Maine coon

Maine Coon

Maine coon on kissaroduista suurin, rakenteeltaan vahva ja lihaksikas, ja sillä on mahtavat jalat. Kuono on kulmikas ja kissalla on suuret korvat, jotka ovat pystyssä ja kaukana toisistaan. Kissan turkki on pitkä ja paksu ja siinä on pohjavillan päällä runsas, kiiltävä, vedenpitävä peitinkarva. Karva on lyhyempää kissan pään, niskan ja hartioiden kohdalla ja pidempää selässä, kyljissä ja hännässä. Vatsan ja takapuolen karva on muhkea ja pörröinen. Kissoilla on korvien tyvestä alkava kauluri, joka on uroksella paksumpi kuin nartuilla. Häntäkarvat ovat pitkät ja tuuheat. Korvissa on tupsut. Myös tassuissa on tupsut, jotka luovat lumikenkämäisen vaikutelman. Maine coon -rodussa esiintyy noin 30 väritystä. Silmät voivat olla vihreät, kullanväriset tai kupariset, valkoisilla yksilöillä myös siniset tai keskenään eri väriset.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Viihtyy myös ulkona
  • Erinomainen perhekissa

Alkuperä

Maine coonit polveutuvat pitkäturkkisista kissoista, jotka saapuivat Yhdysvaltojen Mainen osavaltioon merimiesten mukana 1800-luvun puolivälissä. Kissat lisääntyivät paikallisten lyhytkarvaisten kissojen kanssa. Jälkeläisistä tuli kookkaita, vahvoja kissoja, joilla oli keskipitkä turkki ja harjamainen häntä, hieman kuin pesukarhulla, jolta se on myös saanut nimensä – Mainen pesukarhu (raccoon). Kissoille kehittyi paksu, tiivis turkki suojaamaan niitä Mainen ankaralta talvelta. Maine coonin kissoille pidettiin omia näyttelyitä jo 1860-luvulla, ja rodusta tuli erittäin suosittu lemmikki. Maine coon tuotiin Isoon-Britanniaan 1980-luvulla. Suomessa se on yksi suosituimmista kissaroduista.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

Maine coon -kissojen luonne on hyväntahtoinen, leikkisä ja ystävällinen. Ne nauttivat ihmisen seurasta ja ovat mainioita lemmikkejä. Ne asettuvat usein kerälle mitä ihmeellisempiin paikkoihin, ehkäpä vaatimattomasta alkuperästään johtuen. Kissat nauttivat myös ulkoilmasta ja kaipaavat mahdollisuutta kiipeillä ja harjoittaa saalistusta. Maine coon -kissat tunnetaan viehättävästä kujertavasta ääntelystään.

Terveys

Maine coon -rodulla esiintyy keskimääräistä enemmän hypertrofinen kardiomyopatia -nimistä sydänsairautta. Ne kärsivät myös lonkkadysplasiasta. Kysy kasvattajalta molemmista näistä sairauksista ennen kuin hankit pennun.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Ottaen huomioon kissan turkin pituuden, maine coon onnistuu melko hyvin sen hoidossa. Turkki vaatii silti säännöllistä hoitoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Yleensä rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta jokainen kissa on erilainen koulutuksesta ja kokemuksista riippuen. Jos adoptoit kissan eläinkodista, kysythän heiltä tarkemmin kissan luonteenpiirteistä.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.