Kääpiöpinseri

Miniature Pinscher

Kääpiöpinseri on hienostunut, melko vankkarakenteinen kääpiökoira. Täyskasvuisena koira on noin 25-30 cm korkea ja painaa noin 4-6 kg. Koiran lyhyt, sileä turkki on suorakarvainen ja kiiltävä, ja sen värejä ovat musta, sininen ja suklaanruskea parkinruskein merkein tai punainen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Kääpiöpinseri on pienin kolmesta pinserityyppisestä rodusta (suurin on dobermanni ja pinseri keskikokoinen), ja sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli rottakoira. Se polveutuu sileäkarvaisesta pinseristä, eikä dobermanni itse asiassa ole sukua kahdelle muulle pinserille. Vanhimpiin rotuihin verrattuna kääpiöpinseri on suhteellisen nuori rotu, sillä se kehitettiin noin 100 vuotta sitten.

Luonne

Jos kaipaat sylikoiraa, tämä ei ole oikea rotu sinulle. Koira ehkä luokitellaan kääpiökoiraksi, mutta monessa suhteessa kääpiöpinseri muistuttaa itse asiassa terrieriä. Sana ”pinseri” tarkoittaa itse asiassa saksaksi terrieriä. Kyseessä on rohkea ja peloton koira, joka on luonteeltaan vilkas ja utelias. Aina tarkkaavainen koira haukkuu kaikelle tavallisesta poikkeavalle, joten se on yleensä hyvä vahtikoira.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan kuitenkin polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Kääpiöpinserille riittää vain noin puoli tuntia liikuntaa päivässä, mutta se liikkuu mielellään enemmänkin. Kylmässä ilmassa se tarvitsee suojakseen takin.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Kääpiöpinserin lyhyt, sileä turkki on melko kova ja erittäin helppohoitoinen, eikä se tarvitse oikeastaan kuin harjauksen joka toinen viikko. Karvanlähtöaikaan irtokarvat voi pitää kurissa harjaamalla useammin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.