Koulutus on avain hyvään arkeen
Koulutus on avain hyvään arkeen
Koulutus on avain hyvään arkeen

Koulutus on avain hyvään arkeen

 

Hyvin koulutetun koiran kanssa erilaiset arjen tilanteet sujuvat mutkattomasti.

Koiran peruskoulutuksen lähtökohtana on, että palkitset toivotun käytöksen ja jätät huomioimatta ei-toivotun käytöksen – älä siis rankaise koiraa ei-toivotusta käytöksestä. Näin hyvästä ja palkitusta käytöksestä tulee koiralle ajan myötä tapa, ja yhteinen aikanne on entistäkin mukavampaa!

Aloita sosiaalistaminen aikaisin

Kouluttaminen kannattaa aloittaa jo pienestä pennusta alkaen, sillä ensimmäisten 15 elinviikkonsa aikana koirat ovat erityisen alttiita oppimaan uutta. Sosiaalistamisen tarkoituksena on totuttaa koira uusiin asioihin ja ääniin jo pentuna. Koiran on hyvä tottua tapaamaan uusia ihmisiä, leikkimään muiden koirien kanssa ja kävelemään vilkkailla kaduilla. Jos matkustat usein koirasi kanssa julkisilla kulkuvälineillä, on tärkeää, että koirasi tottuu niihin pienestä pitäen. Mikäli koirasi esimerkiksi innostuu liikaa uusista ihmisistä, voit opettaa sille jonkin tempun – kuten kumartamisen tai tassun annon – ja harhauttaa koirasi huomion pois uudesta ihmisestä tempun avulla. Temppu toimii usein paremmin kuin pelkkä käsky rauhoittua, istua tai asettua maahan.

Koulutus on avain hyvään arkeen

Tärkeät peruskäskyt

Pienen koiran kouluttaminen alkaa peruskäskyistä, kuten ”paikka”, ”tänne” ja ”irti”. Erityisesti kaksi jälkimmäistä ovat erittäin tärkeitä. Molemmat käskyt saattavat pelastaa koirasi hengen: tänne-käskyllä kutsut koirasi pois vaarallisesta tilanteesta, ja irti-komento saa koirasi pudottamaan suustaan esimerkiksi esineen tai asian, jonka syöminen on sille hengenvaarallista. Käytä komennoissasi aina samoja sanoja ja äänensävyä.

Naksutin avuksi

Naksutinkoulutuksessa koira opetetaan yhdistämään toisiinsa tietty tunnistettava ääni ja palkkio toivotusta käyttäytymisestä. Naksuttimen käyttö vaatii harjoitusta ja oikeaa ajoitusta, sillä koira tottuu nopeasti odottamaan herkkupalaa äänen kuultuaan. Saat apua naksuttimen käyttöön ja koiran tottelevaisuuskoulutukseen esimerkiksi paikkakuntasi koirakoulusta.

Palkitse herkuin tai silityksin

Jos haluat palkita koiraasi herkuilla, anna sille vain hyvin pieniä palasia kerrallaan ja poista vastaava määrä ruokaa koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta. Muista myös silittää ja kehua koiraasi, kun se käyttäytyy hyvin – koirat rakastavat positiivista palautetta!

Eroahdistuksen ennaltaehkäiseminen

Eroahdistus voi olla joillekin koirille todellinen ongelma, mutta aikuisiän ahdistusta voi ennaltaehkäistä jo pentuiässä. Koiran peruskoulutukseen voi liittää yksinoloharjoituksia. Voit kannustaa koiraasi viettämään aikaa yksin rajaamalla sen portin avulla hetkeksi erilliseen huoneeseen. Ota toisinaan esiin takkisi ja avaimesi ja laita ne sen jälkeen takaisin paikalleen poistumatta asunnosta. Näin koira oppii, ettei ulkovaatteiden etsiminen automaattisesti tarkoita yksin jäämistä. Kun lähdet kotoa, järjestä koirallesi mukava nukkumapaikka ja jätä sille raikasta vettä sekä leluja.

Yhdistä koulutus ja liikunta

Voit yhdistää koulutuksen kävelylenkkeihin ja leikkeihin. Leikkimielinen köydenveto opettaa jakamaan, ja lelun noutaminen on yksinkertainen tapa opettaa koiraa palaamaan luoksesi. Jos asut kaupungissa, on hyvä antaa koiran leikkiä suurella ulkoalueella aina kun mahdollista. Kun ympärillä on paljon häiriötekijöitä, pääsette koirasi kanssa testaamaan, miten hyvin se hallitsee uudet taitonsa.

small dog

Valitse pienten koirien tarpeisiin kehitettyä ravintoa.

Pieni koirasi on ainutlaatuinen: täynnä energiaa, iloa ja uteliaisuutta. Suuresta persoonastaan huolimatta se on kooltaan pieni, ja siksi sillä on ravinnon suhteen omat, erityiset tarpeensa.


Tutustu valikoimaan