Your Pet, Our Passion.
Koiran aggressiivinen käytös
Koira makaa harmaalla sohvalla

Pelokkaan koiran auttaminen

7 minuutin luku

Koirat ovat uteliaita ja iloisia, mutta ne saattavat toisinaan olla myös peloissaan: onhan jokainen koira luonteeltaan ainutlaatuinen.

Jotkut koirat ovat luonnostaan pelokkaita ja jotkut pelokkaat koirat haukkuherkempiä kuin toiset.

Koira tuntee olonsa yleensä turvalliseksi ollessaan omistajansa seurassa, mutta muiden eläimien tavoin myös koira saattaa suhtautua epäluuloisesti kaikkeen uhkaavalta vaikuttavaan, vaikka itse tietäisit, ettei huoleen ole syytä. Tällaisissa tapauksissa koiran reaktio saattaa olla ”tappele tai pakene”, ja se yrittää joko pelottaa uhan pois tai paeta itse.

Reaktio on vaistomainen, mutta joskus koira saattaa ylireagoida. Et voi aina olla paikalla varmistamassa, että peloissaan oleva koira tuntee olonsa turvalliseksi ja tyytyväiseksi, joten koiran kanssa on parempi, kun autat sitä kehittämään henkistä itsenäisyyttään ja itseluottamustaan. Lue vinkkimme, kuinka koiraa voi auttaa hallitsemaan yleisimpiä pelkojaan ja levottomuuden aiheitaan, ja ohjaa koirakaveri kohti onnellisempaa elämää.

Koiran tavallisia pelon merkkejä ovat:

  • Tassuttelu edestakaisin
  • Läähätys
  • Piiloon pyrkiminen
  • Ruokahalun menetys
  • Koira käy niin kierroksilla, ettei huomaa, kun yrität kiinnittää sen huomion
  • Kuolaaminen
  • Haukottelu
  • Levottomuus
  • Äärimmäistapauksissa myös pidätysvaikeudet

Jos huomaat tiettyjen virikkeiden aiheuttavan tällaisia levottomuuden merkkejä koirassa, se saattaa olla peloissaan. Jos luulet, että kyse on tästä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Koirien pelkoja ja fobioita: ilotulitteet ja muut kovat äänet

Melko monet koirat pelkäävät ilotulitteita ja muita kovia ääniä, erityisesti uuden vuoden juhlinnassa, kun ilotulitteet saattavat olla erittäin kovaäänisiä ja pamahdella epäsäännöllisin väliajoin. Me ihmiset tiedämme, ettei ilotulitteista ole syytä huolestua, mutta joillekin koirille pelko voi aiheuttaa hurjia seurauksia. Jos asiaan ei puututa nopeasti, koira voi alkaa pelätä kovia ääniä tai kirkkaita valoja ja pahimmassa tapauksessa kaikkea, minkä se yhdistää ilotulitteisiin, kuten illan pimeneminen.

Jos haluat lisätietoja tästä koirien yleisestä pelosta, lue artikkelimme . ”Koirat, juhlat ja ilotulitteet”.

Kuten olet varmaan huomannut, koirat ovat sosiaalisia otuksia. Siksi omakin koirasi viettää mielellään aikaa kanssasi. Jotkut koirat ovat kuitenkin onnettomia jäädessään yksin ja jotkut stressaantuvat, jos jäävät yksin kotiin. Yleisin stressin syy on, ettei koira ole koskaan oppinut pärjäämään yksin, ja se on ylen määrin riippuvainen läsnäolostasi.

Kannattaa yrittää ehkäistä eroahdistuksen aiheuttamaa pelkoa ja siitä aiheutuvia ongelmia ja totuttaa pelokas koira toimimaan itsenäisesti jo nuorena. Näin se vaikuttaa niistä täysin normaalilta käytökseltä.

Koira saattaa ravata edestakaisin ja läähättää, ulvoa tai haukkua jatkuvasti, menettää pidätyskykynsä, pureskella huonekaluja, raapia raivokkaasti ovia pyrkiessään pakoon kotoa ja jopa satuttaa itseään. Tällaiset eroahdistukseen liittyvät ongelmat ovat vakavia ja niihin kannattaa puuttua heti, kun se on mahdollista. On paras, jos asiaan saa apua koiran käyttäytymisen ammattilaiselta.

Koiran eroahdistuksen hoito

Eläinlääkäri saattaa lähettää koiran eläinten käyttäytymisterapiaan, jossa terapeutti tutkii koiran eroahdistusta tarkasti. Apuna saatetaan käyttää muun muassa videokameraa, jonka avulla selvitetään, kuinka koira käyttäytyy, kun et ole paikalla.

Ongelman perussyynä saattaa olla yksinkertaisesti ikävystyminen (mikä on yleistä nuorten, aktiivisten koirien keskuudessa) tai koira jää yksin liian pitkäksi aikaa tai ei saa riittävästi virikkeitä muulloin. Tällaisissa tilanteissa koiranulkoiluttajasta voi ehkä olla hyötyä. Koira saa tekemistä ja sillä on hauskaa, ja yksin jäädessään se on taas sopivasti väsynyt. Koiralle on voinut myös käydä jotain traumaattista poissa ollessasi, esimerkiksi ukkosmyrsky tai ilotulitus, ja se on alkanut pelätä yksinolemista.

Tällaisissa tapauksissa onneksi useimmat eroahdistuksesta kärsivät koirat saavat apua hoidosta. Mitä pikemmin ongelmaan haetaan apua, sitä paremmin koira yleensä pärjää jäädessään yksin.

Totuta koiranpentu yksinoloon

Vaikka ihanan koiranpennun tai aikuisen kodinvaihtajakoiran kanssa olisi hauska viettää jokainen liikenevä hetki, on myös tärkeää, että koiralla on vapaa-aikaa sinusta.

Laita koira häkkiin, pedille tai portin taakse noin puoleksi tunniksi kaksi tai kolme kertaa päivässä (tai useammin, jos kyseessä on nuori pentu, joka tarvitsee paljon unta) ja palkitse koira menemisestä. Jätä koira sitten yksin, niin se tottuu olemaan itsekseen.

Totuta aikuinen koira yksinoloon

Voit totuttaa koiran yksinoloon käyttämällä portteja, jotka pitävät koiran sekä poissa rappusista tai tietyistä huoneista, mutta myös luotasi.

Kun koiran sulkee portin taakse pieneksi hetkeksi monta kertaa päivässä, se tottuu olemaan fyysisesti erossa sinusta, mutta tuntee olonsa turvalliseksi, kun tietää sinun olevan lähellä.

Huomionhakuiset koirat

Koira rakastaa sinulta saamaansa huomiota. Jos koira on kuitenkin erityisen huomionkipeä, kannattaa olla tekemättä suurta numeroa aina, kun koira hakee huomiota. Huomiota voi hyvin antaa aivan yhtä paljon kuin ennenkin, mutta ei välttämättä heti, kun koira sitä ymmärtää pyytää.

Tämä voi alkuun olla hankalaa, sillä koira saattaa tuplata yrityksensä saada huomiosi ja tuijottaa sinua koiranpentukatseellaan. Pysy kuitenkin kovana ja välttele katsekontaktia, kunnes koira rauhoittuu.

Levottoman koiran totuttaminen lähtöösi

On hyödyllistä, jos luot selkeän merkin, että sinuun ei saa yhteyttä. Jos laitat suuren esineen pöydälle ja poistut huoneesta tai jätät huomioimatta kaikki koiran yritykset saada huomiota, se oppii pian yhdistämään esineen ja toimintasi. Jos olet johdonmukainen, koira lopettaa yrittämisen. Heti kun piilotat esineen, anna huomiota koiralle ja anna koiran ottaa kontaktia haluamallaan tavalla.

Kun koira on oppinut tähän, esineen voi laittaa pöydälle noin 10-15 minuuttia ennen kuin aiot poistua. Näin koiran tulisi olla rauhassa muissa puuhissa siihen mennessä, kun olet lähdössä.

Kannattaa myös luopua lähtörituaaleista. Koirasi on fiksu ja tietää hyvin, milloin aiot lähteä johonkin ja jättää sen kotiin. Se saattaa muuttua levottomaksi heti, kun nappaat avaimet käteen, ikkunat suljetaan ja takki pistetään päälle. Kokeile näitä kaikkia asioita, mutta jatka sen jälkeen sitä, mitä olit tekemässä. Laita takki päälle kymmeneksi minuutiksi, kun imuroit tai poistu etuovesta ja kierrä suoraan takaovelle niin, että koira jää ensin yksin vain hetkeksi.

Ääniä talossa

Yleensä kaikki lähdöt tehdään huomaamattomasti. Yritä pitää kodin äänimaailma suhteellisen muuttumattomana. Jos perhe-elämän melske vaihtuu äkkiä täydeksi hiljaisuudeksi, se kertoo koiralle, että se on nyt aivan yksin, mikä saattaa saada sen hermostumaan.

Jätä radio tai televisio päälle, jos koiraa jännittää. Voit harkita myös perheen arjen äänien äänittämistä ja soittaa äänitettä yksin jäävälle koiralle.

Muita vinkkejä

Feromonia suihkuttava, koiraa rauhoittava haihdutin voi myös auttaa rauhoittamaan koiraasi. Kysy lisätietoja eläinlääkäriltä.

Ennen kuin jätät koiran kotiin, varmista aina, että sillä on kaikki, mitä se tarvitsee. Varmista, että koira on saanut ruokaa, liikuntaa ja päässyt tarpeilleen. Näin on todennäköisempää, että se ottaa tyytyväisenä nokoset sillä aikaa, kun olet poissa.

Miksi koira pelkää muita eläimiä ja ihmisiä?

Jos koirasi pelkää muita koiria tai ihmisiä, se voi johtua koiranpennun puutteellisesta sosiaalistamisesta tai aiemmista negatiivisista kokemuksista muiden koirien tai ihmisten kanssa.

Joskus koirat voivat oppia vääränlaisen reaktion pelkäämäänsä asiaan, ja tämä pahentaa asiaa. Olet koirasi paras ystävä ja luottohenkilö, joten se haluaa oppia sinulta. Tahaton vääränlainen toiminta saattaa johtaa siihen, että koiran pelko kasvaa.

Jos koira esimerkiksi murisee pikkulapsen lähestyessä, se voi johtua siitä, ettei koira ole tottunut pikkulapsiin. Murisemalla se ilmaisee luontaista epäluuloaan.

Paras toimintatapa on kuunnella peloissaan olevaa koiraa ja sen poistaminen epämiellyttävästä tilanteesta. Koiran toruminen, pakottaminen lapsen lähelle tai lapsen kovakouraisen silittelyn salliminen ovat huonoja ratkaisuja, vaikka tuntuisivatkin loogisilta. Seuraavan kerran, kun koirasi kohtaa pikkulapsen, se saattaa murista jo aiemmin ja vielä uhkaavammin, koska tietää, että lapsesta koituu varmasti harmia. Jos koira joutuu tilanteeseen toistuvasti, se saattaa purra suojellakseen itseään.

Koira kannattaa sen sijaan poistaa tilanteesta ja yrittää saada se näkemään lapsi hyvänä asiana. Pikkulapset eivät ole tietenkään ainoa asia, jota koira saattaa pelätä, vaan kyseeseen voi tulla melkein mikä tahansa kissasta ruohonleikkuriin! Pelon aiheuttajasta riippumatta ahdistuneen ja pelokkaan koiran oloa voi kuitenkin helpottaa.

Kuinka koiran siedättäminen toimii?

Koiran siedättäminen tarkoittaa koiran vähittäistä altistamista asialle, jota se pelkää. Koiran pelko helpottuu, kun se voi tarkkailla pelottavaa virikettä etäisyydeltä, jossa ne eivät ole uhkaavia ja pystyy lähestymään niitä hitaasti ja vähitellen.

Hoitoa voidaan edelleen jatkaa, jos koira esimerkiksi pelkää toisia koiria. Näin se alkaa ymmärtää, kuinka hauskaa on, kun on leikkikaveri. Tämä täytyy kuitenkin toteuttaa tarkkaan valvotuissa oloissa.

Miksi koiran on tärkeää päästä yli muiden eläinten ja ihmisten aiheuttamista peloista?

Jos koiran pelkoreaktio jää hoitamatta tai sitä vahvistetaan huolimattomasti väärään aikaan annetulla huomiolla, se saattaa äkkiä eskaloitua ja juurtua osaksi koiran käytöstä. Tämä voi johtaa vakaviin ongelmiin ja aggressioon, jos koirasta tuntuu, ettei se pysty välttelemään pelottavaa asiaa. Silloin sillä ei ole muuta keinoa kuin suojella itseään.

Jos koiran puolustusreaktiosta tulee sen strategia, jolla se pyrkii helpottamaan pelkoaan, saattaa asiasta aiheutua sosiaalisia ja oikeudellisia seuraamuksia myös omistajalle. Vaikka tilanne ei menisikään tähän, koira voi olla usein erittäin onneton ja stressaantunut, mikä on epämiellyttävää niin omistajalle kuin koirallekin.

Turvallisuus on etusijalla kaikissa tilanteissa, joissa pelokas koira säikähtää lasta, aikuista tai toista koiraa. On parasta hakea eläinlääkäriltä ammattilaisapua, kun koira alkaa ensimmäisen kerran oireilla tavanomaisissa sosiaalisissa tilanteissa ahdistuneesti tai pelokkaasti, oli se sitten kotona tai ulkona. Näin koira voi taas tuntea olonsa itsevarmaksi ja onnelliseksi ja käyttäytyy hyvin, ja teillä voi olla paljon hauskempaa yhdessä!

Koiranpentujen pelkojen ehkäiseminen

Huolellinen varhaisvaiheen sosiaalistaminen erilaisiin ääniin valmistaa koiranpentua koviin ääniin, joita ne saattavat kuulla myöhemmin elämänsä aikana. Näin pennusta kasvaa toivottavasti myös vähemmän hermostunut. Hermostuneen tai pelokkaan koiran kouluttaminen suhtautumaan tyynesti koviin ääniin ei välttämättä ole aina myöskään vaikeaa! Jos pentu kasvaa kasvattajan kotona, jossa on koko ajan elämää ja ihmisvilinää ja kaikki normaalin perhe-elämän äänet (kattilat kolisevat, pesukone käy, musiikki soi, lapset leikkivät ja niin edelleen), pentu sietää luultavasti aikuisenakin ääniä paremmin.

Koira pärjää hyvin myös ulkona, jos se on saanut jo pentuna kuulla lentokoneiden, ukkosen, auton pakoputkien ja vastaavien ääniä ja nähnyt, kuinka omistaja pysyy rentona, eikä hätkähdä.

Jos koiranpennun ensi kosketukseen näihin ääniin liittyy pelkoa, ja omistaja vahvistaa sen hermostumista ylenmääräisellä huomiolla, voi hyvin olla, että koira pelkää samantapaisia ääniä koko loppuelämänsä. Vastaus on yksinkertaisesti pysyä rentona.

Pääsääntö on, että koiranpentu tottuu lähes mihin tahansa, jos se saa riittävästi aikaa ja toistoja, mutta se myös tarkkailee ympärillään olevien ihmisten ja eläinten käytöstä. Varmista, että pysyt itse aina rauhallisena, etkä hössötä liikaa eläimen ympärillä. Jos ongelma jatkuu, keskustele eläinlääkärin kanssa mahdollisista ratkaisuista, kuten käyttäytymisterapiasta.

Tässä artikkelissa olevat tiedot eivät korvaa eläinlääkärin antamia ohjeita, ja ne ovat vain ohjeellisia. Kysy aina eläinlääkärin neuvoja, jos sinulla on kysyttävää lemmikkisi terveydestä. Hän pystyy tarkastelemaan koko hoitohistoriaa ja tutkimaan lemmikin fyysisesti, ja suosittelemaan yksilöllistä hoitoa. Tarkempia käyttäytymiseen liittyviä neuvoja räätälöitynä juuri sinun pelokkaalle koirallesi saat ottamalla yhteyttä koirien käytöksen asiantuntijaan. Lisätietoja alueesi koira- ja kissaterapeuteista, ja niiden tavoista tarjota apua lemmikkien ongelmiin saat ottamalla yhteyttä alan yhdistyksiin. Muista, että kun koirankouluttajat saattavat ottaa sinut vastaan suoraan asiakkaana, koirien käytösterapeutit saattavat vaatia lähetteen eläinlääkäriltäsi.