Labradorinnoutaja

Labrador Retriever

Labradorinnoutaja on suuri, voimakasrakenteinen koira, jolla on vankka luusto ja olemus. Koiran pää on leveä ja sillä on pehmeät, älykkäät silmät. Koiran saukosta muistuttava häntä on ainutlaatuinen. Labradorinnoutajan lyhyen, tiiviin turkin värejä ovat kokomusta, keltainen ja suklaanruskea. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 56-57cm ja se painaa noin 28 kg, kun taas uroksella säkä on noin 55-56cm ja ihannepaino noin 30 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Labradorinoutajat eivät ole alun perin kotoisin Labradorin alueelta vaan Newfoundlandin rannikolta, jossa rotu syntyi 1600-luvulla. Ne koulutettiin noutamaan kalastusverkot kalastajille jääkylmästä vedestä. Rotu saapui Isoon-Britanniaan, Poole Harbourin satamaan, 1800-luvun alkupuolella. Koirat olivat niin kiinnostavia, että englantilaiset tarjoutuivat ostamaan ne kalastajilta. Rotu alkoi välittömästi menestyä metsästyskoirana. Malmesburyn jaarli ihastui koiriin, jotka tunnettiin nimellä St. Johnin koira, ja aloitti niiden jalostuksen sekä nimesi ne labradorinkoiriksi.

Luonne

Labradorinnoutaja on ehdottomasti mitalisijoilla, kun etsitään koko perheen lemmikkiä, kunhan vain perheessä nautitaan liikunnasta! Nämä ystävälliset hyväluonteiset koirat rakastavat ihmisiä. Ne ovat sopeutuvaisia ja seurallisia ja tulevat toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa. Koira on pitkämielinen ja antaa paljon anteeksi, mutta näitä ominaisuuksia ei saa käyttää hyväkseen. Labradorinnoutaja on uskollinen ja haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa. ”Labbis” ilmoittaa vieraista haukkumalla, mutta toivottaa heidät avosylin tervetulleiksi.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin labradorit voivat kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Koira sopeutuu nopeasti siihen liikuntamäärään, jonka sille pystyy tarjoamaan, mutta kannattaa pitää mielessä, että se tarvitsee joka tapauksessa melko paljon liikuntaa. Täysikasvuiselle, terveelle koiralle sopiva määrä on pari tuntia päivässä. Koira pitää erityisesti pitkähköistä kävelylenkeistä, joiden aikana se pääsee myös juoksemaan tai leikkimään vapaana. Se pitää noutamisesta ja vedestä, ja veden läheisyydessä täytyykin aina muistaa varmistaa koiran turvallisuus. Labradorinnoutajan paino on taipuvainen nousemaan, mikä johtuu usein puutteellisesta liikunnasta sekä koiran rakkaudesta ruokaan.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Labradorinnoutajilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Rodun turkki on helppohoitoinen. Paksussa ja tiiviissä turkissa on vettähylkivä aluskarva. Turkin hoitaminen on helppoa: viikoittainen harjaus riittää, karvanlähtöaikana se täytyy suorittaa hieman useammin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.