Kultainennoutaja

Golden Retriever

Isokokoinen noutaja, joka tunnetaan upeasta, keskipitkästä kullankeltaisesta turkistaan. Sen yleisilme on ystävällinen ja täydellisen symmetrinen, liikkeet sulavat ja askellus pitkä ja voimakas. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 56–61 ja paino noin 30-34 kg. Nartulla säkäkorkeus 51-56 cm ja paino 27-32 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Sir Dudley Marjoribanks (lordi Tweedmouth) ihastui noutajan kullankeltaiseen väriin ja hankki Nous-nimisen koiran Brightonista, Englannista vuonna 1865. Koira risteytettiin maksanruskean noutavan koiran, tweedin vesispanielinartun kanssa. Kultainennoutaja syntyi tätä seuranneen 20 vuoden kehitysyön tuloksena. Siinä käytettiin labradorinnoutajia, punaisia settereitä ja mahdollisesti yhtä tai kahta verikoiraa parantamaan rodun vainukoiran ominaisuuksia ja lisäämään sen massaa. Rotu rekisteröitiin vuonna 1908 ja se esitettiin vuoteen 1913 asti nimellä kultainen sileäkarvainen noutaja, kunnes nimeksi vaihdettiin kultainen tai keltainen noutaja. Vuonna 1920 rotu sai vihdoin nykyisen nimensä. Suomessa ”kultsuja” on ollut 1960-luvulta saakka ja viimeiset parikymmentä vuotta se on kuulunut Suomen suosituimpien rotujen joukkoon.

Luonne

Kultainennoutaja on lempeä, luonteeltaan tasainen koira, joka sopeutuu yleensä hyvin perhe-elämään. Ne haluavat osallistua aivan kaikkeen, niin ulkona kuin sisällä. Rotu on ennen kaikkea noutaja ja se yrittää vetää, kiskoa tai kantaa kaikkea, minkä saa suuhunsa. Koirat rakastavat vettä ja niiden turvallisuudesta täytyy pitää huolta aina vesistöjen lähistöllä. Kultainennoutaja on kuitenkin myös hermoilija, jonka kouluttamiseen täytyy panostaa ja varmistaa, että koulutus hoidetaan aina lempeällä otteella.

Terveys

Monien rotujen tavoin kultaisellanoutajalla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkka- ja kyynärnivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa olla kivulias ja heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Täysikasvuinen kultainennoutaja vaatii suhteellisen paljon liikuntaa, jotta se pysyy huippukunnossa. Pentuiässä niitä ei saa kuitenkaan rasittaa liikaa, sillä siitä saattaa aiheutua luusto- tai nivelongelmia. Pari tuntia liikuntaa päivässä riittää terveelle täysikasvuiselle koiralle, mutta koiralle kelpaa suurempikin määrä, jos omistajalla on aikaa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Kultaisillanoutajilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Kultaisennoutajan muhkea turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Sen aluskarva on vettähylkivä ja erittäin tiheä, joten sitä ei saa päästää takkuuntumaan, sillä se aiheuttaa koiralle tarpeetonta kärsimystä. Pitkä turkki kastuu ja siihen jää kiinni mutaa, mutta se on helppo puhdistaa turkin kuivuttua.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.