Suomenlapinkoira

Finnish Lapphund

Suomenlapinkoira on voimakas, pystykorvaa muistuttava koira (paksu turkki, selän päälle kaartuva häntä, pystyt korvat). Se on keskikokoinen rotu, jonka täysikasvuinen uros on säkäkorkeudeltaan noin 49 cm ja narttu 44 cm. Koiran paino täysikasvuisena on noin 17-19 kg. Turkkia on useita värejä ja yhdistelmiä, joista saat lisätietoa rotumääritelmästä.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Saamelaiset ovat käyttäneet lapinkoiraa työkoirana jo vuosisatojen ajan. Sen ensisijainen tehtävä on ollut porotokkien paimentaminen, mutta aikoinaan se on luultavasti ollut myös metsästys- ja suojelukoira. Moottorikelkan yleistymisen seurauksena rotu ei ole enää yhtä laajasti käytössä porojen paimentamisessa, mutta sitä kuitenkin käytetään tähänkin tarkoitukseen edelleen. Suomenlapinkoira laukkaa paimentaessaan porotokkaa ja työskentelee yhdessä lyhyempikarvaisen, ravaavan lapinporokoiran kanssa, joka on myös yksi alueen alkuperäisroduista.

Luonne

Suomenlapinkoiralla on voimakas paimennusvietti ja se on myös innokas metsästäjä. Kotioloissa se on aina valpas ja hyvä vahtikoira, mutta myös rauhallinen, sosiaalinen ja uskollinen seurakoira. Rotu ei ole yhtä äänekäs kuin jotkut pystykorvat, mutta koiralla saattaa olla taipumusta haukkuun, ja se täytyy kouluttaa hiljenemään käskystä.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin suomenlapinkoiralla esiintyy toisinaan perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Suomenlapinkoira tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin. Rotu on aktiivinen ja nauttii koiraharrastuksiin osallistumisesta, esimerkiksi agilitysta tai canicrossista. Joillain on valpas riistavietti, joten koiran luoksetulo täytyy varmistaa, jotta se jättää tarvittaessa kutsusta saaliinsa rauhaan.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran kaksinkertainen turkki koostuu pitkästä, suorasta päällyskarvasta, joka on lyhyempi pään alueella ja etujaloissa, sekä paksusta, pehmeästä alusvillasta. Uroksen kaulaa ja niskaa ympäröi tuuhea kaulus. Turkkia täytyy hoitaa parina päivänä viikossa, karvanlähtöaikaan tarvittaessa päivittäin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.