla Belgian eläinlääketieteellisen yliopiston professori laati määritelmät eri tyyppisistä belgianpaimenkoirista. Niiden huomattiin olevan tyypiltään samankaltaisia, ja turkki oli merkittävin niitä erottava ominaisuus. Professori jakoi koirat eri muunnoksiin ja suositteli jalostusta erikseen, omina rotuinaan. Groenendael-rotu jalostettiin mustaturkkisesta belgianpaimenkoiranartusta, joka risteytettiin toisen mustan paimenkoiran kanssa. Näin syntyivät ensimmäiset groenedaelin pennut.

Luonne

Groenendael on sydämellinen, omistautunut kumppani, joka haluaa olla mukana kaikessa. Koiran luontainen laumavartijan vaisto herää, kun koira aistii sille tarvetta. Ne suhtautuvat suojelevasti kotiinsa ja perheeseensä, eikä vartiointiviettiä kannata voimistaa koiran ollessa nuori, jottei se ala ”vahtia” myös arkisissa tilanteissa. Rotu tarvitsee ehdottomasti varhain tapahtuvaa, perusteellista sosiaalistamista.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin kaikki belgianpaimenkoiran muunnokset kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Groenendael tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa ja virikkeitä päivässä, ja ne ovat myös erinomaisia agility- ja tokokoiria. Rotu on erittäin aktiivinen, eikä sitä kannata harkita lemmikiksi, jos se joutuu viettämään päivät pitkät yksin kotona.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen groenendaelin turkkia täytyy hoitaa useita kertoja viikossa. Sillä on pitkä, suora ja muhkea päällyskarva sekä erittäin tiivis aluskarva. Uroskoirilla on pidempi turkki kuin nartuilla ja niillä on myös selkeästi erottuva kauluri kaulan ja niskan alueella.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.