Belgianpaimenkoira, laekenois

Belgian Shepherd Dog Laekenois
Belgianpaimenkoira laekenois on keski- tai suurikokoinen, karkeakarvainen koirarotu, jonka ulkomuoto on neliömäinen. Koiran säänkestävä turkki on väriltään punertava, kuonossa ja hännässä on mustaa. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 60–66 cm, nartun 56–62 cm. Niiden paino noin 27,5–28,5 kg.
 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Belgianpaimenkoirasta on neljä erilaista muunnosta: laekenois, tervureren, malinois ja groenendael. Rodut ovat saaneet nimensä niiden Belgian alueiden mukaan, joilta ovat kotoisin. Laekenois on näistä muunnoksista harvinaisin. Alun perin niitä käytettiin paimenkorina ja vartioimaan sateella tai paisteella pellavapeltoja, jonne arvokkaat kankaat levitettiin. Rodun karkea turkki on ihanteellinen työskentelyyn ulkona kaikenlaisessa säässä. Nykyään koiraa käyttävät muun muassa Belgian armeija ja poliisivoimat.

Luonne

Se on omistautuvainen lemmikki, joka ei haluaa olla erossa perheestään vaan mukana kaikessa, mitä tapahtuu. Se suhtautuu lempeästi perheeseensä ja suojelee luonnostaan kotiaan ja perhettään. Vietti on synnynnäinen, eikä sitä tarvitse vahvistaa. Varhainen sosiaalistaminen on tärkeää kaikkien laumanvartijaviettisten koirien kanssa, ja erityisesti laekenoisilla, joka saattaa räyhätä muille koirille, jos se ei ole saanut positiivisia kokemuksia jo varhaisessa vaiheessa.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin kaikki belgianpaimenkoiran muunnokset kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Laekenois tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa ja virikkeitä päivässä. Se vastaa erittäin hyvin koulutukseen ja pärjää usein erinomaisesti agilityssa, tokossa ja muissa koiraharrastuksissa. Rotu on erittäin aktiivinen.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Laekenoisin turkki on karkea ja jäykkä, ei kuitenkaan kihara. Turkin pituus on noin 6 cm. Turkki on melko helppohoitoinen, yksi hoitokerta viikossa riittää.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.