Your Pet, Our Passion.
Bengalikissa istuu liikkuvassa laatikossa

Muuttaminen kissan kanssa

4 minuutin luku

Kissoista on ihanaa jakaa koti kanssasi – kissoille koti on tuttu ja lohdullinen paikka, jossa ne voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi.

Muutto uuteen kotiin on varmasti häiritsevää, stressaavaa ja hämmentävää sekä sinulle että kissallesi! Voit kuitenkin auttaa kissaasi rauhoittumaan muuton aikana ja muuton jälkeen, jotta kissasi kotiutuisi uuteen ympäristöön.

Ennen muuttoa kissakaverisi huomaa kodissasi tapahtuvan muutoksen: laatikoiden pakkaaminen, kodissa ravaavat vieraat, uudet tuoksut ja aiemmin niin tuttujen huoneiden tyhjennys voivat lisätä kissasi levottomuutta. Jos kissasi on tottunut yöpymään tuttujen ystävien luona tai kissahoitolassa, kannattaa viedä kissa sinne muutamaksi yöksi, jotta se välttyy suurimmalta stressiltä. Jos päädyt kissahoitolaan, varaa aika hyvissä ajoin ja huolehdi siitä, että kissasi rokotukset ovat ajan tasalla. Lue lisää hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja kissavahteja ja -hoitoloita käsittelevästä artikkelistamme.

Jos haluat mieluummin pitää kissan luonasi, varaa sille vanhasta kodista rauhallinen huone, jonka tyhjennät viimeisenä juuri ennen muuttoa. Anna kissan totutella huoneeseen noin viikkoa ennen muuttoa siirtämällä sen peti, hiekkalaatikko, lelut, ruokakuppi ja vesikuppi huoneeseen. Pian huone alkaa tuntua kodilta kodin sisällä ja turvapaikalta talon muun hyörinän keskellä!

 

"Kun olet muuttanut kissasi kanssa uuteen kotiin, anna sen totutella uuteen ympäristöön vähintään viikon ajan, ennen kuin päästät sen ulos."

 

Vanhasta kodista lähteminen

Jos käytät muuttofirmaa, ilmoita muuttomiehille hyvissä ajoin, että huonekalujen lisäksi uuteen taloon muuttaa myös kissa. Muuttomiesten täytyy tietää, mikä huoneista on rauhoitettu kissalle, jotta he eivät häiritse kissaa ja sen turvapaikkaa.

Halaa tai silitä kissaasi rauhoittavasti juuri ennen muuttoporukan saapumista. Siirrä kissa hellävaroen kantokoppaansa, jossa on myös raikasta vettä. Jos pelkäät kissasi stressaantuvan, kantokoppaan kannattaa suihkuttaa rauhoittavia feromoneja (saatavana eläinlääkäriltä tai isommista lemmikkitarvikemyymälöistä) tai koppa peittää liinalla, jotta se pysyy pimeänä ja hiljaisena. Tämän jälkeen voit jättää kantokopassa olevan kissan omaan ”turvalliseen” huoneeseensa siksi aikaa, että tarkistat muut paikat.

Matkustamiseen liittyvästä artikkelistamme löydät vinkkejä siihen, kuinka kissaa kuljetetaan autolla(artikkelissa on tietoa myös ulkomaille muuttamisesta ja lentokoneella matkustamisesta).

Jos kissallasi on kaulapanta, muista vaihtaa pannassa olevat osoite- ja puhelinnumerotiedot uusiin heti muuttopäivänä. Muista ilmoittaa uudet tiedot myös mikrosirun rekisteröintiyhtiölle. Et todellakaan halua kruunata muuttopäivää karanneella kissalla, jonka yhteystiedot ovat vanhentuneita! Lopuksi sinun täytyy rekisteröidä kissasi uuden eläinlääkärin luona, jos muutat kokonaan uudelle alueelle.

Uuteen kotiin saapuminen

Kissan onnistuneen muuton salaisuus on tuttuus, joten tee uudesta ympäristöstä tutumpi kissallesi mahdollisimman pian muuton jälkeen. Tee kissallesi uuteen kotiin samanlainen ”turvapaikka” kuin vanhaan kotiinne: vie yhteen uuden kodin huoneista kissan peti, hiekkalaatikko, lelut ja kupillinen raikasta vettä.

Hiero kissasi kasvoja ja kaulaa kevyesti pehmeällä liinalla samalla, kun silittelet kissaasi rauhoittavasti. Tällöin liinaan tarttuu kissasi luonnollisia feromoneja, joita voit sen jälkeen pyyhkiä uuden kodin pinnoille kissan korkeudelle. Tämä auttaa kissaasi tuntemaan olonsa turvalliseksi. Voit myös laittaa kissasi petiin vanhan villapaitasi tai vanhan pyyhkeen, joka ympäröi kissasi tutuilla, rauhoittavilla tuoksuilla.

Myös synteettiset feromonisuihkeet tai -haihduttimet voivat rauhoittaa kissaasi – pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan hyvää merkkiä tai käväise isossa lemmikkitarvikeliikkeessä katsomassa, millaisia vaihtoehtoja siellä on tarjolla.

Kun olet tehnyt kaiken mahdollisen helpottaaksesi kissasi oloa, anna kissasi tutustua uuteen ympäristöönsä rauhassa. Pidä kissasi huoneen ovi suljettuna, kunnes muuttotiimi on lähtenyt ja olet tarkistanut, että kaikki ovet ja ikkunat ovat varmasti kiinni. Kun kaikki tavarat on muutettu uuteen kotiin, avaa kissan huoneen ovi ja anna kissan tutustua muihin huoneisiin. Etene tällöinkin vain yksi huone kerrallaan, jotta kissasi ehtii tottua tilanteeseen.

Kodiksi asettuminen muuton jälkeen

Kun olet muuttanut kissasi kanssa uuteen kotiin, anna sen totutella uuteen ympäristöön vähintään viikon ajan, ennen kuin päästät sen ulos. Toiset kissat hyväksyvät uuden kotinsa varsin nopeasti, kun taas toiset tarvitsevat aikaa sopeutuakseen. Kissa kotiutuu paremmin, jos pystyt viettämään ensimmäiset muuton jälkeiset päivät ja viikot kotona kissasi kanssa. Älä kiirehdi; anna kissan totutella rauhassa uuden ympäristön ääniin ja hajuihin. Lisää neuvoja löytyy artikkelistamme, joka käsittelee kissan toivottamista tervetulleeksi uuteen kotiin.

Kun muutat uuteen kotiin kissasi kanssa, ota huomioon seuraavat asiat

  • Jos et muuttanut kovin kauan vanhasta kodistasi, kissasi saattaa yrittää palata vanhoille metsästysmailleen, jonka näyt ja hajut ovat tuttuja. Jos näin tapahtuu, pidä kissasi sisätiloissa niin kauan, että se pitää uutta kotianne uutena turvapaikkanaan. Kannattaa myös puhua vanhan kotinne uusille omistajille ja pyytää heitä olemaan ruokkimatta kissaasi tai olla päästämättä tätä sisälle, jos kissa yrittää livahtaa taloon! Muista, että kissasi kaulapanta voi yhä aktivoida vanhan talon kissanluukun, joten kannattaa vaihtaa panta sellaiseen, joka toimii ainoastaan uudessa kodissanne.
  • Kun esittelet uuden pihan tai ulkotilat kissallesi, pidä ulkoilut lyhyinä ja pidä kissaasi tarkasti silmällä. Paras aika päästää kissa ulos on juuri ennen ruoka-aikaa. Kun kissa on ehtinyt tutustua pihaan muutaman minuutin ajan, tee tuttuja ruokailuun liittyviä ääniä (kolistele esimerkiksi ruokakuppia tai ravistele ruokapussia) houkutellaksesi kissan takaisin sisälle. Pidennä ulkoilujen kestoa seuraavan parin viikon aikana, mutta älä päästä kissaa ulos enää pimeän tultua tai täysin ilman valvontaa, ennen kuin olet varma, että kissa on tottunut uuteen ympäristöönsä.
  • Ryhdy tarvittaviin varotoimenpiteisiin, jos tiedät jonkin tulevan tapahtuman – kuten ilotulituksen tai myrskyn – säikäyttävän kissasi. Nämä voivat säikäyttää minkä tahansa kissan, saatika jo valmiiksi hermostuneen kissan. Varmista siis, että kissallasi on turvallinen ja lämmin paikka, johon piiloutua. Synteettiset feromonit ja rauhoittavat silitykset voivat auttaa kissaasi rauhoittumaan, lopettamaan panikoinnin ja lakata yrittämästä paeta takaisin vanhaan kotiinne.

Pian kissasi huomaa, että uusi kotinne on aivan yhtä lämmin ja rakastava kuin vanhakin kotinne, ja se alkaa tutkia tätä uutta kiehtovaa maailmaa. Tarvitaan vain hieman kärsivällisyyttä ja paljon ymmärrystä.