Bordercollie

Border Collie

Bordercollie on keskikokoinen, sopusuhtainen koirarotu. Sen turkki voi olla sileä tai keskipitkä ja on yleisimmin väritykseltään musta-valkoinen. Myös muita väriyhdistelmiä valkoisen kanssa on olemassa: ruskea, sinimarmoroitu, punainen ja kolmivärinen. Täysikasvuinen uros on noin 53 cm korkea, narttu hieman pienempi. Rodun paino on noin 14–20 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Rotuna bordercollie on tunnettu jo 1700-luvulla, mutta nykyisen nimensä se sai vasta vuonna 1915. Koirat työskentelivät paimenten apulaisina Skotlannin ja Englannin rajaseuduilla satojen vuosien ajan ja niitä jalostettiin yksinomaan niiden työkoiran ominaisuuksien vuoksi. Jotkut bordercolliekasvattajat pelkäävät, että liiallinen ulkonäköseikkojen painottaminen saattaa johtaa rodun alennustilaan ja keskittyvät jalostustyössään edelleen ensisijaisesti käyttölinjaisiin ominaisuuksiin. Näyttely- ja käyttölinjaiset koirat eroavat usein toisistaan.

Luonne

Bordercolliet ovat aina valmiita toimeen, valppaita, eläväisiä ja tarkkaavaisia. Ne luovat erittäin läheisen yhteyden omistajansa ja perheensä kanssa, mutta eivät ole paras vaihtoehto perheelle, jossa on pieniä lapsia, elleivät saa erittäin paljon liikuntaa. Rotu nimittäin paimentaa luonnostaan kaikkea, mikä liikkuu, eivätkä lapset ole tästä poikkeus. Jos koiralle ei tarjoa runsaasti fyysistä ja älyllistä puuhaa, se ikävystyy, jolloin syntyy helposti käytöshäiriöitä ja se purkaa energiansa tihutöihin, sillä koiran aivot etsivät jatkuvasti tekemistä.

Terveys

Bordercollie on erittäin terve rotu, eikä sillä yleensä esiinny juurikaan terveysongelmia. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelten kehityshäiriöitä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Myös epilepsiaa esiintyy rodulla melko yleisesti.

Liikunta

Bordercollie kaipaa tekemistä ja haluaa miellyttää, joten harjoittelu sopii sille erinomaisesti ja tarjoaa virikkeitä sekä mielelle että ruumiille. Rotu on suoranainen taivaanlahja kaikille, jotka haluavat kilpailla tokossa, agilityssa, flyballissa, freestylessa, palveluskoirakilpailuissa ja niin edelleen. Jos bordercollie ei saa riittävästi liikuntaa, sille saattaa kehittyä käytöshäiriöitä ja sen kanssa eläminen käy hankalaksi. Täysikasvuinen bordercollie tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa ja virikkeitä päivässä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Sekä keskipitkä- että sileäkarvaisilla koirilla päällyskarva on tiivis ja aluskarva tiheä ja pehmeä. Pidempikarvaisessa turkissa on selkeä harja ja kaulus kaulan ympärillä ja hartioilla. Turkki on helppohoitoinen, kunhan pidempi turkki harjataan kaksi kertaa viikossa (sileä kerran) ja mahdolliset takut selvitetään säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.