Berninpaimenkoira

Bernese Mountain Dog

Ylväs berninpaimenkoira on yksi komeimmista sveitsiläisistä työkoirista. Rodulla on pehmeä, silkkinen turkki, jossa on paksu aluskarva. Koiran turkki on aina syvän musta, ja siinä on valkoinen kuono ja otsajuova, rinta, tassut ja hännänpää. Jaloissa ja poskissa mustan ja valkoisen värin välissä on kastanjan- tai parkinruskean värinen osio. Nämä voimakkaat, vantterat koirat ovat täysikasvuisena korkeudeltaan noin 58–66 cm (nartut) tai 64–70 cm (urokset). Molemmat sukupuolet painavat noin 40–44 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Jättikokoinen koria
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Berninpaimenkoiran, eli bernin, historia ulottuu 2 000 vuoden taakse, jolloin roomalaiset valloittivat nykyisen Sveitsin, silloisen Helvetian, alueen ja toivat mukanaan karja- ja vahtikoiria. Roomalaisten mastiffityyppiset koirat risteytyivät Alppien äärimmäisiä sääoloja kestävien laumanvartijoiden kanssa ja samalla myös pehmensivät niiden luonnetta. Berninpaimenkoiraa käytettiin vetämään kärryjä, joilla kuljetettiin punottuja astioita tai maitotuotteita kylästä toiseen.

Luonne

Berninpaimenkoira on lempeä koira, joka haluaa olla mukana kaikissa perheen päivittäisissä puuhissa ja on mahtava koko perheen kaveri. Ne ovat sydämellisiä, kärsivällisiä ja erittäin hyviä lasten kanssa, joita myös tarvittaessa suojelevat. Ne tarvitsevat ihmisten seuraa ja rakkautta. Ne ilmoittavat vieraiden saapumisesta haukkumalla, mutta rauhoittuvat yleensä pian. Jos koira on tottunut kissoihin ja muihin eläimiin jo varhain, se tulee niiden kanssa toimeen loppuikänsä.

Terveys

Berninpaimenkoiran terveysongelmista vakavimpia ovat eräät aggressiiviset syöpätyypit, joita esiintyy rodulla tavallista useammin, mistä johtuen niiden elinikä voi jäädä lyhyeksi. Monien muiden suurikokoisten rotujen tavoin ne kärsivät toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöistä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Pentukoirien liikuntamääriä tulee rajoittaa, jotta koiran luusto ja nivelet saavat kehittyä rauhassa. Noin vuoden iästä alkaen koira voi liikkua ja juosta vapaasti. Aikuinen berninpaimenkoira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin.

Ravitsemus

Erittäin suurilla koirilla on erittäin suuri ruokahalu ja ne tarvitsevat erityisen ravintotasapainon, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, joka auttaa tukemaan nivelten ja rustojen erityistarpeita. Berninpaimenkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Jotta berninpaimenkoiran turkki pysyy siistinä, eikä karvaa lähde liikaa, sitä kannattaa hoitaa päivittäin. Tassukarvat tulee leikata säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.