Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bordercollie istuu vuoren huipulla kieli ulkona.

Paimenkoiran hoito

17 minuuttia lukuaikaa

Paimenkoirat ovat täynnä energiaa ja rakastavat ulkoilua säässä kuin säässä.

Koira rakastaa yhteisiä koulutus- ja leikkihetkiä kanssasi, mutta kuinka voit varmistaa, että näiden erityislaatuisten rotujen edustajat pysyvät iloisina ja tyytyväisinä?

Tyypillisiä paimenkoirarotuja ovat muun muassa:

  • bordercolie
  • pembroke corgi
  • partacollie
  • belgianpaimenkoira
  • saksanpaimenkoira (ks. myös suojelukoirat)

Koira on paimenkoirarotua, jos se

on täynnä energiaa, rakastaa pitkiä kävelylenkkejä, tarkkailee ja jahtaa mielellään kaikkea liikkuvaa ja nauttii pallon ja muiden lelujen noutamisleikeistä. Paimenkoirat pitävät tarkasti silmällä jokaista liikettäsi ja antamiasi merkkejä ja pitävät yleensä mielellään omistajan näköyhteyden päässä. Paimenkoira on vastaanottavainen, kun koulutus on hauskaa ja perustuu palkitsemiseen, ja se oppii uusia temppuja helposti ja nopeasti. Koulutus on myös erinomainen tapa vahvistaa välistänne sidettä.

Paimenkoiran liikunta

Paimenkoirat rakastavat ulkoilua ja ovat erittäin kestäviä. Ne on alun perin jalostettu pitkiin päiviin laitumilla, vuoristossa ja kukkuloilla joka säässä, joten sade tai kylmyys ei paimenkoiraa haittaa. Ne rakastavat kävelylenkkejä kanssasi joka säässä, joten jos olet valmis haasteeseen, paimenkoirasta saa mahtavan ulkoilukaverin.

Paimenkoira rakastaa pitkien kävelylenkkien fyysistä haastetta, mutta myös älylliset virikkeet ovat niille tärkeitä. Saman reitin kiertäminen päivästä toiseen saattaa olla älykkään koiran mielestä liian tylsää. Se on tyytyväinen, kun saa keskittyä puoleksi tunniksi harjoittelemaan uusia asioita uudenlaisessa ympäristössä ja kokeilemaan uudenlaisia temppuja. Vaihtelu on paimenkoirille tärkeää, joten ole valmis tutustumaan erilaisiin ympäristöihin lenkeillä – suunnatkaa rannalle, metsään, peltoaukioille, kukkuloille tai jokimaisemiin.

Jahtaaminen ja paimentaminen ovat koiran toinen luonto, joten on ehdottoman tärkeää varmistaa, että se tulee luokse kutsuttaessa, jotta se pysyy turvallisesti omistajan vieressä. Tänne-käsky on erityisen tärkeä, jos lenkillä tulee vastaan kotieläimiä tai jos koira säntää innoissaan jonkun pienen villieläimen perään.

Itsenäinen leikki

Paimenkoirat ovat fiksuja ja oppivat työskentelemään itsekseen, mutta yleensä ne pitävät mieluummin ”paimenensa” näköpiirissään. Jos esimerkiksi teet puutarhatöitä, etkä pysty heittelemään palloa koirakaverillesi, se voi hyvinkin leikkiä tyytyväisenä itsekseen palloa kuljetellen. Jos se taas jää yksin ilman viihdykettä, se saattaa hyvinkin keksiä itselleen jotain tekemistä: paimentaa perheen kissaa, jahdata omaa häntäänsä tai haukkuu käskeäkseen omistajan takaisin leikkikaverikseen ja äkkiä!

Kannattaa muistaa, että kun koira oppii, mitä sen täytyy tehdä saadakseen sinun huomioisi, se toistaa käytöstä aina ongelmaksi asti. Kannattaa siis pysyä tiukkana riippumatta siitä, kuinka vetoavasti koiranpentu sinua katselee.

Paimenkoiran kanssa leikkiminen

Paimenkoira rakastaa ihmistensä kanssa leikkimistä ja työskentelyä. Näiden koirien kanssa täytyy viettää paljon aikaa ja ne kaipaavat paljon virikkeitä joka päivä, jos ne eivät työskentele täyttä päivää karja- tai lammaslauman kanssa. Ne ovat alun perin työkoiria, joten ne haluavat tietysti itselleen jotain järkevää tekemistä!

Hitaammilla lenkeillä ilman hihnaa kävellessään koira kiertelee jatkuvasti perheen ympärillä ja toimii luonnostaan paimenen tehtävissä varmistaen, ettei kukaan jää porukasta. Ne nauttivat piiloleikeistä: jos seurueen yksi jäsen menee piiloon, paimen huomaa poissaolon pian ja ryntää etsimään. Lapset pitävät tästä leikistä, ja monet paimenkoirarodut osaavat leikkiä sitä opettamatta, sillä etsiminen ja paimentaminen ovat niiden luontaisia toimintoja.

Koirasi luultavasti osaa myös leikkiä noutamista aivan luonnostaan, erityisesti bordercollie saattaa tuoda tennispalloa tai frisbeetä takaisin heitettäväksi aivan loputtomasti. Ei kannata olettaa, että koira lopettaa leikin ollessaan väsynyt. Ne ovat niin innokkaita, että jatkavat, kunnes ihminen lopettaa. Kannattaa siis huolehtia, ettei ylitä koiran jaksamisen rajoja. Liiallinen hyppiminen frisbeen perässä saattaa aiheuttaa nivelongelmia, ja epäonninen laskeutuminen tai äkkipysähdys johtaa loukkaantumiseen, joten kannattaa aina pitää mielessä koiran ikä, kunto ja taidot. Koiralle ei kannata heittää keppiä, sillä ne saattavat aiheuttaa vakavia, jopa hengenvaarallisia tilanteita.

Paimenkoirat ovat yleensä melko älykkäitä koiria, jotka ovat nopeita oppimaan palkintojen avulla. Omistajan mielestä kätevää ja koiran mielestä hauskaa! Koiraa kannattaa kouluttaa pitkin päivää aina tilaisuuden tullen, sillä kun harjoitusta tulee vähän kerrallaan ja usein, se pitää koiran aivot työssä tehokkaammin kuin pidemmät ja harvemmin järjestetyt harjoituskerrat. Koiraa ei kuitenkaan kannata yliaktivoida tarjoamalla jatkuvasti uusia virikkeitä. Koiran täytyy saada välillä ottaa rennosti, aivan kuten ihmistenkin. Kun se saa välillä rentoutua, se nauttii myöhemmin taas harjoittelusta ja suoriutuu paremmin.

Tunneside

Tämän rotutyypin koirat luovat toisinaan tiiviin siteen yhteen ihmiseen, mutta yleensä ne viihtyvät kaikkien perheensä ihmisjäsenten seurasta. Kannattaa varmistaa, että kaikki perheenjäsenet leikkivät koiran kanssa ja ruokkivat sitä. Erityisesti koulutus ja liikunta on tärkeää, jotta koira ei tule turhan riippuvaiseksi yhdestä ihmisestä. Paimenkoirat luovat usein läheisen suhteen myös perheen muihin koiriin ja, jos sosiaalistaminen ja koulutus aloitetaan varhain ja hoidetaan huolella, myös perheen kissoihin. (Jos omistat saksanpaimenkoiran, kannattaa lukea myös suojelukoiria koskeva osio. Saksanpaimenkoiran luonteessa on paljon yhteistä näiden rotujen kanssa. [Linkki suojelukoiria koskevaan osioon]

Paimenkoira on fiksu ja aistii helposti ihmisen tunteet. Koira reagoi hyvin, kun ihminen on rauhallinen ja antaa sille selkeitä merkkejä. Esimerkiksi jos lähistöltä kuuluu kova, odottamaton ääni, koirasi luultavasti katsoo sinuun ja arvioi reaktiotasi. Jos pysyt rauhallisena, myös koira vakuuttuu, ettei mikään ole vialla. Jos itse hermostut tai alat hössöttää yrittäessäsi rauhoittaa koiraa, saattaa koira reagoida hermostuneesti tulevaisuudessa.

On tärkeää, että koira otetaan osaksi arkisia askareita: se rakastaa kotona ja pihalla puuhastelua ja haluaa ”auttaa” kaikessa. Anna apulaisellesi pieniä tehtäviä, esimerkiksi lelujen laittaminen laatikkoon leikkihetken lopuksi tai nimettyjen tavaroiden noutaminen (tohvelit, koiran harja, koiran hihna, posti), sillä koira on helppo kouluttaa ja se haluaa toimia kanssasi. Hyvin sosiaalistetun ja koulutetun paimenkoiran voi hyvin ottaa mukaan kahviloihin, puistoihin ja pubeihin, jotka toivottavat koirat tervetulleiksi, sekä ystävien luo kyläilemään. Ihmiset pitävät ystävällisestä ja energisestä koirasta, ja se saa taatusti paljon huomiota.

Pitkän päivän päätteeksi paimenkoira nauttii, kun saa makoilla jalkojesi juuressa tai vierelläsi sohvalla torkahdellen ja silityksistä nauttien. Fyysinen kontakti on näille koirille tärkeää, joten koira saattaa painaa päänsä jaloillesi tai syliisi tai nojata sinuun, kun seisot paikallasi. Koira kannattaa huomioida vastavuoroisesti hoitamalla sen turkkia säännöllisesti. Päivittäisellä turkinhoidolla voidaan pitää turkki puhtaana lenkillä mukaan tarttuneista roskista ja mahdolliset iho- ja turkkiongelmat havaitaan ajoissa. Turkinhoito on myös molemmille rentouttava kokemus.

Koulutus

Koira on tärkeä opettaa luottamaan itseensä jo nuoresta iästä lähtien, jotta se ei tule liian riippuvaiseksi läsnäolostasi. Muuten edessä saattaa olla vaikeuksia eroahdistuksen muodossa. Koiraa kannattaa alkaa totuttaa yksinoloon mahdollisimman varhain, erottamalla pentu ensin lyhyeksi ajaksi kerrallaan toiseen huoneeseen aina toisinaan, myös silloin kun olet itse kotona.

Sille kannattaa varata rauhalliseen paikkaan mukava, pehmeä häkki tai koiran peti, jossa koira voi loikoilla tai pureskella turvallista suosikkileluaan itsekseen. Koira käytetään ulkona ennen kuin sen jättää yksin kotiin, jotta sillä on mahdollisuus tehdä tarpeensa ja se voi rentoutua. Koiralle voi myös tarjota tekemistä piilottamalla herkuilla täytetyn aktivointilelun etsittäväksi.

Jotkut paimenkoirarodut, voivat hakea huomiota erittäin sitkeästi, esimerkiksi lempeäluonteiset colliet. Koiran kanssa kannattaa harjoitella olemaan huomiotta: huomiota ja kosketuksia ei saa, kun se näkee tietyn merkin, esimerkiksi huivin roikkumassa ovenkahvasta tai tietyn esineen pöydällä. Tämä auttaa omistajan ja koiran välisen suhteen pitämisessä kunnossa: koira ei odota huomiota turhaan ja turhaudu, kun ei sitä saakaan. Näin koirasta ei tule riesa, ja se saa juuri niin paljon huomiota, kun haluat sille antaa. Sen onnellisuus ei kuitenkaan riipu huomion määrästä.

Erityisesti tietyillä paimenkoiratyypeillä (saksan- ja belgianpaimenkoirilla) on luonnostaan vahva vartiointivietti. Usein koira vartioikin pihalla omaa reviiriään ja huomioi valppaasti kaikki sisältä ja ulkoa kuuluvat äänet. Huolellinen sosiaalistaminen ihmisen seurassa jo varhain ja läpi koiran elämän on tärkeää, jotta se suhtautuu vieraisiin myönteisesti.

Koiran opettaminen hiljenemään käskystä, kun oveen koputetaan, ehkäisee turhaa haukkumista aina, kun koira kuulee jonkin äänen. Paimenkoira voi alkaa suhtautua leluihin, ruokaan, omaan paikkansa tai muihin asioihin (myös omistajaan) omistavasti, jos se tuntee olonsa uhatuksi. Siinä on toinen syy, miksi varhainen sosiaalistaminen on tärkeää. Koiran kouluttaminen päästämään käskystä irti lelusta tai muusta esineestä, ei ole vaikeaa, kun niille voi tarjota vastineeksi jotain parempaa – esimerkiksi namin. Lisätietoja suojelukoiria koskevasta osiosta.

Paimenkoiran ravinto

Useimmat paimenkoirat eivät ole niin ruokakeskeisiä kuin monet muut koirarodut. Usein koulutuksessa ja uusien asioiden opettelussa herkut (harvoin annettavat erityisherkut) toimivat kuitenkin hyvin.

Jos paimenkoira ei ole motivoitavissa ruoan avulla, kannattaa kokeilla sanallista kehumista tietyn käytöksen vahvistamiseksi.

Jotkut paimenkoirat taas tekevät kaikkensa oppiakseen uusia temppuja, jos saavat palkkioksi leikkiä lempilelullaan, esimerkiksi vetoleikkiä tai pallonheittoa. Kokeile ja selvitä, mikä toimii parhaiten oman koirasi kohdalla ja kokeile erilaisia palkintoja, jotta sen kiinnostus pysyy yllä ja harjoittelu on molemmille mukavaa.

Jos koira syö kuivaruokaa ja on ruokamotivoitunut, noin neljäsosan päivän annoksesta voi käyttää palkkioina koulutuksessa. Neljäsosan voi tarjota turvallisesta aktivointilelusta, jolla koira voi leikkiä päivän aikana niin pihalla kuin sisällä. Jäljellä olevan neljäsosan voi kuivana päivänä ripotella pihalle, josta koira voi sitä etsiä. Hauska leikki tarjoaa koiralle puuhaa.

Kun koiran ruokkii näin, se joutuu tekemään töitä ruokansa eteen. Koira nauttii ja syöminen kestää kauemmin. Loput ruoasta voi tarjota kahdella ateriakerralla (aamulla ja iltapäivällä), jotta koira muistaa, kuka ruoan sille antaa. Perheenjäsenten kannattaa vuorotella ruoan tarjoamisessa koiralle, jotta kaikkien perheenjäsenten suhde koiraan vahvistuu.

Jos koira syö koiran märkäruokaa, palkitsemiseen kannattaa käyttää kätevämmässä muodossa olevia herkkuja. Muista kuitenkin laskea ne kokonaisravintomäärään. Koira on tyytyväinen, kun saa vähintään kaksi ateriaa päivässä. Riittää kuitenkin, jos vain yksi niistä on varsinainen pääateria. Puolet ruoka-annoksesta voidaan jakaa pienempiin osiin ja tarjoilla ”aktiivisin” ruokintatavoin, joissa koiran täytyy tehdä töitä löytääkseen ruokaa. Se on koirasta paljon hauskempaa!

Koira voi myös harjoitella esimerkiksi tuomaan ruokakuppinsa omistajalle ruoka-aikaan (ellei kuppi ole keraaminen ja liian painava). Paimenkoiran kanssa voi mennä myös askeleen pidemmälle ja kouluttaa ne laittamaan pestyn ruokakupin paikalleen kaappiin ruoan jälkeen.

Kunhan päivittäisiä ruokintasuosituksia noudatetaan (lisätietoja koiranruokapakkauksesta) ja koiran painoa pidetään silmällä, ei kannata välittää, vaikka ruokamäärä näyttää pieneltä. Jos koira syö päivittäisen annoksensa ja koiran ravinto sisältää täysipainoiset ravintoaineet, se saa varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet kunnossa pysymiseen.

Näitä vinkkejä noudattamalla paimenkoira pysyy onnellisena ja tyytyväisenä. Vinkeistä hyötyvät kuitenkin muutkin kuin koira: koko perhe saa nauttia uskollisen, energisen kumppanin seurasta pitkälle tulevaisuuteen!

Aiheeseen liittyvät artikkelit