Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dentalifen logo
koira hengittää ulos kylmässä ilmassa

Koiran pahanhajuinen hengitys

4 minuuttia lukuaikaa
Dentalifen logo
Tukijana Dentalife

Monet meistä saattavat pitää pahanhajuista hengitystä koiran arkisena ominaisuutena, niin kuin heiluvaa häntää ja kuraisia tassuja.

Koiran pahanhajuinen hengitys saattaa kuitenkin olla myös merkki tietyistä hammasongelmista. Myös koirilla voi olla ongelmia hammasterveydessä, aivan kuin meilläkin. Koska koirat eivät käy säännöllisesti hammaslääkärillä, ongelmien kehittymistä ei välttämättä heti huomaa.

Koiran pahanhajuiseen hengitykseen liittyvät terveysongelmat

Koska koirasi ei osaa itse kertoa ongelmistaan suun terveydessä, niitä voi olla hankala havaita. Siksi on tärkeää tietää, mitä merkkejä tulisi pitää silmällä. Koiran pahanhajuinen hengitys saattaa olla ensimmäinen merkki siitä, että jokin on vialla.

Koiran pahanhajuinen hengitys ei aina merkitse ongelmia, mutta niiden poissulkeminen on tärkeää. Jos huomaat koirasi pahanhajuisen hengityksen, se kannattaa viedä hammastarkastukseen ja tarkkailla alla olevia merkkejä. Koiran pahanhajuinen hengitys saattaa johtua myös siitä, mitä ne ovat syöneet, mutta silloin ongelman ei pitäisi olla pitkäkestoinen.

Pahanhajuiseen hengitykseen liittyy erityisesti kaksi tavallista hammasterveyden ongelmaa: ientulehdus ja hampaiden irtoaminen.

Koiran ientulehdus

Jotkut hammassairauden ongelmat ovat yhteisiä koirille ja ihmisille, ja ientulehdus on yksi niistä. Ientulehduksessa ikenet reagoivat hampaisiin kertyvään plakkiin. Ientulehdus on tavanomainen syy koiran pahanhajuiseen hengitykseen. Muita koiran ientulehduksen merkkejä voivat olla punaiset, turvonneet ja jopa verta vuotavat ikenet.

Koiran ientulehdus on melko yleinen ongelma: yli kolmevuotiaista lemmikeistä 80 prosenttia tulee kärsimään siitä. Pienet koirarodut (esimerkiksi chihuahuat) kärsivät siitä usein jo nuoremmassa iässä. Lisätietoja ientulehduksen oireista ja hoidosta täältä.

Ientulehdusta voidaan usein helpottaa hyvällä suuhygienialla, kuten hampaiden harjauksella ja purutikkujen syömisellä, mutta hoitamattomana se voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Paras tapa välttää ongelmia on pitää huolta koiran hampaista,

muun muassa tarjoamalla sille Purina® DentaLife® ‑purutikku joka päivä.

Koiran hampaiden irtoaminen

Yksi pahanhajuisen hengityksen syy voi olla parodontiitti, johon liittyy erilaisia ongelmia hampaiden kiinnityskudoksessa, muun muassa ikenissä ja leukaluussa.

Hampaiden löystyminen ja irtoaminen johtuu usein näkymättömistä taskuista koiran hampaan ja ikenen välissä. Niihin alkaa kertyä bakteereita, mikä on ensimmäinen vaihe hampaiden irtoamisessa.

Plakin kertyminen aiheuttaa ientulehdusta ja jatkuessaan se vaikuttaa myös niitä ympäröiviin kudoksiin. Sairauden ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvat luukato ja hampaiden irtoaminen, mutta se voi johtaa myös muihin, koko elimistöön vaikuttaviin ongelmiin, kuten sydän-, maksa- ja munuaistoiminnan heikentymiseen.

Tietyt tekijät saavat eräät koirat muita alttiimmiksi koiran hampaiden irtoamiselle. Näitä ovat esimerkiksi koiran rotu, hampaiden asento ja se saavatko ne säännöllisesti jotain kovaa pureskeltavaa. Riskien pienentämiseksi voi myös tehdä tiettyjä toimia – tärkeintä on, että koirasi hampaat ovat puhtaat ja niitä harjataan säännöllisesti. Päivittäinen Purina® DentaLife® ‑purutikku on myös mainio osa hoitotoimia.

Jos epäilet hammasongelmia koirallasi tai sen hengitys on pahanhajuista pidemmän aikaa, vie koirasi eläinlääkärin vastaanotolle. Lisätietoja saat koiran hampaiden hoito-oppaasta.