Hovawart

Hovawart

Hovawart on kookas, voimakas koira, jolla on keskipitkä tai pitkä turkki. Sen vartalo on hieman säkäkorkeutta pidempi. Koiran sukupuolileima on selkeä. Uroksen säkäkorkeus on täysikasvuisena noin 63-70 cm ja paino 30-40 kg, nartun korkeus 58-65 cm ja paino noin 25-35 kg. Koiran säänkestävän turkin värejä ovat musta, vaalea ja merkkivärinen (musta keskivaalein merkein).

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Alun perin saksalainen rotu kehitettiin vartioimaan karjaa, maatiloja ja jopa linnoja keskiajalla. Valitettavasti rotu pääsi kuolemaan sukupuuttoon, mutta eläintutkija, tohtori König, elvytti rodun ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Hän löysi hovawartia muistuttavia koiria Harzin ja Schwarzwaldin alueilta, joilta rotu oli kotoisin ja risteytti näitä koiria saksanpaimenkoiran, unkarilaisen kuvaszin, newfoundlandinkoiran, leonbergin ja muiden samankaltaisten rotujen kanssa, kunnes lopputulos muistutti vanhoja piirroksia. Suomessa koira on harrastajien suosiossa.

Luonne

Se on itsevarma, rohkea ja monipuolinen koira ja uskollinen ja omistautunut lemmikki. Howavartin vartiointitaipumus on vahva, ja se suhtautuu kotiinsa ja perheeseensä suojelevasti. Siksi koiranpennun varhainen sosiaalistaminen on tärkeää, mutta yleensä koira on luonteeltaan suvaitsevainen ja tasainen.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin hovawartilla esiintyy toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriöitä (saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös hypotyreoosia (kilpirauhasen vajaatoimintaa) suhteellisen usein.

Liikunta

Hovawart on suuri ja energinen rotu, joten tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Se nauttii pitkistä kävelylenkeistä ja jälkiharjoittelusta ja menestyy usein myös tokossa ja palveluskoirakokeissa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Koiran aluskarva on vähäistä ja päällyskarva on melko pitkä ja paksu. Turkki on paksumpaa rinnassa, vatsassa ja jalkojen takaosissa sekä hännässä. Turkki tarvitsee harjausta kaksi tai kolme kertaa viikossa, jotta se pysyy takuttomana.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.