Bengali

Bengali

Bengali on suurikokoinen, sulavalinjainen ja hyvin lihaksikas kissa, joka kantaa paksun häntänsä matalalla. Bengalin villikissamaiselle ulkomuodolle viimeisen silauksen antaa sen ainutlaatuinen, tuuhea ja upea täplikäs tai marmorikuvioitu turkki. Kissan leveässä päässä on pienet korvat ja selkeät viiksityynyt ja sillä on mustareunaiset, mantelinmuotoiset silmät. Häntä on paksu ja kapenee mustaan hännänpäähän. Millään toisella kissarodulla ei esiinny samanlaista kullan- tai helmenhohdetta (glitteriä) kuin joillain bengaleilla. Rotu voi olla myös erittäin vaativa lemmikki, sillä se kaipaa runsaasti aktiviteettia.

cat-silhouette
  • Karvan pituus: Lyhyt
  • Turkinhoito: Harvemmin kuin kerran viikossa
cat-silhouette
  • Aktiivisuustaso: Korkea
cat-silhouette
  • Äänekkyys: Äänekäs

Alkuperä

Bengalinkissa on suhteellisen uusi rotu, joka syntyi alun perin Yhdysvalloissa Aasian leopardikissan ja tavallisen kotikissan risteytyksenä. Bengalinkissan nimi tulee sen villin esi-isän, Aasian leopardikissan, latinankielisestä nimestä Felis Bengalesis. Rodun tarkoituksena oli säilyttää villien esivanhempien kaunis ulkonäkö, mutta luoda uusi kotikissarotu, joka olisi mukava ja luotettava koko perheen lemmikki. Isossa-Britanniassa bengalinkissa on tällä hetkellä viidenneksi suosituin kissarotu, ja Suomessa sen suosio on jatkuvassa kasvussa.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

Bengalinkissalla ei ole perinnöllisiä sairauksia, mutta niillä arvioidaan esiintyvän joitain muita rotuja enemmän sydänsairautta nimeltä hypertorfinen kardiomyopatia. Jotkut bengalinkissat vaikuttavat olevan alttiimpia myös kissan tarttuvalle vatsakalvontulehdukselle (FIP).

Terveys

There are not inherited defects listed for the Bengal cat breed yet but it is suggested that they may have a higher prevalence of a heart condition called hypertrophic cardiomyopathy than some breeds. Some Bengal cats also seem to be more susceptible to feline infectious peritonitis.

Lisätietoja

Bengali on seurallinen perheenjäsentensä seurassa, mutta sen kerrotaan olevan erittäin tietoinen reviiristään, eikä se yleensä siedä naapuruston uita kissoja. Kissa saattaa olla siis vaativa lemmikki, jos lähistöllä asuu paljon muita kissoja.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Ulkonäkö

Bengalin lyhyt, kiiltävä turkki ei kaipaa jatkuvaa hoitoa, mutta ne nauttivat huomiosta myös turkinhoidon muodossa. Kuten useimmat lyhytkarvaiset kissat, myös bengalit hoitavat oman turkkinsa erittäin tehokkaasti. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.