Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regional Leader Purina Institute and Veterinarian @Purina

Daniel
Ainesosat

Ainesosat

Takaisin osioon >

Raakaruoan paremmuudesta prosessoituun ruokaan nähden – tai toisinpäin – ei ole tieteellistä näyttöä. Raakaruokintaan liittyy kuitenkin joitakin turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita, jotka tulee ottaa huomioon. Raakaruoka ei nimittäin välttämättä anna lemmikille kaikkia sen tarvitsemia ravintoaineita tai raakaruoka voi sisältää vaarallisia bakteereja, joista voi olla vahinkoa niin omistajalle kuin lemmikille.

Raakaruokavalioille (RFD) ei ole olemassa yhtä oikeaa, virallista määritelmää tai reseptiä, mutta yleensä niillä tarkoitetaan raakaan lihaan, sisäelimiin ja luihin perustuvia kotitekoisia tai kaupallisesti valmistettuja lemmikkiruokavalioita. Ruokavalio voi sisältää myös muita aineksia, kuten pastöroimatonta maitoa, raakoja kananmunia, raakoja hedelmiä, kasviksia, öljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Raakaruokavalio ei aina koostu pelkästään raaoista aineksista; usein se sisältää esimerkiksi kypsennettyjä viljoja. Raakaruokavalioon viitataan usein termillä ”BARF”. Lyhenne tulee sanoista ”Bones And Raw Food” (”luita ja raakaa ruokaa”) tai ”Biologically Appropriate Raw Foods (”biologisesti sopivat raakaruoat”). Joidenkin ihmisten mielestä lemmikkien tulisi syödä raakaruokaa, sillä raakaruokavalion väitetään muistuttavan enemmän villin eläimen ruokavaliota.

Koirille ja kissoille on olemassa kahdenlaisia raakaruokavalioita: kotitekoisia ja kaupallisesti valmistettuja.

Kotitekoinen raakaruokavalio on haastava ja edellyttää merkittävää asiantuntijuutta, jotta lemmikki saa ravintoaineita riittävästi ja oikeassa suhteessa.
Jotkin valmistajat valmistavat pakastettuja ja pakastekuivattuja raakaruokia kissoille ja koirille. Tällaiset ruoat voivat olla joko täysravintoa tai täydennysrehua. Näiden tuotteiden avulla lemmikinomistajien on helpompi ruokkia lemmikkejään vastuullisesti.
Me Purinalla olemme sitoutuneet valmistamaan turvallisia, laadukkaita ja ravitsevia lemmikkiruokia, jotka vastaavat lukuisiin erilaisiin tarpeisiin. Tällä hetkellä raakaruokavaliot eivät täytä vaatimuksiamme. Vaikka emme tällä hetkellä valmista koirille ja kissoille raakaruokia, tarjolla on laaja valikoima tuotteita, jotka on valmistettu valikoiduista luonnollisista raaka-aineista. Tällaisia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi PURINA BEYOND ja PURINA ONE DUAL NATURE

Raakaruokavalion puolestapuhujat väittävät raakaruoan parantavan lemmikkien terveyttä lukuisin eri tavoin: ruoansulatus paranee, uloste kiinteytyy, iho ja turkki ovat terveemmät, allergiaongelmat vähenevät, tautien ja loisten vastustuskyky paranee, ominaishaju ja hengityksen haju paranevat, painonhallinta helpottuu, terveysongelmia on vähemmän, elämänlaatu paranee ja ruokavalio on lähempänä ”luonnonvaraista". Julkaistut tutkimustulokset eivät tue moniakaan näistä väitetyistä hyödyistä. Usein kissojen ja koirien raakaruokavalion yhteydessä väitetään, että kypsentäminen heikentää ruokien, erityisesti proteiinien, sulavuutta. Tosiasiassa oikeanlainen kypsennyprosessi jopa parantaa sulavuutta.
Raakaruokavalion (erityisesti kotitekoisen) mahdolliset negatiiviset terveysvaikutukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

1. Elintarvikevälitteiset taudit

RFD kasvattaa bakteeri- ja loistartuntojen riskiä, sillä tuoreet kanatuotteet ja muut eläinsivutuotteet voivat saastua.

2. Fyysiset vammat

Raakojen luiden syöminen voi aiheuttaa lukuisia vammoja niin kissoille kuin koirille. Tällaisia vammoja ovat muun muassa murtuneet hampaat ja muut suun vammat, tukehtuminen, suolistotukokset tai suoliston puhkeaminen, oksentelu, ripuli, peräsuolen verenvuoro ja jopa kuolema.

3. Ravitsemuksellinen epätasapaino

Lemmikinomistajat eivät aina noudata reseptiä raakaruokaa valmistaessaan. Kotitekoiset raakaruokavaliot voivat hyvinkin olla tasapainoisia, mutta lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmiten lemmikit eivät saa kotitekoisista raakaruokavalioista kaikkia välttämättömiä ravintoaineita.

Onko raakaruoka lemmikeille prosessoitua ruokaa terveellisempää?