Bichon frise

Bichon Frise

Bichon frisé on pienikokoinen, sopusuhtainen koira, jonka yleisilme on älykäs. Pikimustat silmät ja kirsu ovat vastakohta lumenvalkoiselle turkille ja koiralla on selän päälle kaartuva, pörröinen häntä. Niiden silkkinen turkki on kiharaa karvaa, joten yleisilme on kuin pehmeä lumipallo. Täysikasvuisena koiran korkeus on noin 23–28 cm ja paino noin 3–6 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Bichon frisé oli suosittu rotu Ranskassa ja Saksassa jo vuosisatoja sitten, ja se on päässyt mukaan jopa molempien maiden kuninkaallisten muotokuviin. Bichonin tyyppisiä koira kehitettiin Välimeren eri saarilla, ja bichon frisén uskotaan olevan alun perin kotoisin Teneriffalta. Nykyään maltankoirana tunnettu Maltan bichon on sen lähisukulainen. Merimiehet toivat rodun Teneriffalta Eurooppaan 1300-luvulla.

Luonne

Tämä iloinen ja vilkas pikkukoira rakastaa perhe-elämää. Ne lähtevät mielellään mukaan kaikille perheen retkille, mutta tottuvat myös viihtymään itsekseen. Niiden sosiaalistaminen on helppoa ja ne tulevat hyvin toimeen talon muiden koirien ja eläinten kanssa.

Terveys

Bichon frisét ovat pääsääntöisesti erittäin terveitä pikkukoiria. Monien rotujen tavoin ne kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja polvilumpion sijoiltaan menosta (patellaluksaatio). Myös niiden silmät saattavat vuotaa ja tietyt virtsakivet ovat niille tyypillisiä.

Liikunta

Bichon frisé sopeutuu helposti perheen tarjoamaan liikuntamäärään, mutta puoli tuntia liikuntaa päivässä on sille vähimmäismäärä. Lisäksi ne tarvitsevat virikkeitä aivoille!

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Turkista ei irtoa karvaa, mutta se täytyy kammata päivittäin. Turkkia tulee toisinaan myös leikata, jotta se ei kasva liian pitkäksi. Jos haluaa koiralle näyttelykehistä tutun lumipallotyylin, kannattaa käydä ammattilaistrimmaajalla viiden-kuuden viikon välein.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.