Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Sfinx

Sfinx

Sfinxin silmiinpistävin piirre on sen turkittomuus. Kissa ei kuitenkaan ole täysin karvaton, vaan sillä on hieno, untuvainen karvapeite, joka on kuin persikkaiho. Rodun kissoilla ei ole myöskään viiksiä tai silmäripsiä. Pää on samanlainen kuin devon rexillä. Sitruunanmuotoiset silmät ovat syvällä päässä. Hienorakenteinen vartalo on kuitenkin lihaksikas ja rintakehä on tynnyrimäinen. Jalat ovat pitkät ja hoikat, ja tynnyrimäinen rinta tekee olemuksesta länkisäärisen. Häntä on pitkä ja kapeneva ja tuntuu kovalta. Kissa tuntuu lämpimältä ja pehmeältä, se on kuin ”samettipintainen kuumavesipullo”. Osassa päätä, vartaloa ja jalkoja ihossa on ihopoimuja, mutta muuten sen tulee olla sileä. Sfinxin ihon pigmentti on selvästi näkyvissä. Kaikki kuviot ja värit ihossa ovat sallittuja.

Tarve tietää
  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Hypoallergeeninen rotu
  • Sisäkissa
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Karvattomia kissoja on tunnettu jo lukuisten sukupolvien ajan, muun muassa atsteekkien on kerrottu pitävän karvattomia kissoja lemmikkeinään. Sfinx on ensimmäinen karvaton kissarotu, joka on jalostettu nimenomaisesti tämän ominaisuuden vuoksi. Jalostus alkoi vuonna 1966 Ontariossa, Kanadassa, kun lemmikkikissa synnytti karvattoman urospennun. Useimmat nykyään syntyvät sfinxit polveutuvat kuitenkin kolmesta Torontossa vuonna 1978 syntyneestä kissanpennusta.

Alkuperäismaa

Kanada

Muut nimet

Kanadan sfinx

Luonne

Sfinx on seurallinen, leikkisä, ihmisrakas ja huomionkipeä kissa. Kissa tulee usein tervehtimään omistajaa tämän tullessa kotiin, ja ne ovat usein kovia puhumaan. Sfinxit ovat erittäin älykkäitä, leikkisiä ja huomionkipeitä. Ne ovat myös mestarillisia kehrääjiä. Ne nukkuvat mielellään peiton alla omistajan vieressä. Sfinxien ruumiinlämpö on asteen tai kaksi tavallisen kissan keskiarvoa korkeampi, ja niillä on loppumaton ruokahalu, jolla ne korvaavat kovaa lämmönkulutusta. Kissalla ei ole juuri suojaa keliolosuhteita vastaan, joten ne eivät voi ulkoilla kylmässä, eivät istu mielellään kylmillä alustoilla ja arvostavat keskuslämmitystä! Jos kissa ulkoilee auringonpaisteessa, se saattaa tarvita suojaksi aurinkovoidetta.