Bengali

Bengal
Bengali on suurikokoinen, sulavalinjainen ja hyvin lihaksikas kissa, joka kantaa paksun häntänsä matalalla. Bengalin villikissamaiselle ulkomuodolle viimeisen silauksen antaa sen ainutlaatuinen, tuuhea ja upea täplikäs tai marmorikuvioitu turkki. Kissan leveässä päässä on pienet korvat ja selkeät viiksityynyt ja sillä on mustareunaiset, mantelinmuotoiset silmät. Häntä on paksu ja kapenee mustaan hännänpäähän. Millään toisella kissarodulla ei esiinny samanlaista kullan- tai helmenhohdetta (glitteriä) kuin joillain bengaleilla. Rotu voi olla myös erittäin vaativa lemmikki, sillä se kaipaa runsaasti aktiviteetteja.
  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Viihtyy myös ulkona
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Bengalinkissa on suhteellisen uusi rotu, joka syntyi alun perin Yhdysvalloissa Aasian leopardikissan ja tavallisen kotikissan risteytyksenä. Bengalinkissan nimi tulee sen villin esi-isän, Aasian leopardikissan, latinankielisestä nimestä Felis Bengalesis. Rodun tarkoituksena oli säilyttää villien esivanhempien kaunis ulkonäkö, mutta luoda uusi kotikissarotu, joka olisi mukava ja luotettava koko perheen lemmikki. Isossa-Britanniassa bengalinkissa on tällä hetkellä viidenneksi suosituin kissarotu, ja Suomessa sen suosio on jatkuvassa kasvussa.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

Bengalit ovat luonteeltaan hellyydenkipeitä. Ne ovat myös erittäin energisiä ja leikkisiä. Bengali on älykäs kissa, joka tuntuu tarkastelevan kaikkea ympärillään miettien ”voiko tällä leikkiä?” Ne ovat ketteriä, rakastavat kiipeämistä ja jotkut ovat erittäin äänekkäitä. Rodulla on poikkeuksellinen, usein kujertavaksi tai visertäväksi tai erikoisen karheaksi kuvattu ääni. Bengali on puhelias rotu, ja sillä voi toisinaan olla jopa häiritsevän paljon asiaa, erityisesti vieraissa tilanteissa. Ne tarvitsevat seuraa päivän ajaksi, etteivät kyllästy, sekä mahdollisuuden kiipeillä ja leikkiä saalistusleikkejä.

Terveys

Bengalinkissalla ei ole perinnöllisiä sairauksia, mutta niillä arvioidaan esiintyvän joitain muita rotuja enemmän sydänsairautta nimeltä hypertrofinen kardiomyopatia. Jotkut bengalinkissat vaikuttavat olevan alttiimpia myös kissan tarttuvalle vatsakalvontulehdukselle (FIP).

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Bengalin lyhyt, kiiltävä turkki ei kaipaa jatkuvaa hoitoa, mutta ne nauttivat huomiosta myös turkinhoidon muodossa. Kuten useimmat lyhytkarvaiset kissat, myös bengalit hoitavat oman turkkinsa erittäin tehokkaasti. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.