Kissan ruikkimisen ymmärtäminen

Kissat ovat ihania lemmikkejä. Suurin osa niiden käyttäytymisestä saa meidät hymyilemään ja nauramaan, mutta osa niiden toiminnasta voi vaikuttaa hämmentävältä tai joskus jopa suorastaan antisosiaaliselta! Kissat voivat esimerkiksi virtsata hiekkalaatikkonsa ulkopuolella, mikä voi olla epämiellyttävää, jos se tapahtuu sisätiloissa. Jos tämä on ongelma, paras tapa lähestyä asiaa on kissan käyttäytymisen ymmärtäminen ja syihin puuttuminen.
Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen
Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen
Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen

Kissan merkkailu

Puuta vasten itseään hankaava kissa

Oma reviiri on kissoille erittäin tärkeä. Tämä koskee erityisesti omaa kotia, sillä siellä kissa kokee olevansa turvassa. Koti on paikka, jossa kissan ystävät asuvat, jossa sen lelut ovat ja jossa sitä ruokitaan – ei siis ihme, että se haluaa kotinsa kokonaan itselleen! Tyytyväiset kissat ”merkkaavat” reviirinsä poskissa, silmien yläpuolella ja leuan yläpuolella olevien rauhasten avulla.

Kun näet kissan hankaavan itseään onnellisena jalkojasi tai huonekaluja vasten, ne jättävät hajujälkensä paikkoihin, joissa ne viihtyvät parhaiten. Ihminen ei juurikaan haista kissan jättämää hajujälkeä, eikä merkkailu aiheuta ongelmia, joten emme yleensä mieti asiaa sen suuremmin. Kissan merkkailua voi pitää positiivisena merkkinä siitä, että olet luonut kissallesi rakastavan kodin, jossa se tulee hyvin onnelliseksi.

Miksi kissat ruikkivat?

Virtsan ruikkiminen on toisenlaista merkkailua, joka tapahtuu enimmäkseen ulkona, sillä siellä on enemmän muita kissakilpailijoita. Kasvojensa hankaamisen sijaan kissat merkitsevät reviirinsä virtsalla, jolla on oma, kissalle yksilöllinen hajunsa.

Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen

Ulkona kissat toisinaan ruikkivat virtsaa puunrunkoja, pensasaitoja ja aitapylväitä vasten. Tämä tapahtuu nenän korkeudella, jolloin muut ohi kulkevat kissat haistavat virtsan helpommin. Virtsa kertoo kissan iän, sukupuolen, terveyden, aktiivisuuden sekä reviirin rajat – virtsa on siis kuin kissan henkilökohtainen käyntikortti! Tällaisen reviirin merkkailun tarkoituksena on kertoa muille kissoille, että alue kuuluu kissallesi. Näin vältytään epäselvyyksiltä ja mahdollisilta fyysisiltä yhteenotoilta.

Kun kissan ruikkiminen tapahtuu ulkona, se ei oikeastaan ole ongelma – itse asiassa se on täysin luonnollista. Jos kissasi kuitenkin alkaa ruikkia sisällä, se kertoo yleensä siitä, että jokin ahdistaa kissaasi. Tavallista innokkaampaan reviirin merkkailuun voi olla jokin syy. Ovenkarmeihin, verhoihin ja ikkunalautoihin ruikkivat kissat voivat kokea jonkin ulkona näkemänsä uhaksi. Tuolinjalkoihin, sänkyihin ja peilipöytiin ruikkailu voi kertoa siitä, että kissasi tuntee olonsa epävarmaksi, joten se ympäröi itsensä omalla hajullaan kasvattaakseen itsevarmuuttaan.

Jos kissasi on alkanut ruikkailla sisällä, etkä tiedä syytä siihen, puhu asiasta eläinlääkärisi kanssa. Hän voi auttaa selvittämään syitä ja opettaa keinoja, joiden avulla kissasi alkaa taas merkata paikkoja rakastavilla kasvojen hieraisuilla. Eläinlääkärisi osaa kertoa, kuinka kissan ruikkailun voi estää. Hän voi myös ohjata sinut kissojen käyttäytymisasiantuntijan puheille, joka osaa auttaa sinua selvittämään, mikä on saanut muutoksen aikaan kissasi käyttäytymisessä.

Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen

Sisälle ruikkailu tarkoittaa, että kissasi tuntee olonsa jo valmiiksi uhatuksi, joten et halua säikäyttää sitä torumalla. Jos huudat kissallesi ruikkailun takia, sen stressitaso kohoaa entisestään, mikä puolestaan lisää ruikkailua – ja sitä et kaipaa itsellesi etkä kodillesi!

Jos mietit, kuinka saat kissan lopettamaan ruikkailun, ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mistä kissan stressi voi johtua. Onko naapurustossasi esimerkiksi uusi kissa tai onko kodissasi tapahtunut joitakin muutoksia? Syy voi löytyä esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Kissasi voi tuntea olonsa uhatuksi, jos alueella on paljon kissoja. Jos naapurustossasi on paljon kissoja, varmista, että kotisi kissanluukku on turvallinen (magneetin tai mikrosirun aktivoima) ja että se estää muita kissoja tulemasta sinun – ja kissasi – kotiin. Jos huomaat vieraan kissan pyrkivän jatkuvasti sisään kotiisi, hätistele se pois, jotta se ei enää uskaltaisi yrittää tunkeutua kissasi henkilökohtaiseen tilaan.
  • Oletko hiljattain ottanut uuden kissan tai menettänyt vanhan kissan? Huolehdi siitä, että nykyinen kissasi tuntee olonsa edelleen turvalliseksi ja tietää, että sen ruokakuppi, vesikuppi, hiekkalaatikko, peti ja lelut ovat edelleen aina saatavilla, eikä uusi tulokas vie niitä tai vanhan lemmikin kuolema tarkoita niiden poisviemistä. Voi olla, että sinun pitää levittää kissasi tavaroita useampaan paikkaan, jotta se tuntee olonsa turvatuksi. Lue lisää vinkkejä siihen, kuinka toivotat uuden kissan tervetulleeksi kotiisi.
  • Onko sinulla uusi huonekalu, oletko vaihtanut sisustusta tai muuttanut kokonaan uuteen taloon? Kaikki nämä muutokset voivat hermostuttaa kissaasi ja lisätä ruikkailun mahdollisuutta. Esittele siis uudet lisäykset kissallesi pikku hiljaa ja anna sille aikaa tottua muutoksiin. Voit myös hieroa kissasi kasvoja hellävaroen pehmeällä liinalla, jotta liinaan tarttuu kissasi luonnollisia feromoneja. Pyyhi uusia huonekaluja tai vieraita alueita tämän jälkeen liinalla kissan korkeudelta. Näin kissan haju leviää uusiin paikkoihin, mikä auttaa kissaasi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.
  • Kysy eläinlääkäriltäsi synteettisistä kissaferomoneista, joita voidaan käyttää samalla tavoin. Ne voivat osoittautua hyödyllisiksi stressiin liittyvien ongelmien hoitamisessa.
Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen
Kissa pissaa vääriin paikkoihin | Kissan ruikkiminen

Jotkut kissat ruikkivat sisälle, koska niillä on terveysongelmia. Jos kissasi siis virtsaa sisälle, vie se eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Yleensä kissat ruikkivat kerta toisensa jälkeen samaan paikkaan. Jos siis huomaat toistuvan kaavan, testaa alueen värinkestävyys ja puhdista tämän jälkeen alue huolellisesti 10-prosenttisella biologisella pesujauheliuoksella. Huuhtele kylmällä vedellä ja anna kuivua. Suihkuta kuivuneelle alueelle alkoholia (saatavilla eläinlääkäriltä tai apteekista) ja anna kuivua uudelleen. Nyt alueen pitäisi olla puhdas ja hajuton!