Itämainen pitkäkarva

Oriental Long Hair

Itämaisen pitkäkarvan vartalo on pitkä, hoikka ja elegantti, ja se muistuttaa siamilaiskissaa: sillä on kolmionmuotoinen, kiilamainen pää ja korvat. Kissalla on pitkä ja silkkinen turkki, mutta toisin kuin esimerkiksi persialaisella, itämaisella pitkäkarvalla ei ole pohjavillaa. Turkki on siis vartalonmyötäinen ja virallisen luokituksen mukaan rotu on puolipitkäkarvainen. Häntä muodostaa upean puuhkan. Turkin värejä ei ole rajattu ja niihin kuuluvat yksiväristen lisäksi myös savuvärit, tipped-kuviot (karva kärjestä tummempi) ja raidalliset tabbyt. Kaikilla itämaisilla pitkäkarvoilla on mantelinmuotoiset, vihreät silmät, lukuun ottamatta valkoisia kissoja, joiden silmät voivat olla siniset, vihreät tai keskenään eri väriset.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Ensimmäiset itämaiset pitkäkarvat tuotiin länteen Turkin Ankarasta 1800-luvulla, ja ne olivat ensimmäiset Eurooppaan tuodut pitkäkarvaiset kissat. Rotu kuitenkin katosi, kun muhkeampiturkkinen persialainen saapui 1900-luvun alussa. Moderni itämainen pitkäkarva on genetiikaltaan jalostajien uudelleen luoma rotu, joka perustuu abessinialaisten (pitkäkarvainen geeni) ja siamilaisten (vartalotyyppi) risteyttämiseen. Heti ensimmäisistä kissoista vietiin muutama yksilö Yhdysvaltoihin, jossa niiden jalostusta jatkettiin, ja lopputuloksena syntynyt rotu tunnetaan turkkilaisena angorakissana. Itämainen pitkäkarva tunnettiin aiemmin Englannissa angorakissana. Rotu sai kuitenkin uuden englanninkielisen nimen vuonna 2002, jotta vältettäisiin sekaannukset turkkilaiseen angoraan. Euroopassa yksivärinen itämainen lyhytkarva on tunnettu myös nimellä javaneesi, jota on käytetty aiemmin yleisesti myös Suomessa.

Alkuperäismaa

Englanti

Muut nimet

javaneesi, angora

Luonne

Rodun edustajat ovat kaikkien itämaisten kissojen tavoin vilkkaita ja seurallisia. Rotu ”rakastaa kaikkea” ja haluaa aina olla tapahtumien keskipisteessä. Itämaiset pitkäkarvat ovat erittäin puheliaita, ne kyllästyvät nopeasti ja tarvitsevat paljon huomiota, hauskanpitoa ja tekemistä. Kissat kaipaavat seuraa, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos olet paljon poissa kotoa: kaksi pentua voi pitää seuraa toisilleen.

Terveys

Vaikka useimmat itämaiset pitkäkarvat elävät pitkän ja terveen elämän, itämaisiin kissoihin liittyy useita terveysongelmia. Samat ongelmat vaivaavat sen lähisukulaista siamilaista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.  Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Kissan turkki on pitkä ja silkkinen, mutta pohjavillan puuttuessa itämaisen pitkäkarvan turkinhoito ei ole yhtä työlästä kuin esimerkiksi pitkäkarvaisen persialaiskissan. Irtokarvojen poistaminen säännöllisesti harjaamalla on kuitenkin hyvä idea ja auttaa pitämään kissan turkin huippukunnossa. Muiden kissojen tavoin myös itämainen pitkäkarva tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.