Onnellinen lintukoira

Lintukoirat ovat fiksuja, iloisia ja yhteistyöhaluisia koiria, jotka ovat yleensä helppoja koulutettavia ja mahtavia koko perheen lemmikkejä.
Ohjeita ja neuvoja lintukoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja lintukoiran hoitoon
Ohjeita ja neuvoja lintukoiran hoitoon

Lintukoirat on perinteisesti koulutettu auttamaan metsästäjiä löytämään ja noutamaan riistaa, etupäässä lintuja, joskus myös jäniksiä. Lintukoirat on perinteisesti jaettu kolmeen tyyppiin: noutajat, setterit ja ylösajavat koirat.

Lintukoirarotuja ovat muun muassa:

  • labradorinnoutaja
  • kultainennoutaja
  • springerspanielit
  • cockerspanielit
  • irlannin- ja englanninsetterit
  • weimarinseisoja
  • unkarinvizsla
  • spinone
White labrador

Lintukoiralle tyypillinen käytös

Lintukoirat juoksevat ja noutavat mielellään, järvessä tai joessa pulikoinnista puhumattakaan! Ne seuraavat mielellään hajujälkeä, etsivät taloon piilotettuja esineitä ja usein ne kantavat mukanaan pehmolelua ja esittelevät sitä ylpeinä perheelle ja vieraille. Lintukoiran kouluttaminen voi olla hauskaa, sillä lintukoirat ovat luonteeltaan yleensä älykkäitä, yhteistyökykyisiä eläimiä ja sen vuoksi helpoimmin koulutettavia rotuja.

Liikunta ja leikki

Black and white dog panting

Lintukoirat on jalostettu koko päivän kestävään työskentelyyn ulkotiloissa, joten niillä on rajattomasti energiaa ja ne rakastavat ulkoilua. Ne jaksavat juoksennella pellolla kaikkein kylmimmällä ja märimmälläkin kelillä. Lintukoira tarvitsee siis aktiivisen perheen. Fyysisen haasteen lisäksi lintukoira kaipaa runsaasti virikkeitä ja nauttii ihmisten seurasta.

Lintukoirat rakastavat vaihtelua, joten liikunnan tulisi koostua sekä pitkistä hihnalenkeistä kaupungissa ja kävelyteillä että juoksemisesta vapaana tutkimassa turvallisia paikkoja. Tämän vuoksi hyvä koulutus on myös erittäin tärkeää. Koirat rakastavat maaseutuelämää, joten mitä enemmän niillä on puita, pensaita ja pusikoita nuuskittavanaan, sitä parempi. Jos koira huomaa vettä, se yrittää takuuvarmasti päästä uimaan. Jos lenkin varrella on järvi, lampi tai vaikkapa lammikko, pyyhkeen ottaminen mukaan on hyvä idea.

Jos koira nauttii vedestä, sille voi myös laittaa oman kahluualtaan pihalle. Kannattaa valita kovaa muovia oleva allas, ei pehmeää puhallettavaa allasta, jota voi pureskella.

Puppy chewing rope

Lintukoirat ovat sosiaalisia olentoja, jotka rakastavat leikkimistä perheensä ihmisjäsenten ja kaikkien ystävällisten koirien kanssa. Ne tulevat kuitenkin hyvin toimeen myös omillaan, erityisesti jos niillä on viihdykkeenään purulelu. Pihalla ne voivat tyytyväisenä tutkia hajuja vaikka tuntikausia.

Lintukoirat rakastavat ruokaa, ja niiden taipumus löytää sitä kannattaa pitää mielessä, kun mietitään ruokatavaroiden tai jäteastian paikkaa. Jos koiralla on taipumusta pureskella vääriä tavaroita, sille kannattaa tarjota aktivointileluja, joista saa palkinnon lelua kuonolla tökkimällä, pyörittämällä tai käpälällä ohjaamalla. Mitä vaativampi haaste, sitä parempi. Koira ei anna periksi, kun ruoka on kyseessä.

Lintukoira rentoutuu mieluiten loikoillen pihalla tai mukavalla koiranpedillä aina silloin tällöin purulelua kaluten. Pehmolelun kantaminen mukana ja sen vieressä makoilu ovat myös mieluisaa ajanvietettä, erityisesti noutajien keskuudessa. Nämä koirat nauttivat usein myös vetoleikeistä köysilelulla ihmisen tai toisen koirien kanssa.

Lintukoirat leikkivät mielellään perheensä ihmisjäsenten kanssa ja oikein sosiaalistettuina ne ovat mahtavia lemmikkejä.

Koirat rakastavat noutoleikkejä, erityisesti noin neljän kuukauden iästä alkaen, kun niiden sisäänrakennettu noutajan vietti alkaa herätä. Tällaiset leikit ovat itse asiassa olennainen osa lintukoiran hyvää hoitoa, ja ne voivat olla myös osa lintukoiran koulutusta. Kun koira osaa noutaa esineen luotettavasti, luo leikkiin vaihtelua heittämällä sille lelun silloin, kun koira ei näe. Tämä kannustaa koiraa etsimään tavaroita muiden vaistojensa avulla. Taidosta voi olla paljon hyötyä, jos avaimet putoavat lenkillä tai lapsi hukkaa lempilelunsa.

Jos pihaa ei ole käytössä esimerkiksi huonon sään tai kunnostustöiden takia, kannattaa lintukoiralle piilottaa esineitä etsittäväksi sisällä: laita esimerkiksi lelu tai herkku huonekalun taakse, kun koira ei katso, ja käske sitä etsimään se. Sisällä voi leikkiä myös rauhallisia noutoleikkejä pehmeillä leluilla, ja koiran taitojen kasvaessa sitä voi pyytää tuomaan tiettyjä tavaroita, kuten postin, tohvelit, kaukosäätimen tai vaikka käsilaukun!

Lintukoirat rakastavat uusien temppujen oppimista, ja yleensä ne oppivat nopeasti melkein mitä tahansa, kun luvassa on kehuja ja palkintoja.

Dog leaping
Puppy chewing rope

Lintukoira haluaa olla ihmisen kumppani, eikä ole lainkaan yllättävää, että suurin osa maailman avustajakoirista on lintukoiria tai niiden sekoituksia.

Lintukoira rakastaa makoilua omistajan jalkojen juuressa tai vielä mieluummin sylissä, jos se vain sallitaan. Koirat ovat erittäin valppaita ja hellyydenkipeitä, eivätkä ne mielellään ole erossa omistajistaan kovin kauan. Koira saattaa seurata sinua huoneesta toiseen vain ollakseen seurassasi, ja vastaanotto saattaa olla innostunut, vaikka olisit ollut poissa vain muutaman minuutin. Tästä seuraa myös, että lintukoiralla saattaa olla taipumusta hyppimiseen huomiota saadakseen. Järjestelmällinen koulutus heti pentuiästä alkaen auttaa kuitenkin kitkemään hyppimistä.

Kosketus on lintukoirille tärkeää, joten turkinhoito, silittäminen ja hellä hieronta saavat koiran rentoutumaan ja vahvistaa suhdetta koiran ja omistajan välillä. Kun koira on tottunut kosketukseen heti pentuiästä alkaen, se alkaa pitää myös turkinhoitoa mukavana kokemuksena, ja turkki on myös paljon helpompi kuivata, kun koira on pulahtanut järveen uimaan.

Monet lintukoirat rakastavat ruokaa ja monet ennemminkin elävät syödäkseen kuin syövät elääkseen. Siksi on tärkeää tarjota niille ruokaa pieninä annoksina useita kertoja päivässä: jos tarjolle laittaa koko päivän ruoka-annoksen, koira hotkaisee sen mahaansa kerralla.

Kannattaa harkita, että piilottaa esimerkiksi viidesosan kuivaruoasta pihalle kaksi kertaa päivässä, ja koira saa etsiä ruokansa ulkona. Näin ruoan löytäminen kestää huomattavasti kauemmin kuin silloin, kun se vain asetetaan kuonon eteen, ja koira saa myös käyttämään ruoanetsintätaitojaan. Kolmasosan voi piilottaa aktivointileluun tai pihaan ja kotiin koiran löydettäväksi. Kymmenisen prosenttia voi tarjota päivän aikana palkintoina. Loput (noin viidesosa) voidaan jakaa kahdeksi ateriaksi, jotka tarjotaan aamulla ja illalla, jotta koira edelleen pitää sinua pääasiallisena ravinnon tarjoajana. Jos ruokit lintukoiraa märkäruoalla, kannattaa jakaa ruoka kahdelle tai kolmelle aterialle ja tarjota ne eri paikoissa, joista koira joutuu etsimään niitä. Koiran voi kouluttaa myös tekemään työtä ruokansa eteen ja noutamaan ruokakulhonsa pyynnöstä.

Kun päivittäisiä ruokintasuosituksia (luettavissa koiranruokapakkauksesta) noudatetaan ja koiran painoa pidetään silmällä, ei tarvitse välittää, vaikka koiran kulhoon annosteltu määrä näyttäisi vähäiseltä. Jos koira syö päivittäisen annoksensa, josta se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, se saa varmasti kaiken tarvitsemansa pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Orange food bowl icon