Saksanpaimenkoira

German Shepherd Dog

Saksanpaimenkoira on yksi maailman tunnetuimmista koiraroduista. Koiran yleisilmeen tulee olla lihaksikas ja valpas, asenteeltaan se on ylväs ja varautunut. Koira on ketterä ja sopusuhtainen ja kantaa itsensä ylväästi. Turkista on useita eri värimuunnoksia (lisätietoja saat rotumääritelmästä), ja se koostuu kovasta, karkeasta ja sileästä päällyskarvasta ja paksusta aluskarvasta. Täysikasvuisen uroksen ihannekorkeus on 60-65 cm, nartuilla 55-60 cm. Paino vaihtelee 22-40 kg:n välillä.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Usean eri paimenkoirarodun risteytyksenä syntyneen saksanpaimenkoiran alkuperä voidaan jäljittää 600-luvulle saakka ja sen käyttötarkoitus oli paimentaminen. Saksanpaimenkoirat esiteltiin ensi kerran vuonna 1882 ja vuonna 1899 Saksassa perustettiin rotujärjestö Verein fur Deutsche Schaferhunde. Yhteistyössä rotujärjestön kanssa saksanpaimenkoiria alettiin kouluttaa poliisikoiriksi ja armeijan tehtäviin, mikä pelasti rodun sukupuutolta 1900-luvun alun vaikeina vuosina. Ensimmäisessä maailmansodassa Saksan joukot käyttivät saksanpaimenkoiria viestinviejinä ja haavoittuneiden etsinnässä. Liittoutuneiden joukkojen sotilaat ihastuivat koiran älyyn ja rohkeuteen ja veivät koiria kotimaihinsa sodan jälkeen, ja näin rotu levisi muihin maihin. Saksanpaimenkoira on vuodesta toiseen Suomen suosituimpien koirarotujen kärkisijoilla.

Luonne

Saksanpaimenkoira kiintyy voimakkaasti ohjaajaansa ja haluaa olla tämän seurassa mahdollisimman paljon. Rotu tarvitsee paljon huomiota, mutta palkitsee sen myös moninkertaisesti uskollisuudellaan ja verrattomilla vahtikoiran taidoillaan. Toisaalta, jos saksanpaimenkoiran sosiaalistamiseen ja kouluttamiseen ei panosta, seurauksena on ongelmia koiran itsetunnon ja tottelevaisuuden kanssa. Koira on innokas oppimaan ja vastaa hyvin koulutukseen, joten se on usein koirakoulun tähtioppilas.

Terveys

Saksanpaimenkoiralla esiintyy useita terveysongelmia, muun muassa suolistosairauksia, vatsalaukunkiertymää, selkäytimen ongelmia ja epilepsiaa. Monien muiden rotujen tavoin ne voivat kärsiä myös kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Nuorena pennun liikuntaa pitää jonkin veran rajoittaa, jotta sen pehmeille, kasvaville nivelille ei aiheudu vaurioita pitkällä aikavälillä. Terve, täysikasvuinen saksanpaimenkoira tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä, sekä runsaasti mahdollisuuksia käyttää älyään harjoittelun ja erilaisten virikkeiden parissa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Saksanpaimenkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Koiran turkki tarvitsee hoitoa useita kertoja viikossa, ja irtokarvat poistetaan tehokkaalla harjauksella. Pitkäkarvaisen saksanpaimenkoiran turkki pitää myös kammata. Turkkia ei tarvitse leikata, ja koira pestään vain tarvittaessa. Rodulta lähtee karvaa, mutta säännöllinen turkinhoito hillitsee karvanlähtöä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.