Viljat – hyvä ravinteiden lähde
Viljat – hyvä ravinteiden lähde
Viljat – hyvä ravinteiden lähde

Viljat – hyvä ravinteiden lähde

Täysjyväviljat ovat useimmille koirille sopiva ravintoaineiden ja energian lähde.

Ihmisten tärkeimpiä energianlähteitä ympäri maailman ovat erilaiset viljatuotteet, kuten riisi, vehnä ja maissi. Viljojen terveysvaikutuksista keskustellaan kuitenkin nykyisin paljon, ja viime vuosina keskustelua on käyty kiivaasti myös viljojen roolista lemmikkien ravitsemuksessa. Uusimman tutkimustiedon mukaan huolet viljojen aiheuttamista ongelmista ovat useimpien koirien kohdalla turhia. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyä viljoista voi nelijalkaiselle ystävällesi olla!

Täysjyvätuotteista tasaista energiaa

Yleisimpiin viljakasveihin lukeutuvat esimerkiksi maissi, vehnä, kaura, riisi, hirssi ja ohra. Purina ONEn tuotteissa käytetyistä täysjyväviljoista 75–85 prosenttia on hitaita hiilihydraatteja ja alle 2 prosenttia nopeita hiilihydraatteja, kuten sokeria. Täysjyvätuotteiden glykeeminen indeksi on matala, ja niiden sisältämä energia pilkkoutuu koirasi elimistössä tasaisesti, aiheuttamatta jyrkkiä energiapiikkejä. Viljojen hiilihydraatit auttavat koiraa tyydyttämään solujen tärkeänä energianlähteenä toimivan glukoosin tarpeen helposti sulavassa muodossa.

Tärkeä ravinteiden lähde

Koirasi saa täysjyväviljoista monia tärkeitä ravintoaineita. Proteiinit ovat elimistön rakennusaineita, joita tarvitaan esimerkiksi kudosten korjaamiseen sekä hormonien ja muiden keholle tärkeiden yhdisteiden valmistamiseen. Täysjyvätuotteiden sisältämä kuitu auttaa ihanteellisen bakteeritasapainon muodostamisessa, painonhallinnassa ja ruoansulatuksessa, ja vitamiinit ja mineraalit ovat tärkeitä solujen eri prosesseille. Lisäksi ne vahvistavat koirasi vastustuskykyä ja ylläpitävät näön, lihasten ja aivojen terveyttä. Täysjyvätuotteet sisältävät myös erilaisia tärkeitä fytoravinteita ja antioksidantteja, ja niistä saatavat välttämättömät rasvahapot ylläpitävät ihon ja muiden kudosten terveyttä.

Viljat – hyvä ravinteiden lähde

Koiran elimistö sulattaa viljojen tärkkelyksen

Kesyt koirat kehittyivät varhaisista susista omaksi lajikseen jo noin 14 000 vuotta sitten, eläen ihmisten rinnalla varhaisissa agraarisissa yhteisöissä. Koska viljat ovat olleet tärkeä osa ihmisten ruokavaliota jo tuhansien vuosien ajan, koirien esi-isiä ruokittiin usein tähteiksi jääneellä viljalla. Monet ajattelevat, etteivät koirat susien tavoin pysty käyttämään viljojen ravinteita kunnolla hyväkseen, mutta tämä ei pidä paikkaansa: yksi tärkeistä geneettisistä koirien ja susien välisistä eroavaisuuksista on koirien kyky sulattaa viljoissa esiintyvää tärkkelystä. Nykykoirat pystyvätkin hyödyntämään viljoja hyvänä energianlähteenä.

Koirien vilja-allergiat harvinaisia

Erilaiset ruoka- ja vilja-allergiat ovat koirilla harvinaisia. Useimmat koirien allergiat ovat itse asiassa täysin ruokaan liittymättömiä – yleisimmät allergiat liittyvät esimerkiksi kirppuihin tai muihin loiseläimiin, homeeseen tai siitepölyyn. Koirien ruoka-allergioista suurin osa liittyy naudan- ja kananlihaan sekä maitotuotteisiin, harvemmin

Keliakia ja gluteeniherkkyys

Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenia, joka on viljoissa esiintyvää proteiinia. Gluteeni aiheuttaa oireita keliakiaa sairastaville ihmisille, ja keliakiasta ja siihen liittymättömästä gluteeniherkkyydestä kärsiville ihmisille on nykyisin tarjolla paljon hyviä, viljattomia tuotteita. Koirilta ei ole löydetty tieteellisissä tutkimuksissa keliakiaa. Vaikka tietyllä irlanninsetterin sukulinjalla on havaittu gluteeniherkkyyttä, todisteita muiden koirarotujen herkistymisestä viljatuotteille ei ole löydetty.

Riisi ja maissi sopivat vilja-allergikoille

Mikäli lemmikilläsi on todettu vilja-allergia, se liittyy yleensä viljoista löytyvään gluteeniin. Kaikki gluteenit eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Vehnän, ohran ja rukiin gluteeni sisältää gliadiinia, joka saattaa käynnistää allergisen reaktion. Sen sijaan maissin tai riisin gluteenissa ei ole gliadiinia, ja siksi ne ovatkin turvallisia valintoja vehnägluteenille herkistyneille eläimille.

small dog

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi

Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan