Belgianpaimenkoira, tervueren

Belgian Shepherd Dog Tervueren

Tervueren on keskikokoinen, pitkäkarvainen koira, jonka yleisilme on neliömäinen. Rotu saatetaan toisinaan sekoittaa pitkäkarvaiseen saksanpaimenkoiraan, mutta se on kevytrakenteisempi ja sen pää on muodoltaan hienostuneempi. Tervuerenin värejä ovat kellanruskea, punertava ja harmaa. Musta varjostus syntyy karvojen pään mustasta sävystä. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 60-66 cm, nartun 56–62 cm. Niiden paino noin 27,5–28,5 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Belgianpaimenkoirasta on neljä erilaista muunnosta: laekenois, tervureren, malinois ja groenendael. Rodut ovat saaneet nimensä niiden Belgian alueiden mukaan, joilta ovat kotoisin. Tervueren muistuttaa muunnoksista eniten groenendaelia. Sanotaan, että kaksi lammaskoiraa, joilla oli ”pitkä punertava turkki ja musta hännänpää” risteytettiin ja yksi näin syntyneistä pennuista risteytettiin groenendalin kantaisien kanssa. Näin syntyivät ensimmäiset tervuerenit. Tervueren katosi lähes kokonaan 1940-luvulla, mutta 1950-luvulla kiinnostus rotua kohtaan virkosi.

Luonne

Tervueren on rakastava, omistautunut kumppani, joka suojelee kotiaan ja perhettään. Laumanvartijoiden suojeluviettiä ei kannata vahvistaa pentuvaiheessa, sillä koirat saattavat ryhtyä vartioimaan perheenjäseniään myös väärissä tilanteissa. Koiran luontainen laumavartijan vaisto herää, jos ja kun ne aistivat, että sitä tarvitaan. Se on erittäin huumorintajuinen ja nopea oppimaan.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin kaikki belgianpaimenkoiran muunnokset kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Tällä belgianpaimenkoiran muunnoksella esiintyy myös epilepsiaa.

Liikunta

Tervueren tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa ja virikkeitä päivässä. Se vastaa erittäin hyvin koulutukseen ja pärjää usein erinomaisesti agilityssa, tokossa ja muissa koiraharrastuksissa. Rotu on erittäin aktiivinen, eikä sitä kannata harkita lemmikiksi, jos se joutuu viettämään päivät pitkät yksin kotona.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen tervuerenin turkinhoito vaatii jonkin verran aikaa. Sillä on pitkä, suora ja muhkea päällyskarva sekä erittäin tiivis aluskarva. Nartuilla aluskarva lähtee yleensä kaksi kertaa vuodessa ja uroskoirilla kerran.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.