Your Pet, Our Passion.
Koira istuu pensaissa

Miksi koira haukkuu?

2 minuutin luku

Jotkut koirat haukkuvat enemmän ja toiset vähemmän, mutta kaikki haukkuvat. Oli koirasi sitten pikkuruinen chihuahua tai iso saksanpaimenkoira, olet luultavasti kuullut sen haukkuvan monissa tilanteissa.

Saatat myös tietää syyn: monet koirat esimerkiksi haukkuvat nähdessään jotain mielestään uhkaavaa tai silloin, kun haluavat tervehtiä!

On kuitenkin myös tilanteita, joissa et ehkä tiedä, miksi koirasi haukkuu. Kun yrität selvittää, mitä koira yrittää kertoa sinulle, ymmärrät koiraasi paremmin.

 

Miksi koirat haukkuvat?

Riippumatta koiran haukun syistä, sillä on yleensä yksi tavoite: viestiä koiran tunteita. Jos koira haukkuu vieraalle, se saattaa yrittää varoittaa henkilöä pysymään kaukana tai varoittaa sinua, omistajaa, vieraan läheisyydestä.

Jos koira on kyllästynyt, sen haukun tarkoitus on luultavasti kiinnittää huomiosi tai saada sinut leikkimään kanssaan!

Jotkut koirat haukkuvat toisinaan liikaa, ja kauan jatkuessaan se saattaa ärsyttää. Jos koira haukkuu liikaa, paras tapa toimia on aloittaa tunnistamalla haukkumisen syy. Jos ongelmaa ei voi ratkaista opettamalla koiraa sietämään virikkeitä (esimerkiksi ohi kulkevia vieraita) tai syytä ei löydetä, pyydä neuvoa eläinlääkäriltä. Lisätietoja liiallisen haukkumisen hillitsemisestä saat myös heretäältä.

 

"Muista, että tavallinen haukku vastaa aina johonkin, eikä sen pitäisi kestää kovin kauan."

 

Haukkulajit

Vaikka haukku kuulostaa usein samanlaiselta, sitä on monia tyyppejä. Aina koira yrittää kuitenkin kertoa sinulle jotakin. Koiran haukun syy löytyy yleensä ympäristöä tarkkailemalla tai sen tarpeita miettimällä.

Ympäristösyyt

Usein koira haukkuu jotain omassa ympäristössään, esimerkiksi ohi kulkevaa kovaäänistä autoa tai muiden eläimien ilmestymistä tai vaikka säätä. Vähäisissä määrin tämä on normaalia, mutta sinun tulisi rauhoitella koiraa ja vakuuttaa, ettei ole mitään, mistä hermostua. Monissa tapauksissa tällainen haukku kestää vain hetken, mutta jos siitä tulee tapa, keskustele eläinlääkärin kanssa mahdollisista ratkaisuista.

Koiraa voi tukea monin tavoin, jos se haukkuu peloissaan. Koira saattaa haukkua, koska se pelkää kovia ääniä, esimerkiksi ilotulitteita tai ukkosta. Sen levottomuutta voi kuitenkin rauhoittaa tarjoamalla koiralle turvapaikan niin kauan, kun tilanne jatkuu. Kannattaa harkita myös koiraa rauhoittavien apuvälineiden, kuten Adaptil-stressikaulapannan käyttöä. Adaptil haihduttaa hajua, joka jäljittelee emokoiran luonnostaan synnytyksen jälkeen erittämää feromonia. Se auttaa rauhoittamaan koiraa, joka on peloissaan.

Tunnesyy

Koiran haukku voi johtua myös innostuksesta, pelosta tai ikävystymisestä. Jos koira haukkuu ikävystymistään, se on usein tapa hakea huomiota. Silloin kannattaa välttää negatiivisen huomion antamista koiralle, sillä sekin on koiralle palkinto. Kannattaa ennemmin varmistaa, että koiralla on runsaasti virikkeitä. On aivan normaalia, että koira haukkuu hieman, kun se haluaa ilmaista tunnetta, joten jos haukku ei ole liiallista, ei tarvitse olla huolissaan.

Fyysinen

Koira saattaa haukkua yrittäessään viestiä fyysistä tarvetta, kuten janoa. Varmista, että koiralla on kaikkea, mitä se tarvitsee ja ehkäistä näin tällaista haukkua. Koira saattaa haukkua myös, jos sen pitäisi päästä ulos lenkille. Haukkuminen on hyvä keino kuluttaa energiaa, joten pidä aina huoli, että koira saa riittävästi liikuntaa.

Haukkuva koira voi olla iloinen, utelias, nälkäinen tai jotain lukuisista muista vaihtoehdoista. Kun etsit merkkejä niiden mielentilasta ja ympäristöstä, keksit varmasti pian, mitä koira yrittää sanoa. Haukkuminen on koiran luonnollinen tapa viestiä kanssasi!