Devon rex

Devon Rex
Ensinäkemällä devon rexistä jää mieleen erikoiset kasvot ja kihartuva karva. Kissan posket ovat leveät, silmät ja korvat erittäin suuret ja ne kiinnittyvät melko alas päähän. Lyhytkarvaisen turkin peitinkarvassa on kihartuvaa karvaa, mutta pääosin turkki on pohjakarvaa. Devon rexin turkkiin muodostuu sille tyypillinen laine, ja turkissa on aaltoilevia kiharoita erityisesti selkäpuolella. Myös viiksi- ja kulmakarvat kihartuvat. Devon rexin turkin väriä tai kuvioita ei ole rajoitettu.
  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Hiljainen kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Hypoallergeeninen rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Devon rex -rodun voi jäljittää Devonissa vuonna 1960 löydettyyn kiharaturkkiseen kissaan. Kuten cornish rexillä, myös devon rexillä turkin kihartumisen aiheuttaa resessiivinen geeni, joten rodun luomiseksi tarvittiin sisäsiitosta. Devon rexin kiharageeni on kuitenkin eri kuin cornish rexillä, joten devon rexin ja cornish rexin risteyttämällä saa sileäturkkisia pentuja! Nämä kaksi mutaatiota ovat maantieteellisestä läheisyydestään (Devon ja Cornwall) huolimatta siis tapahtuneet itsenäisesti. Rotu tunnustetiin Isossa-Britanniassa noin 10 vuotta sen löytämisen jälkeen.

Alkuperäismaa

Englanti (Devonin alue)

Luonne

Devon rexejä kutsutaan kaikella rakkaudella ”pikku terroristeiksi” ja ”apinoiksi kissan asussa”, sillä niillä saattaa olla tapana esimerkiksi roikkua verhoissa tai kivuta tapettia pitkin. Ne ovat energisiä ja erittäin ulospäin suuntautuneita kissoja. Niillä on useita koiramaisia piirteitä: ne nauttivat heitettyjen lelujen noutamisesta ja oppivat ulkoilemaan valjaissa ja talutushihnassa. Ne ovat erittäin hyväluontoisia ja lempeitä kissoja, jotka vihaavat yksinoloa ja tylsistymistä. Kyläilijät saattavat hämmästyä, kun huomaavat, että utelias devon rex suorittaa vieraalle perusteellisen tarkastuksen ennen kuin tämä ehtii edes istahtaa!

Terveys

Turkkinsa takia devon rex on altis ihon hiivatulehduksille, jotka voivat aiheuttaa korvaongelmia, ihon rasvapatteja ja kutinaa. Rexeillä esiintyy myös kaljuuntumista aiheuttavaa hypotrikoosia. Rodun geenipoolin luomiseksi tarvittu sisäsiitos on aiemmin aiheuttanut lihasongelmia (devon rexin myopatiaa), mutta huolellisen jalostustoiminnan ansiosta ongelmat ovat jääneet historiaan.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Devon rexin kihara turkki ei tarvitse juurikaan hoitoa. Irtokarvoja voi poistaa kumiharjalla, mutta siinä kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen käyttö saattaa vahingoittaa turkkia. Devon rexien korvat on puhdistettava säännöllisesti ja poistettava niistä vahatulpat, jotka saattavat aiheuttaa korvatulehduksia. Vaaleaturkkiset kissat voivat tarvita aurinkosuojaa korviinsa kesällä. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.