Your Pet, Our Passion.
Pientä kissanpentua hyväillen.

Kissasi ikä ihmisvuosina

4 minuutin luku

Usein kuulee, että yksi ihmisvuosi vastaa seitsemää "kissavuotta". Vuoden ikäinen kissa on kuitenkin paljon kypsempi kuin seitsemänvuotias lapsi.

Kuinka vanha kissani on ihmisvuosissa?

Vaikka ei olekaan olemassa luotettavaa tieteellistä tapaa laskea ihmisen ja kissan iän välistä suhdetta, yleisesti katsotaan, että kissan kaksi ensimmäistä elinvuotta vastaavat suunnilleen ihmisen 25 ensimmäistä elinvuotta. Tämän jälkeen jokainen uusi vuosi on noin 4 "kissavuotta". Tämä tarkoittaa, että jos kissasi on 6-vuotias, sen vastaava ikä ihmisvuosina on noin 41 vuotta.

Selvitä, kuinka vanha kissakaverisi on sivun alalaidassa olevalla kissan ikälaskurilla.

Älä huoli - me olemme tehneet laskutoimitukset puolestasi! Tarkista sivun alareunassa oleva laskurimme ja selvitä kissasi ikä ihmisvuosina heti.

Mikä on kissani keskimääräinen elinikä?

Vastaus on, että se riippuu, mutta sisäkissat elävät yleensä pidempään kuin ulkokissat. Sisäkissat elävät keskimäärin 16-18 vuotta, ja jotkut jopa 20 vuotta.
Kissojen elinikä vaihtelee myös roduittain, sillä jotkin kissarodut elävät pidempään kuin toiset. Esimerkiksi siamilais- ja manx-rotujen sanotaan elävän pisimpään, joten ne voivat saavuttaa suuren iän ihmisvuosissa!

Tiesitkö, että joidenkin lähteiden mukaan maailman vanhin kissa eli 34-vuotiaaksi? Se vastaa 153 ihmisvuotta!

Kissojen elinajanodote on kasvanut dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Vaikka se ei koskaan olekaan tarpeeksi, saamme viettää yhä enemmän aikaa kissaystäviemme kanssa, mikä on mahtavaa.

Mistä tiedän kissani iän?

Kissasi ikä selviää parhaiten viemällä se eläinlääkärille. Voit kuitenkin nähdä selviä merkkejä kissan iästä ja terveydestä.

Hampaat

  • Hampaista ei voi tarkalleen määrittää kissaystäväsi syntymäpäivää, mutta ne ovat silti hyvä osoitus kissan iästä. Yleisiä faktoja:
  • Kissanpennun ensimmäiset hampaat ilmestyvät 2-4 viikon iässä.
  • Pysyvät valkoiset hampaat tulevat noin 4 kuukauden iässä.
  • Vain joissakin hampaissa olevat keltaiset läiskät (hammaskivi) voivat merkitä, että kissasi on 1-2-vuotias.
  • Jos läiskiä on kaikissa hampaissa, kissa on todennäköisesti vähintään 3-5-vuotias.
  • Hampaiden puuttuminen on yleensä merkki siitä, että kissasi on kunnioitettava seniori, 10-15-vuotias.
  • Kannattaa kuitenkin muistaa, että joillakin kissoilla voi vain yksinkertaisesti olla huonommat hampaat kuin toisilla, iästä riippumatta.

Silmät

Jos kissasi hampaat eivät ole toivomasi luotettava indikaattori, silmät voivat antaa hyödyllisiä vihjeitä kissasi iästä. Sileä tai karhea iiris voi olla ero nuoren ja vanhemman kissan välillä.

12 ikävuoden jälkeen kissojen silmät alkavat yleensä sumentua. Jos huomaat kyyneleitä ja vuotoa silmistä, kotonasi on todennäköisesti vanhempi kissa.

Luut ja lihakset

Ikä voi piiloutua ulkonäön taakse - kiinnitä siis huomiota merkkeihin, jotka voivat antaa lisätietoja kissasi iästä. Aivan kuten ihmisillä, suurempi aktiivisuus antaa kissallesi enemmän näkyviä lihaksia. Leikkiminen, hyppiminen ja juokseminen on osa nuoren kissan elämää. Mikäli siis huomaat, että kissallasi on taipumus menettää lihasmassaa tai se ei halua liikkua paljoa, voi se olla merkki ikääntymisestä. Vanhemmat kissat saattavat olla luisevia, niillä voi olla ylimääräistä roikkuvaa ihoa tai esimerkiksi ulkonevat lapaluut.

Turkki

Kissan turkki muuttuu iän myötä. Hieno ja pehmeä turkki on yleensä vain nuorillea kissoilla. Vanhemmilla kissoilla taas on usein paksumpi ja karkeampi turkki, jossa on harmaita karvapilkkuja.

Jatka lukemista artikkelikokoelmassamme, josta löydät lisää neuvoja kissan elämänvaiheista sekä kissanpennuille että vanhemmille kissoille.

Ota selvää, minkä ikäinen kissaystäväsi on ihmisen vuosissa käyttämällä alla olevaa ikälaskuria:

Kissani on

alle

1

-vuotias

-vuotias

valitse ikä