Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Miksi kissani on sairas ja miten voin tukea kissan vatsan mikrobiomia

Miksi kissani on sairas ja miten voin tukea kissan vatsan mikrobiomia

4 minuutin luku
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Mikä on vatsan mikrobiomi ja miten se vaikuttaa kissan ruoansulatukseen Kissasi vatsan mikrobiomi ja sen vaikutus ruoansulatuksen toimintaan Vatsan mikrobiomi: Näin tuet kissasi ruoansulatuksen toimintaa 

Terveen kissan tunnistaa jo näkemältä! Jotta voitte viettää yhdessä mahdollisimman paljon hauskoja hetkiä, on tärkeää huolehtia pörröisen ystäväsi terveydestä. Yksi tärkeä kohde on kissan vatsan mikrobiomi. Jos mikrobiomi toimii oikein ja saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, se tukee kissasi ruoansulatusta ja vaikuttaa sen yleiseen terveydentilaan. 

Jos olet koskaan miettinyt, miksi kissasi sairastelee toistuvasti, muista, että sen ruoansulatusjärjestelmässä elää miljardeja bakteereja ja mikrobeja, jotka voivat vaikuttaa kissan terveyteen joko hyödyllisesti tai haitallisesti. Tavoitteena on löytää oikea tasapaino. Sitä varten täytyy ensin tietää, mikä mikrobiomi on ja kuinka voit tukea sen toimintaa kissasi terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Tässä kaikki, mitä mikrobiomista tulee tietää:

 

Mikä oikein on kissan vatsan mikrobiomi?

Mikrobiomi on osa ruoansulatusjärjestelmää. Se on dynaaminen ekosysteemi, joka koostuu valtavasta määrästä mikroeliöiksi kutsuttuja mikroskooppisen pieniä bakteereja sekä niiden elinympäristöstä. Ne elävät kissasi sisällä geeneineen ja aineenvaihduntatuotteineen. Eliöt voivat olla viruksia, sieniä tai alkueläimiä, jotka yhdistyvät toisiinsa ja ovat olennaisia kissan terveyden kannalta. 
 

Kissoilla ei ole mikrobiomia syntyessään, kuten ei muillakaan lemmikeillä, vaan se alkaa kehittyä välittömästi syntymän jälkeen. Jokainen mikrobiomi on siis yhtä ainutlaatuinen kuin kissa itse. Kissan mikrobiomi rakentuu ja muuttuu sen mukaan, mitä kissa kohtaa elämänsä varrella. Muuttujia ovat esimerkiksi ympäristö, ruoka ja jopa kissan kohtaamat ihmiset. 

Miksi kissa sairastaa mikrobiomin ollessa epätasapainossa?

Kissasi on tasapainoilun mestari, mutta voi tarvita omistajansa apua pitääkseen vatsansa mikrobiomin tasapainossa. Tasapainoinen vatsan mikrobiomi varmistaa, että kissasi ruoansulatus toimii tehokkaasti, sen luonnollinen vastustuskyky säilyy vahvana ja suojaa kissaa taudeilta. Tasapainoinen vatsan mikrobiomi voi myös tehostaa serotoniinin tuotantoa, jolloin kehräävä kaverisi tuntee olonsa hyväksi. 

Terveen kissan suolistossa hyvät ja huonot bakteerit elävät sovussa ja pitävät yllä tasapainoa. Jos tasapaino järkkyy, haitalliset bakteerit voivat levitä koko ruoansulatusjärjestelmään, mikä saa kissan sairastelemaan ja aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten tulehduksia, ripulia, ummetusta, pahanhajuista hengitystä tai jopa iho-ongelmia.

Epätasapainon ehkäisemiseksi on tärkeää huomioida siihen johtavat tekijät. Esimerkkejä kissan vatsan mikrobiomin tasapainoa järkyttävistä tekijöistä ovat:

  • Äkilliset ruokavaliomuutokset
  • Stressi
  • Epätasapainoinen ruokavalio
  • Antibiootit
  • Piilevät vatsaongelmat

 

Kissan terveysongelmien välttäminen immuunijärjestelmää tukemalla

Tukemalla kissan ruoansulatusjärjestelmää ja mikrobiomia tehostat myös sen luonnollista vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan noin 70 % kissan immuunisoluista sijaitsee niiden ruoansulatusjärjestelmässä, joten hyvin toimiva mikrobiomi on erittäin tärkeä kissan terveyden kannalta.
 

Ruokavalio on kissan terveyden A ja O. Varmista, että kissa saa ruoasta kaikki tärkeät mikrobiomin toimintaa tukevat ravintoaineet, joiden avulla sen elimistö torjuu mahdolliset uhat. Kissan ruokavalion tulee yleisesti ottaen koostua runsaasta proteiinista sekä vähäisestä määrästä hiilihydraatteja. Sen tulee lisäksi sisältää kuitua, prebiootteja, probiootteja, täysjyvää sekä laadukasta eläinproteiinia, joka tehostaa ruoan imeytymistä.

Antibiootteja kannattaa käyttää vain tarpeen vaatiessa Vaikka antibiootit ovat tärkeitä tulehdusten hoidossa, ne voivat myös tappaa sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereja, mikä saa kissan vatsan epätasapainoon ja johtaa terveysongelmiin. Jos antibiootteja on pakko käyttää, muista syöttää kissalle myös probiootteja vatsan mikrobiomin ylläpitämiseksi.

Hyvä suuhygienia on erittäin tärkeää terveen immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi. Toinen syy sille, miksi kissa sairastelee, liittyy puutteelliseen hygieniaan. Jos hygieniaa laiminlyödään, haitalliset bakteerit pääsevät lisääntymään kissan suussa, mistä ne kulkeutuvat vatsaan ja voivat aiheuttaa vatsaongelmia kuten kroonista tulehtumista, Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta.
 

Pidä kissa aktiivisena liikunnalla ja henkisellä stimulaatiolla Kissan viihtyminen parantaa sen mielialaa ja minimoi stressin, joka voi vaikuttaa kissan vatsan mikrobiomiin. Esittele kissalle uusia leluja, opeta sille temppuja tai käykää yhdessä kävelyllä, jotta kissa pääsee tutkimaan ympäristöä eikä tylsisty.

Jos olet huolissasi tai kissasi oireilee, ota yhteyttä luotettavaan eläinlääkäriin ja varaa aika. Eläinlääkäriltä saat neuvoja ja hoito-ohjeita karvaisen kaverisi hoivaamiseksi takaisin kuntoon.

Nyt kun tiedät, miten kissasi mikrobiomi toimii, osaat paremmin tukea sen ruoansulatuksen terveyttä ja varmistaa sen elävän nautinnollista elämää. Ei muuta kuin nauttimaan yhteisestä ajastanne parhaan mukaan!