Koiran Ruokavalion Suunnittelu

Kaikki koirat ovat erilaisia, joten on hyvä tietää, että tarjolla on laaja valikoima erilaisia koiran erityisruokavalioita. Ne palvelevat erilaisia tarpeita painonhallinnasta erilaisiin sairauksiin.
Koirien ruokavalio | Allergiat ja erityistarpeet
Koirien ruokavalio | Allergiat ja erityistarpeet
Koirien ruokavalio | Allergiat ja erityistarpeet

Koiran erityisruokatuotteet vaihtelevat koiran painonhallintaan suunnitelluista tuotteista herkälle vatsalle tai erilaisten sairauksien hoitoon kehitettyihin ruokiin. Jotkut niistä on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön osana hoitoa, kun taas toiset auttavat nelijalkaisia ystäviä niiden loppuelämän ajan.

Sairaudet

Yli 20 viime vuoden ajan ravintoasioissa on tapahtunut merkittävää kehitystä (usein puhutaan terapeuttisista tai toiminnallisista ruokavalioista), ja nykyään niillä on suuri merkitys eläinlääketieteen käytännöissä nelijalkaisen eläimesi hyvinvoinnin kannalta. Tarkoituksena on varmistaa koiralle kaikki ravintoaineet, joita se tarvitsee terveeseen ja onnelliseen elämään, nämä erikoisruoat täyttävät myös koiran mahdollisiin terveysongelmiin liittyvät ravitsemukselliset tarpeet. Koiran erikoisravinto tukee koiraa myös sen toipuessa leikkauksesta tai joissakin surullisissa rescuetapauksissa myös aliravitsemuksessa.

Orange nutrition logo

Eläinlääkärin suosittelemat ruokavaliot ja ravinnot voivat tarjota oikeanlaista ravitsemustukea koirille, joilla on jokin seuraavista:

Koirien ruokavalio | Allergiat ja erityistarpeet

 • ruoka-allergia tai yliherkkyys
 • ihotulehdus tai tulehduksellinen ihosairaus
 • suolistoperäinen sairaus, kuten tulehduksellinen suolistosairaus, ummetus, oksentelu ja ripuli diabetes
 • haimaongelmat
 • krooniset munuaissairaudet
 • virtsatie- ja virtsarakko-ongelmat
 • maksasairaudet
 • sydämen verisuonten ahtaumat, korkea verenpaine ja nesteen kerääntyminen
 • tulehdukselliset nivelsairaudet (tai terveet koirat, joilla on alttiutta nivelongelmiin
 • kliininen ylipaino

Allergiat

aivan kuten ihmisillä, allergiat ovat epänormaaleja immuunijärjestelmän reaktioita tiettyyn ruoka-aineeseen tai muuhun aineeseen. Muille koirille täysin hyväksyttävät asiat voivat aiheuttaa allergiselle koiralle erittäin huonon olon tai olla jopa hengenvaarallinen. Onneksi vaaralliset allergiat ovat harvinaisia, eikä niitä pitäisi sekoittaa yleisempiin ja vähemmän vaarallisiin yliherkkyyksiin. Useimmat oikeat ruoka-aineallergiat diagnosoidaan nuoremmilla koirilla. Geneettiset ja taustalla olevat syyt ja jopa altistuminen tietylle aineelle voivat aiheuttaa allergiaa missä iässä hyvänsä. Epätavallisia merkkejä kannattaa siis pitää silmällä.

Dog and magnifying glass icon

Koiran ruoka-aineallergioiden yleisiä oireita ovat:

 • iho-ongelmat – ihon kutiaminen ja punoitus, karvattomat läikät usein jaloissa, kasvoissa, kainaloissa ja/tai nivusissa
 • toistuvat korvatulehdukset
 • suolisto-ongelmat – oksentelu ja/tai ripuli
 • hengitysvaikeudet (harvinaisia).

Jos huomaat koiralla yllä mainittuja oireita, ota yhteys eläinlääkäriin. Allergiadiagnoosit voivat olla hankalia, ja nämä melko epämääräiset oireet voivat aiheutua myös muista ongelmista. Eläinlääkäri haluaa tutkia eläimen ja varmistaa, mikä on ongelmien syynä, jotta koira pääsee taas huippukuntoon.

Tehokkain allergiatestauksen menetelmä on ruokavalio, jonka avulla suljetaan pois eri allergeeneja. Siihen kuulu koiran tilapäinen ruokinta miedolla, usein hypoallergeenisella ruokavaliolla. Ruoan proteiinit ovat niin pieniä, etteivät ne aiheuta allergiareaktiota (tai se on hyvin harvinainen). Eläinlääkäri saattaa suositella myös ruokavaliota, jossa on hiilihydraatteja ja proteiineja, joita koira ei ole syönyt aiemmin, kuten lohta ja riisiä. Näitä on jossain allergisille koirille tarkoitetuissa Purina-ravinnoissa, esimerkiksi:

Ruokavaliota täytyy noudattaa uskollisesti ja koiralle ei saa kokeilun aikana tarjota herkkuja eikä välipaloja. Tämä saattaa olla hankalaa, erityisesti jos haluat saada koirasi tuntemaan olonsa rakastetuksi. Ongelman syihin on kuitenkin hyvä paneutua.

Poissulkemisruokavalion loppupuolella eläinlääkäri tarkastaa koiran voinnin. Jos koiran oireet eivät ole kokeilun aikana helpottaneet, eläinlääkäri saattaa määrät lisäkokeita, joiden avulla ongelman syyt voidaan saada selville. Jos koiran olo on parantunut, seuraava vaihe on hitaasti palauttaa proteiinit ruokavalioon ja määrittää haitallinen ruoka-aine. Jos oireet pahenevat, kun ruoka-aine palautetaan ravintoon, syyllinen on ehkä löytynyt ja allergiaravinnon kokeilemisen voi aloittaa.

Eliminaatioprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, ja koira täytyy mahdollisesti lähettää ammattilaiselle, joka varmistaa kokeiltavan ruokavalion, jos oireet ovat olleet erityisen vakavat tai jos niiden aiheuttajana on saattanut olla useampi kuin yksi ruoka-aine. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirallasi allergiaa tai jos haluat lisätietoja koirien ruoka-aineallergioista.

Ylipainoiset koirat

Overweight dog sitting in grass

Arvioidaan, että jopa kolmasosa kaikista koirista on ylipainoisia! Syy on yksinkertainen: liian paljon ruokaa, eikä riittävästi liikuntaa sen kuluttamiseksi.

Ongelmaan voi puuttua tarkastelemalla, kuinka paljon energiaa koira saa ravinnostaan ja kuinka paljon se polttaa liikunnan avulla. Ruoan voi vaihtaa vähäkaloriseen ruokaan ja lisätä koiran liikuntamääriä säännöllisillä ylimääräisillä lenkeillä. Muista, että tavallisen ruoan tarjoaminen pienempinä määrinä ei ole vastaus, sillä tämä saattaa johtaa siihen, että koira ei saa riittävästi ravintoaineita. Jos olet arvioinut koiran kunnon ja tiedät sen olevan ylipainoinen, erityinen painon pudotukseen kehitetty ravinto voi olla hyvä ratkaisu. Näin se saa tarvitsemansa ravintoaineet ja paino putoaa huomattavasti tehokkaammin. Lisäksi se tuntee olonsa tyytyväiseksi, kun saa riittävästi ruokaa.

Pienen koiran tai koiranpennun ruokinta

Kun kyseessä on pienten koirarotujen ravitsemus, täytyy muistaa että koiran energiantarve voi olla suuri suhteessa sen pieneen suuhun ja vatsaan. Tiesitkö esimerkiksi, että pomeranian tarvitsee lähes kaksi kertaa enemmän kaloreita kiloa kohti kuin tanskandoggi?

Pienille koirille tarkoitetut ruokatuotteet on kehitetty erityisesti näihin erilaisiin tarpeisiin. Ne sisältävät paljon ravintoaineita ja kaloreita (joten ne soveltuvat nopeammalle aineenvaihdunnalle ja pienelle vatsalaukulle), enemmän proteiinia, enemmän energiaa suuremman rasvapitoisuuden ansiosta sekä helposti sulavaa hiilihydraattia ja enemmän B-vitamiinia, joka edistää aineenvaihduntaa. Kuivaruoan nappulat on myös suunniteltu pieneen suuhun sopivaksi.

Fluffy toy dog in grass
Koirien ruokavalio | Allergiat ja erityistarpeet

Pienen koiran ruokinta

 • Jos pikkukoira ei ole yli- eikä alipainoinen, eikä eläinlääkäri ole määrännyt sille erityisruokavaliota, on makuasia (sinun ja koirasi!) syökö koira märkä- vai kuivaruoka vai niiden sekoitusta.
 • Noudata paketin ruokintaohjeita, mutta tarjoa koiralle ravintoa usein, mutta pieninä annoksina, noin kaksi tai kolme kertaa päivässä. Pienet koirat kuluttavat energiaa nopeammin, joten ruoan jakaminen useiksi aterioiksi auttaa pitämään energiatason tasaisena.
 • Tarjoa koiralle ruoka paikassa, jossa se saa olla rauhassa, erityisesti jos talossa on muitakin koiria ja ne saattavat kilpailla ruoasta tai käydä varkaissa toistensa annoksilla.
 • Tarjoa ruoka koiralle lattiatasolla, sillä se syö näin rauhallisemmin, eikä hotki koko annosta kerralla.
 • Pidä koiran kuntoa silmällä säännöllisesti ja ole varovainen, ettet ruoki sitä liikaa. Pienen koiran pienet jalat ja nivelet saattavat nimittäin kärsiä helposti ylipainosta ja painon kertyminen keskivartaloon (mikä on sen yleisin paikka) saattaa johtaa diabetekseen ja sydänvaivoihin.
 • Jos et ole varma, kuinka ruokkia pientä koiraa tai kuinka usein pienikokoisen rodun koiraa pitäisi ruokkia, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri vastaa mielellään kaikkiin asiaa koskeviin kysymyksiin.

Suurten koirien ja koiranpentujen ruokinta

Large dog walking in woods

Pienten koirarotujen tavoin myös suurilla koiraroduilla on omat ravitsemukselliset erityistarpeensa. Aikuisten ja jättikokoisten koirien ravintoa suositellaan annettavan vähemmän painokiloa kohti, koska suurilla koirilla on yleensä hitaampi aineenvaihdunta kuin pienillä.

How to feed large breed dogs

Suuren koiran ruokinta

 • Erityisesti suurilla roduilla on taipumus hotkia ruokansa, mikä voi johtaa ruoansulatuksen ongelmiin. Auta koiraa jakamalla annokset kahteen pienempään annokseen sen sijaan, että tarjoaisit yhden suuren aterian päivässä.
 • Koiran liikuntaa kannattaa välttää tunti ennen ja jälkeen aterian, sillä suuret ja jättikokoiset koirarodut ovat erityisen herkkiä vatsan turpoamiselle ja vatsalaukun kiertymille, joka on lääketieteellinen hätätapaus. Sen oireita ovat turvonnut vatsa, yökkäily ja silminnähden epämukava olo. Ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi, jos olet huolissasi suuren koirasi vatsavaivoista.
 • Koiralle annettavan ravinnon määrä riippuu koiran rodusta ja elämäntavasta sekä valitusta ravinnosta, kuten siitä, onko käytössä erityinen suurten koirien ravinto. Lue aina huolella ruokintaohjeet suuren koiran ravinnon pakkauksesta, sillä ohjeissa otetaan huomioon rodun koko ja koiran ikä. Ruokintaohjeet ovat kuitenkin vain lähtökohta, ja niissä voi joustaa hieman ylös- tai alaspäin, jotta koira pysyy hyväkuntoisena.
 • Koiran pitäisi antaa syödä rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ole häiriötekijöitä. Jos kotona on useita koiria, kannattaa ruoka antaa niille erikseen riitojen ja varastelun ehkäisemiseksi!
 • Suuren koiran ruokakulhon nostaminen ylös lattiatasosta saattaa ehkäistä ruoan hotkimista ja siitä aiheutuvia vatsavaivoja.
 • Ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi, jos olet huolissasi suuren tai jättikokoisen koirasi painosta. Erityiset kevyttuotteet voivat auttaa. Ne sisältävät vähemmän rasvaa, mutta sisältävät kuitenkin kaikki vitamiinit ja hivenaineet, joita koira tarvitsee. Vaikka kaloreita on vähemmän, ateria on ravitsemuksellisesti tasapainoinen.