Itämainen lyhytkarva

Oriental Short Hair

Itämaiset kissat ovat keskikokoisia, mutta tuntuvat ulkonäköään painavammilta. Pitkä ja hoikka vartalo muistuttaa siamilaista, häntä on pitkä ja piiskamainen, jalat hoikat. Pää on kiilamainen ja kolmionmuotinen, profiili suoralinjainen ja korvat kaukana toisistaan. Itämaisen kissan turkki on erittäin lyhyt ja vartalonmyötäinen. Turkki on pehmeä ja kiiltävä. Itämaisella lyhytkarvalla esiintyy useita värejä ja kuvioita.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Itämainen lyhytkarva on oikeastaan siamilaiskissa, jolla on eri värinen turkki ja vihreät silmät (paitsi kokovalkoisella, jonka silmät ovat siniset). Muodoltaan ja luonteeltaan se vastaa täysin siamilaista. Rotu syntyi, kun siamilaiskissoja risteytettiin muiden rotujen kanssa erilaisten väriyhdistelmien saamiseksi. Musta ”siamilainen” oli tunnettu jo jonkin aikaa, mutta vasta 1950-luvulla alettiin toden teolla jalostaa eri värejä, ja musta muunnos tunnetaan nykyään mustana itämaisena lyhytkarvana. Seuraava kehitetty muunnos oli havana, joka on suklaanruskea muunnos siamilaiskissasta. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa yhdysvaltalaiseen havana brown -rotuun. Valikoivalla jalostuksella on sittemmin saatu aikaan useita väri- ja kuvioyhdistelmiä.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat/Iso-Britannia

Luonne

Siamilaisen tavoin itämaiset kissat ovat älykkäitä ja uteliaita, eikä niiden läsnäolo jää huomaamatta. Ne juttelevat mielellään ihmistensä kanssa ja odottavat myös saavansa vastauksen. Ne haluavat olla perheenjäseniä ja nauttivat erilaisista leikeistä, kuten pallon (tai paperitollon) noutamisesta. Itämaiset kissat kaipaavat viihdytystä eivätkä pidä yksinolosta, joten jos olet poissa kotoa koko päivän, kannattaa hankkia toinen kissa itämaisen kaveriksi.

Terveys

Itämaiset kissat elävät pitkälti yli kymmenvuotiaiksi. Vaikka useimmat itämaiset lyhytkarvat elävät pitkän ja terveen elämän, on itämaisiin kissoihin liitetty useita terveysongelmia. Samat ongelmat vaivaavat sen lähisukulaista siamilaista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Itämaisen kissan lyhyt ja kiiltävä turkki ei kaipaa juurikaan hoitoa, mutta kissa nauttii turkinhoitoon kuuluvasta huomiosta. Vuosittaiset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.